UTRECHT - Veel Nederlandse risicojongeren zitten tot over hun oren in de schulden en dat maakt hulpverlening aan deze groep lastig. De Groningse Kredietbank, hulpverleningsinstantie Elker en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting Nibud ontwikkelden daarom 'Check je geld!'. Het lespakket wordt donderdag in Utrecht gepresenteerd. Vier vragen aan Annemarie Koop van het Nibud.
FOTO: CORBIS 1) Hoeveel jongeren zitten in de schulden?
„In Nederland hebben zo'n 80.000 risicojongeren in de jeugdhulpverlening, van 15 tot 26 jaar, vaak forse, schulden.”
2) Hoe komt dat?
„Ze zijn doorgaans laag opgeleid. Deze jongeren zitten vaak niet meer op school en hebben ook geen stabiele situatie thuis. Via onderwijs zijn ze dus moeilijk te bereiken en van huis uit zijn ze niet goed financieel opgevoed. Dan ligt er nog een kans bij de hulpverlening.”
3) Waarom moeten hulpverleners ze financieel opvoeden?
„Zolang jongeren schulden hebben, is het moeilijk om op andere terreinen hulp te bieden. Ze komen bijvoorbeeld vanwege een verslaving of seksueel misbruik in de hulpverlening terecht, maar hun schulden hebben eigenlijk acute urgentie en staan echte hulp in de weg. Of de jongeren krijgen hulp bij hun verslaving, maar kunnen daarna nog steeds niet met geld uit de voeten. Hulpverleners helpen wel met schuldeisers, maar dan is het eigenlijk al te laat. Deze jongeren moeten eerder leren hoe ze moeten omgaan met geld.”
4) Hoe?
„In het lespakket wordt aan de hand van thema's gewerkt aan opdrachten die jongeren moeten uitvoeren. Zo leren ze bijvoorbeeld rekeningen opruimen, budget beheren, maar ook over lenen en schulden en de rechten en plichten die ze hebben in hun bijbaantjes. Uiteindelijk moeten ze zelfstandig met geld kunnen omgaan.”
Bron: Telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten