door Sameer van Alfen
AMSTERDAM - Belgen en Duitsers die dagelijks de grens oversteken om in Nederland te werken, hebben recht op ’onze’ hypotheekrenteaftrek. Ook al staat hun koophuis in Antwerpen of Aachen. Dat heeft de rechtbank in Breda bepaald.
Tot nu toe heeft de Belastingdienst altijd geweigerd om deze groep grensarbeiders te laten profiteren van het ’Hollandse’ douceurtje. Maar de wetsbepaling waarop de fiscus zich beroept, druist in tegen het Europese vrije verkeer van werknemers, aldus de rechtbank.
Belgen en Duitsers die hun salaris nagenoeg helemaal in Nederland verdienen, betalen in ons land inkomstenbelasting. Dat is zo bepaald in belastingverdragen. Maar dat betekent niet dat deze werknemers ook gebruik kunnen maken van allerlei fiscale voordeeltjes, zoals aftrekposten.
Door aftrekposten wordt het belastbare inkomen lager. Maar in de wet staat dat deze alleen gelden voor inwoners van Nederland. De grensarbeiders moeten dan ook gebruikmaken van regelingen in hun eigen land, vindt de Belastingdienst.
Erg vervelend voor Belgen en Duitsers die verlekkerd kijken naar onze hypotheekrenteaftrek. Het belastingregime voor koophuizen is in Nederland namelijk vele malen gunstiger dan in de buurlanden. Reden voor een verongelijkte Belg om naar de rechter te stappen.
Die vindt dat ons land niet-inwoners die tenminste 90% van hun inkomen hier verdienen, discrimineert. Een Nederlandse werknemer die inkomstenbelasting betaalt, heeft recht op hypotheekrenteaftrek. Dan moet dit ook gelden voor Belgen en Duitsers die in hetzelfde schuitje zitten.
Ruben Froger, belastingdeskundige van KPMG Mijburg & Co, vindt dat de rechtbank lef toont. „Het klinkt misschien onlogisch om hypotheekrenteaftrek te geven voor een huis dat helemaal niet in Nederland staat. Maar de rechter laat het recht om je als werknemer vrij te kunnen bewegen in de EU zwaarder wegen.
De Belastingdienst gaat in hoger beroep. Het is niet bekend hoeveel Duitse en Belgische grensarbeiders belasting betalen in Nederland. Froger raadt deze groep aan om met de uitspraak in de hand bezwaar te maken tegen hun belastingaanslag.
Bron: telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten