woensdag 20 juli 2011

Tips over Rood Staan

Rood staan op je bankrekening lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar dat er voor een roodstand hoge rentetarieven betaald moeten worden, weten de meeste Nederlanders niet. De tarieven die banken rekenen voor rood staan tot een afgesproken limiet, variëren van 12 procent tot wel 15 procent.

In de min staan op je bankrekening is een dure aangelegenheid. Sta je een jaar lang duizend euro in het rood, dan betaal je bij een rente van 15 procent dus 150 euro. Wanneer het limiet wordt overschreden is rood staan nog duurder.

Handig maar duur
Uiteraard is rood staan erg handig en soms zelfs noodzakelijk. Toch kan het slim zijn om juist voor de momenten dat je even krap zit, een andere, goedkopere oplossing te zoeken. Een paar alternatieven voor rood staan op een rij:

1. Sta niet onnodig rood: spaargeld
Veel mensen die af en toe rood staan maken ook iedere maand een bedrag over naar hun spaarrekening. Dat is zonde, want de spaarrente van 2 à 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor je roodstand. Zit je aan het eind van de maand krap en beschik je over spaargeld? Maak dan een bedrag over van je spaarrekening en boek dit weer terug zodra je je salaris binnen hebt. Zeker wanneer je bankiert via internet is dit een erg eenvoudige oplossing om rentekosten uit te sparen.

2. Lenen goedkoper dan rood staan
Sta je met regelmaat in het rood? Dan kun je veel besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze rentetarieven liggen namelijk doorgaans enkele procenten lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.

3. Maak rood staan onmogelijk
Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren. Zo ben je wel genoodzaakt andere oplossingen te vinden. Spreek bijvoorbeeld je spaargeld aan, probeer je uitgaven te beperken of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen. Op www.nibud.nl vind je tips en informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je inkomsten en uitgaven.

4. Studenten lenen goedkoper
Studenten die regelmatig rood staan kunnen veel besparen door een studentenlening bij de DUO (de voormalige IB-Groep) af te sluiten. Deze lening van de overheid is namelijk fors goedkoper. In 2010 bedraagt het rentepercentage 2,39 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

5. Shop voor een bankrekening
Vraag de rentetarieven voor rood staan eens op bij de diverse banken en maak een vergelijking. Dat kan je zo een paar procent aan kredietrente schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten