maandag 25 juli 2011

Geld lenen nieuwe regels

Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet veranderd. Hierdoor vallen leningen met een looptijd van minder dan drie maanden voortaan ook onder de regels. Excessen met zogenaamde flitskredieten moeten hiermee worden ingedamd.

De nieuwe regels schrijven ondermeer voor dat ook voor deze kredieten niet meer dan een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening gebracht mag worden (op dit moment 16% per jaar). Ondernemingen die zulke kredieten aanbieden moeten daar voortaan ook een vergunning voor hebben. Alleen als de vergoeding die zij voor die leningen in rekening brengen, onbetekenend is, en dus heel laag, dan is een vergunning niet nodig.

Er zijn ook partijen actief die geld lenen aan consumenten, zonder expliciet te vermelden dat het om een krediet gaat. Dit is in strijd met de wet. Alle aanbiedingen waarbij geld ter beschikking wordt gesteld dat op een later moment moet worden terugbetaald, valt onder de definitie van krediet. Dergelijk aanbod mag alleen met een vergunning mogen gedaan.

Alleen leningen met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een onbetekenende vergoeding in rekening wordt gebracht, mogen zonder vergunning worden aangeboden.

Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten