woensdag 30 maart 2011

Sparen zinloos

door Natasja de Groot
AMSTERDAM - Voor het eerst sinds eind jaren 70 gaan spaarders er op achteruit als ze hun geld op de bank zetten.


Foto: ANP „De combinatie van historisch lage spaarrente en oplopende inflatie is slecht nieuws voor iedere spaarder. Immers, door de rente ziet de spaarder zijn kapitaal aangroeien, maar als gevolg van de hoge inflatie wordt het kapitaal toch minder waard. Dit betekent dat het rendement op een spaarrekening nu negatief is”, legt onderzoeker Oscar Toom van Uw-spaarrente.nl uit.

Wie duizend euro op zijn spaarrekening zet, kan daar over een jaar minder mee kopen dan nu.

De hoogste spaarrente die volgens Uw-spaarrente.nl zonder voorwaarden op een spaarrekening wordt aangeboden is 2,5 procent bij WestlandUtrecht, maar bij veel andere banken is dat duidelijk minder. De inflatie ligt nu rond de 2,4 procent, waar het in januari 2010 nog minder dan 1 procent was.

„We peuzelen in feite onze eigen spaartegoeden op. Dat is triest voor de spaarder, voor de kleine, maar ook zeker voor de grote”, reageert hoogleraar Sylvester Eijffinger (Universiteit van Tilburg).

Want voor mensen met een vermogen van meer dan 20.875 euro geldt ook nog eens de 1,2 procent aan vermogensrendementheffing die zij aan de fiscus moeten betalen.

Bron: telegraaf.nl

1 opmerking:

  1. De spaarder wordt gestraft met een lage rente van 2,3 % en een vermogensheffing van 1,2 % waarbij het bedorven broodje Zalm dus 60% opvreet. De fiscus gaat immers uit van een nergens te behalen 4% rente.

    Wie leent wordt beloond met belastingaftrek en daarom leeft de hele westerse wereld op krediet. Geen wonder dat er inflatie is en de economie op de fles gaat.

    Wat een signaal. Verkwisten maar, want wie spaart is gek.

    Er bestaat geen inflatiecorrectie en eigenlijk zou rente, zolang ze samen met de belasting minder dan de inflatie oplevert gecompenseerd moeten worden of een aftrekpost moeten vormen.

    Maar de geldscheppers en bonusdieven steken de riante winsten in hun ruime zakken.
    De politiek als aanhangwagentje en worstverkopers doen hier allemaal aan mee.

    Wanneer valt de Euro in zijn zelfgegraven graf?

    BeantwoordenVerwijderen