dinsdag 28 juni 2011

Studenten dieper in de schulden

Het aantal studenten dat een lening aangaat is in 6 jaar tijd verdubbeld. In 2009 staken 102.500 studenten zich in de schulden. In 2003 was dat nog maar de helft. Ook het geleende bedrag is in die jaren flink hoger geworden. Dat blijkt uit een zondag gepubliceerd onderzoek van de Vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel (MHP) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).


In 2003 was het gemiddelde schuldbedrag voor een student ongeveer 8.000 euro. Twee jaar geleden was dit al opgelopen tot 12.500 euro. De organisaties zien tegelijkertijd dat de bijdrage van de overheid via de basisbeurs de afgelopen 20 jaar is afgenomen met maar liefst 38 procent. De student moet ten opzichte van twee decennia geleden ruim 105 procent meer zelf bijdragen aan zijn of haar studiekosten. Daarnaast is de bijdrage die jaarlijks van de ouders wordt verwacht ook gestegen met 77 procent.

De Vakcentrale en het ISO vinden dat studenten te gemakkelijk een lening kunnen aangaan. Tegelijkertijd verwachten ze ook dat studenten de komende jaren waarschijnlijk alleen nog maar meer gaan lenen als gevolg van de plannen die het huidige kabinet heeft met de studiefinanciering. Het kabinet wil de basisbeurs in de masterfase van een studie omzetten in een rentedragende lening. Voor elk jaar in de masterfase komt er dan nog een schuld van bijna 3.000 euro bij voor de student.

Als tegenprestatie wil de overheid de aflossingsperiode voor de lening verlengen van vijftien naar twintig jaar. De organisaties hebben berekend dat het netto-inkomen van iemand die dan vier jaar lang een studielening van 426 euro per maand heeft gehad, jaarlijks 3,3 procent lager uitpakt. Voor iemand die vijf jaar of zijn studie doet, is het netto-inkomen door de aflossing zelfs 4,4 procent lager per jaar. Maar dan wel twintig jaar lang.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten