dinsdag 28 juni 2011

Wanneer is Geld Lenen Verstandig?

Uit een recent onderzoek is gebleken dat de Nederlanders op de Denen na de grootste schuldenlast erop na houden. Maar soms is geld lenen noodzakelijk of zelfs prima.

Er is niks mis mee om uw besteedbaar inkomen te proberen op te krikken door een lening aan te gaan. Maar de rentekosten kunnen een probleem worden op de lange termijn indien men niet precies de kosten van het krediet in de gaten houdt.

Probleem is dat in onze samenleving op alle mogelijke manieren kan worden geleend. Natuurlijk kennen we de grootste leningpost: hypotheek. Maar daarnaast is het erg gemakkelijk een bankstel, een auto of zelfs een vakantie op krediet aan te schaffen. Vooral als men een lening wilt gebruiken voor vakantie vieren lijkt me dat niet de meest verstandigste keuze.

Ook als het gaat om een koelkast of tv aanschaffen door koop op afbetaling, wat gewoon een ordinaire geldlening is waar men iedere maand hoge rente over moet betalen, is het goed om na te gaan of dit niet anders kan.

Afweging

Natuurlijk, als men voor het werk de auto nodig heeft of anderszins onthand zit of als de auto voor lange tijd in de garage staat, dan kan extra financiƫle ruimte prima zijn. Het gaat echter om de afweging: hoeveel kost het als ik die lening aanga en hoeveel bespaar ik mij door middel van de rentelasten als ik dat niet doe.

Het is duidelijk dat over het algemeen gesproken vakantie niet echt tot de eerste levensbehoeften behoort. Daar zou ik zeker geen lening voor aangaan. Ook de aanschaf van een dure mobiel of een tv is maar de vraag of dit verstandig is als u dit wilt doen via afbetaling.

Alternatief

Het alternatief is dat als de aanschaf niet noodzakelijk is dit ook niet te doen met een geldlening. Als u iets graag wilt hebben spaar er dan voor. En als u het niet kunt missen kijk of u bijvoorbeeld de koelkast ergens niet tweedehands kan kopen. Of misschien heeft u familie of vrienden die toe zijn aan een nieuwe koelkast en de oude gratis aan u willen geven.

Zie ook alternatief voor geldlening van bank: Particulier Geld Lenen

Het is hoe dan ook verstandig om eerst te kijken of men de rentelasten wel aankan en of men niet uit eigen middelen iets kan betalen zonder gebruik te maken van de geldverstrekker. Aan de lening zit men voor lange tijd aan vast, soms zelfs nog langer dan waar u het krediet in de eerste plaats voor gebruikt heeft.

Zeker als het gaat om vakantie: die is al lang voorbij en wellicht bent u reeds toe aan de volgende prettige onderbreking, terwijl de afbetaling van het krediet nog loopt. Dat is voor u niet bemoedigend en vooral ook een dure vorm van krediet.

Uiteindelijk bent u stukken goedkoper af door zoveel mogelijk zelf de dingen te betalen met het geld dat echt cash op uw rekening staat in plaats van gebruik te maken van allerlei aanlokkelijke aanbiedingen van geldverstrekkers.

Kijk vooral uit hoeveel rente u maandelijks moet betalen en de afbetaling van de lening die u bent aangegaan en wat de gevolgen zijn voor het maandelijkse budget dat u heeft. Stel dat u maandelijks € 100 kwijt bent aan rentelasten dan moet u dus wel rekening houden dat u dus ook die € 100 niet meer kan gebruiken voor de dagelijkse inkopen en andere noodzakelijk uitgaven.

Het beste is een kasboek bij te houden waarbij u in de gaten houdt hoeveel u geleend heeft en hoeveel u hier maandelijks aan rente verschuldigd bent. Trek dat af van uw maandelijkse inkomsten en u zie wat u overhoudt. Is dat genoeg om uw dagelijkse boodschappen mee te betalen en andere terugkerende kosten? Dan hoef u zich nog geen zorgen te maken, maar als u zelf daarmee in de knel komt en te weinig geld overhoudt om eten te kopen dan bent u echt te ver gegaan.

Door goed in de gaten te houden wat u leent en hoeveel rentekosten die u maandelijks kwijt bent kan er zich veel ellende besparen.

Bron: ireus.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten