dinsdag 15 februari 2011

Langlopende Hypotheek duurder

Nieuwe regels die banken dwingen hogere financiƫle buffers op te bouwen, maken hypotheken met een lange rentevaste periode duurder.

Handig
Share | In de nasleep van de kredietcrisis van 2008 hebben banktoezichthouders nieuwe regels ontworpen voor banken, die ervoor moeten zorgen dat ze in geval van economische rampspoed beter tegen een stootje bestand zijn.

De zogenoemde 'Basel 3-regels' die banken dwingen meer eigen bufferkapitaal aan te houden, zorgen er echter ook voor dat het duurder wordt om hypotheken met een lange rentevaste periode te financieren. Dat stellen bankiers tegenover Het Financieele Dagblad.

Lang lenen duurder
Onderdeel van de nieuwe bankregels, die de komende jaren worden ingevoerd, is dat banken langlopende hypotheken voor een groter deel moeten financieren met langlopende obligaties. Nu sluiten banken veelal kortlopende leningen af met een wat lagere rente, en lenen ze dat geld voor langere tijd uit via hypotheekleningen.

"Geld voor langere termijnen gaat steeds duurder worden", meldt directeur Reinier van Fulpen van BNP Paribas in Nederland tegenover het FD.

In Nederland zijn hypotheken met lange rentevaste perioden relatief populair. Afgelopen jaar werd 40 procent van de hypotheken afgesloten met een looptijd van vijf tot tien jaar.

Bron: z24.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten