woensdag 24 augustus 2011

Bezuinigingen merkt consument in de portemonnee

Als gevolg van bezuinigingen van het kabinet zal de koopkracht van Nederlanders het komende jaar flink dalen. Vooral gezinnen met jonge kinderen die gebruikmaken van crèches en gastouders zullen erop achteruitgaan. Dat heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekend gemaakt na het kabinetsberaad over de begroting van volgend jaar.


De bezuinigingsmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag officieel bekend zal maken hebben zullen de consument in de portemonnee raken. In 2012 nog meer dan voorgaande jaren, volgens de minister. Er wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de kinderopvangtoeslag. Dit is voornamelijk voelbaar voor gezinnen die gebruik maken van gastouders en crèches.

De minister wees ook op het plan uit het regeerakkoord om de hoogte van de bijstandsuitkering af te bouwen. De regering wil dat de uitkering niet meer boven het minimumloon kan uitkomen, zodat werken meer loont.

Kamp stelt dat er wel geld gelet wordt op wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn op de koopkracht van de burgers. Hij geeft echter ook aan dat de overheid tot nu toe de grootste klappen van de crisis heeft opgevangen, zonder dat de consument er in koopkracht echt op achteruit is gegaan. Volgens de minister wordt nu gekeken wat de overheid nog voor haar rekening kan nemen en wat voor rekening van de burgers komt.

De kabinetsbesprekingen over de begroting van volgend jaar worden naar verwachting deze week afgerond. De plannen die hieruit komen worden traditioneel op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, bekend gemaakt.

bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten