woensdag 13 juli 2011

Verlaging overdrachtsbelasting slecht voor nieuwbouw

vrijdag 8 juli 2011 09:20

De beslissing van het kabinet om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6 naar 2 procent zorgt voor een impuls op de huizenmarkt, maar is slecht voor de concurrentiepositie van de nieuwbouwsector.

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is niet goed voor de nieuwbouwsector

De verlaging van de verhuisboete voor slechts één jaar verstoort de huizenmarkt. Definitief verlagen, of helemaal afschaffen, is beter

Lees het Elsevier-commentaar van Remko Nods: Overdrachtsbelasting liever helemaal weg
Dat zegt het economische bureau van ING.

De verkoop van nieuwe huizen loopt achter bij vorig jaar. Over het eerste kwartaal werden 6.600 nieuwbouwhuizen verkocht, tegen 8.400 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over nieuwbouwhuizen hoeft geen overdrachtsbelasting te worden betaald maar wel omzetbelasting.


Bezichtingen
Door tijdelijk de overdrachtsbelasting te verlagen, hoopt het kabinet dat huizen sneller worden verkocht en mensen dus ook eerder een nieuw huis kunnen kopen. Door de verlaging van de belasting is het aantal bezichtingen van te koop staande huizen al spectaculair toegenomen.

Volgens de ING heeft de nieuwbouwsector niets aan de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Deze duurt een jaar, terwijl er tussen de koop en de oplevertijd van een nieuw huis vaak zeker anderhalf jaar zit. Kopers van nieuwbouwhuizen brengen hun oude huis dus pas op de markt als de maatregel alweer is afgelopen.

Door Marlou Visser

Bron: Elsevier.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten