dinsdag 24 mei 2011

Hypotheekverstrekkers richten zich op oversluiters

door Natasja de Groot
AMSTERDAM - Er is een hevige concurrentieslag op komst onder hypotheekverstrekkers om woningeigenaren van wie de hypotheekrente binnenkort afloopt, binnen te halen. Nu de woningmarkt op zijn gat ligt, richten zij hun pijlen op de grote groep potentiële oversluiters.


IG&H Consulting signaleert al een geleidelijke verschuiving; het aantal oversluiters neemt toe. En die concurrentiestrijd kan gunstig uitpakken voor de klant, die een scherper rentevoorstel van zijn bank tegemoet kan zien.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet de komende jaren 40 procent van de huizenbezitters de rente van hun hypotheek opnieuw vastzetten. Het gaat om zo’n 249 miljard euro particuliere hypotheekschuld (de totale particuliere schuld bedraagt 622,5 miljard euro). Volgens Matthijs Mons van IG&H Consulting liggen hier dan ook grote kansen voor aanbieders.

„De komende jaren loopt bij ruim één miljoen huishoudens de rentevaste periode af. Veel woningbezitters hebben de afgelopen jaren voor een periode van vijf tot zes jaar gekozen. Dat oversluiten is dus een serieuze markt. Als banken qua marktaandeel willen groeien, kan dit hun kans zijn. Zeker omdat de markt nu op zijn gat ligt doordat er weinig nieuwe huizen worden verkocht. En voor klanten kan het heel aantrekkelijk worden om goed rond te kijken”, verklaart partner Matthijs Mons van IG&H Consulting.

Delta Lloyd zegt zich al op de markt van de oversluiters te storten. „Eind 2010 trok de hypothekenmarkt aan in volume. We hebben daar op ingespeeld door een goede rente te bieden én een najaarscampagne te starten voor oversluiters. En we zien het aandeel oversluiters al toenemen”, aldus directievoorzitter Joost Melis van Delta Lloyd Bank.

Opleving

Ondanks dat de hypotheekmarkt compleet op slot is, liet het volgens cijfers van IG&H vorig kwartaal wel een opleving zien. Zo blijkt volgens de Hypotheekupdate dat de totale hypotheekomzet het eerste kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met maar liefst 22 procent is gestegen, tot een bedrag 17,3 miljard euro.

Volgens Mons is die opleving van korte duur. „Sinds het vorige kwartaal is de hypotheekrente met 20 procent gestegen, de koopsubsidieregeling is komen vervallen en daarbij worden vanaf 1 augustus de hypotheeknormen aangescherpt en dat zal een nieuwe drempel opleveren. De stijging kan het gevolg zijn van een groei in hypotheekaanvragen eind vorig jaar, die in de eerste maanden gepasseerd zijn. Wellicht heeft de consument geanticipeerd op de acceptatienormen door de aankoop naar voren te trekken”, reageert Mons.

Uit het onderzoek komt naar voren dat er vooral duurdere hypotheken zijn gesloten, wat bijdraagt aan de groei in hypotheekomzet. Daarbij valt op dat SNS, Rabo en ABN marktaandeel hebben verloren. Volgens IG&H is dit niet direct te verklaren door ontwikkelingen op de oversluitingsmarkt. „We moeten het op langere termijn bezien om er conclusies aan te verbinden.”

SNS verloor een kwart van zijn marktaandeel. Volgens IG&H is dit het gevolg van een koerswijziging, waarbij het alle hypotheken verkoopt en niet alleen eigen merk. Aegon, Amstelhuys en Westland Utrecht zagen juist een groei.

Bron: telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten