woensdag 13 juli 2011

Schulden kosten veel geld

AMSTERDAM - Heeft u er wel eens over nagedacht wat het kost om schulden te hebben? Rood staan op een betaalrekening kost al snel 15 procent rente. En bij betalingsachterstanden moet u vaak incassokosten betalen en daarbovenop nog de kosten van de deurwaarder.


Steeds meer mensen in Nederland hebben schulden. En als u eenmaal in de schulden zit, is het lastig daar weer vanaf te komen. U kunt dat zelf proberen, maar ook hulp vragen aan de gemeente.

Maar weet u eigenlijk wat het een gemeente kost om iemand uit de schulden te krijgen? Tussen de 2000 en 4000 euro! Hoe dan ook: u kunt dus maar beter geen schulden krijgen. Voorkomen is beter dan genezen.

Maar het is zo verleidelijk: de nieuwste Playstation voor uw zoon op afbetaling te kopen. Een lening sluiten om een nieuwe auto te kunnen kopen. En met een creditcard merkt u niet dat er al eigenlijk niets meer op uw rekening staat. En dan ineens staat de deurwaarder op de stoep en blijkt u schulden te hebben.

In Nederland komen steeds meer mensen in de schulden, ook jongeren. Daarom een aantal tips om financieel gezond te blijven.

Een begroting maken

Hebt u voldoende geld voor een verhuizing of nieuwe meubels? Staat u vaak rood of loopt u achter met het betalen van de huur? Of weet u niet precies waar uw geld blijft? Het Nibud weet uit onderzoek dat mensen die twee maal per jaar een begroting maken, veel minder betalingsachterstanden hebben dan mensen die dat niet doen.

Een begroting is een overzicht van al uw inkomsten en uitgaven. Een begroting maken is niet moeilijk. Zoek uw inkomsten en uitgaven op. Reken alle bedragen om naar een bedrag per maand. Tel alle inkomsten bij elkaar op en ook alle uitgaven. Als u de uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet u of u per maand genoeg geld hebt om al uw uitgaven te kunnen betalen.

U kunt ook een begroting maken met het Persoonlijk Budgetadvies op www.nibud.nl. Hierin kunt u zien wat huishoudens gemiddeld aan alle uitgaven besteden. U kunt uw eigen begroting vergelijken met deze bedragen, bijvoorbeeld wanneer u wilt bezuinigen op bepaalde posten.

Tegemoetkomingen

Naast uw salaris of uitkering kunt u recht hebben op allerlei tegemoetkomingen en toeslagen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat heel veel mensen deze tegemoetkomingen niet aanvragen. Zonde!

Of u recht hebt op extra geld, hangt af van uw inkomen, leeftijd, of u werkt of niet en of u kinderen hebt. Gemeenten hebben vaak speciale regelingen voor inwoners met een laag inkomen. Op de website van uw gemeente kunt u zien waarop u recht hebt. Ook op www.berekenuwrecht.nl kunt u uitrekenen op welke inkomensondersteuning u recht hebt.

Het Nibud ziet ook dat veel mensen geen toeslagen aanvragen, zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Daarvoor kunt u terecht bij de Belastingdienst. Meer informatie staat op www.toeslagen.nl. Er bestaan ook verschillende heffingskortingen. Daardoor betaalt u uiteindelijk minder belasting. Voor meer informatie kunt u de gratis Belastingtelefoon bellen (0800-0543). Het kan u geld besparen!

Zelfjeschuldenregelen.nl

Hebt u al financiële problemen maar zijn deze nog te overzien, dan kunt u proberen deze zelf op te lossen, bijvoorbeeld met behulp van de Nibud-website www.zelfjeschuldenregelen.nl. Hier vindt u een handig stappenplan om aan de slag te gaan met uw (beginnende) schulden. Probeer zo veel mogelijk op tijd de aflossingen te betalen om extra kosten te voorkomen. Is het totaal van uw schulden zo groot dat u ze niet kunt opbrengen, dan kunt u beter snel hulp zoeken. Kijk op de website hoe u dat kunt doen.

Meer tips hoe u zicht houdt op uw geld en voorkomt dat u financiële problemen krijgt, vindt u op www.nibud.nl. Houd controle over uw financiën!

Bron: Telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten