woensdag 20 juli 2011

Lenen met valse loonstrook

Bankafschriften vervalsen, sjoemelen met loonstrookjes, alimentatie verzwijgen en geld opnemen terwijl de aanvrager overleden is. Dat zijn de meest gebruikte trucs die mensen inzetten om toch een lening los te krijgen of niet terug te hoeven betalen, constateert kredietverstrekker Freo.

Per week komt er een aantal aanvragen binnen bij Freo waarbij sprake is van fraude. De meest voorkomende vorm van vervalsingen zijn gemanipuleerde loonstrookjes. Sommige worden op amateuristische wijze bewerkt, bijvoorbeeld door tientallen procenten bij het salaris te verzinnen, maar de optelsom onder aan de streep niet aan te passen. Ook bankafschriften zijn een geliefd doelwit van sjoemelaars. Deze worden vervalst, of gedeeltes ervan worden weggelaten. Ook wordt te betalen alimentatie nogal eens van overzichten weggelaten en worden soms complete identiteitsbewijzen met photoshop vervalst.

Er zijn echter ook pogingen die voor een leek veel moeilijker te achterhalen zijn. Omdat Freo werkt met identiteitscheckers, vallen die personen altijd door de mand. Guido Kersten, risk manager bij Freo: “We hebben een speciaal team dat specifiek getraind is om vervalste gegevens te achterhalen.” Het meest extreme dat Kersten in de loop van de jaren is tegengekomen was iemand die zijn eigen dood in scene zette om de lening maar niet af te hoeven lossen.

Mensen beseffen vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn als ze aanvragen indienen met vervalste gegevens. Valsheid in geschrifte is dan ook geen kleinigheid maar een ernstig misdrijf, waarvan financiĆ«le instellingen verplicht zijn om aangifte te doen. Kersten: “De consequenties zijn niet mals. Naast een aangifte, worden bewezen fraudeurs EVA gemeld. Dat betekent dat zij een vermelding krijgen in een systeem. Banken en verzekeraars doen dan minimaal acht jaar lang geen zaken meer met deze persoon. Dat wil je echt koste wat kost voorkomen.”


Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten