donderdag 5 mei 2011

Spaarrente stijgt

door Bernard Vogelsang
AMSTERDAM - Banken hebben in april hun spaarrentes over een breed front verhoogd. Daarmee zit de rente voor de tweede achtereenvolgende maand in de lift. Deskundigen verwachten dat de rentetarieven de komende tijd verder gaan stijgen.



Leaseplan Bank biedt momenteel met 2,71% de hoogste rente op spaarrekeningen (zonder beperkende voorwaarden). Helaas voor spaarders is de klantenstop bij Leaseplan nog steeds van kracht. Zij kunnen wel terecht bij ING-dochter WestlandUtrecht en de Bank Of Scotland, die beide de spaarrente in april verhoogden van 2,5% naar 2,6%.

Ook Centraal Beheer Achmea en de Turkse Anadolu Bank schroefden hun spaartarieven op van 2,3% naar 2,5%. De Haagse bank NIBC Direct hield de rente onveranderd op 2,5%.

Bij de vijfjarige spaardeposito’s bleef NIBC de ’koploper’ met een rente van 4,1%, gevolgd door de Anadolu Bank met 4,05%. Credit Europe Bank, Garanti Bank en The Economy Bank trakteerden hun spaarders op een stevige renteverhoging naar 4%.

Inflatie

Voor spaarders zet de oplopende rente overigens nog niet veel zoden aan de dijk, omdat de inflatie eveneens toeneemt. Niettemin wijzen financieel deskundigen zoals Herman Bouter van adviesbureau Capital Consult er op dat sparen wel degelijk zin heeft voor consumenten, al was het maar als buffer voor onverwachte uitgaven.

Spaarders kiezen trouwens steeds vaker voor een combinatie van een spaarrekening en een deposito. Friesland Bank, SNS Bank en Regio Bank zijn de bekendste aanbieders van dit zogenoemde klimsparen.

Garanti Bank stort zich sinds medio deze maand eveneens op deze trend met het Fix Flexdeposito. Spaarders krijgen bij deze Turkse bank in het eerste jaar een rente van 2,75%, die vervolgens stapsgewijs oploopt tot 5,5% in het vijfde jaar. De minimale inleg bij Garanti Bank is 2000 euro. Het spaargeld kan na het eerste jaar zonder boete worden opgenomen. Ook is het bij Garanti Bank mogelijk om de rente te laten bijschrijven op het deposito. Vergelijkingssite Vanspaarbankveranderen.nl verwacht dat meer banken zich op het klimsparen zullen richten.

Bron: telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten