dinsdag 22 maart 2011

Nieuwe regels tophypotheken

Hypotheken mogen binnenkort nog maximaal 110 procent van de aankoopwaarde van een woning bedragen. Dat is één van de afspraken in het akkoord over tophypotheken dat de Nederlandse banken, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het minister van Financiën hebben bereikt. Tophypotheken zijn leningen die hoger zijn dan de waarde van de woning.


Deze 110 procent moet volgens de betrokken partijen voldoende zijn om ook de kosten koper te financieren. Naast de maximale hypotheeksom, mag een hypotheek ook nog maar voor ten hoogste de helft van de woningwaarde aflossingsvrij zijn.

Verder worden de mogelijkheden voor bank en koper om van de inkomensnormen af te wijken beperkter. Deze inkomensnormen staan in de nieuwe gedragscode van de Nederlandse Vereniging van Bank (NVB) en het Verbond van Verzekeraars.

Minister van Financiën, Jan Kees de Jager, vindt dat de nieuwe code ‘een goed evenwicht biedt tussen het beschermen van de consument en de het openhouden van de woningmarkt'. Kopers zijn, volgens hem, met de nieuwe afspraken goed beschermt tegen overkreditering en kunnen toch nog steeds voldoende lenen om een woning en de kosten koer op te brengen.

De minister hoopt dat de afspraken op 1 augustus van dit jaar in kunnen gaan. De Tweede Kamer moet het akkoord nog goedkeuren.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten