zondag 11 september 2011

Creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen

Wil je graag met een creditcard betalen, dan kun je de creditcard gewoon via internet aanvragen. Een creditcard is in de meeste gevallen niet gratis. Creditcard kosten bestaan uit een jaarlijkse bijdrage (lidmaatschapskosten). De hoogte hiervan is vaak afhankelijk van het bestedingslimiet van de kaart. Soms kun je profiteren van een speciale creditcard aanbieding, waarbij je bijvoorbeeld het eerste jaar geen lidmaatschapskosten hoeft te betalen.

Ga je een creditcard kopen, dan wordt er eerst gekeken of je een negatieve BKR-notering hebt. Mensen met een negatieve codering komen over het algemeen niet voor een creditcard in aanmerking. Ook willen creditcardverstrekkers graag de zekerheid hebben dat er iedere maand een bepaald bedrag op de bankrekening wordt gestort. Dit is veelal in de vorm van inkomen. Daarnaast moet je om voor een creditcard in aanmerking te komen, ouder zijn dan achttien jaar.

Nadat je een creditcardaanvraag gedaan hebt, duurt het ongeveer drie weken voordat je de kaart ontvangt. Heb je met spoed een creditcard nodig, dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met de gewenste creditcardverstrekker.

Creditcard bij de bank
Tegenwoordig bieden (bijna) alle banken een pakket aan diensten aan waar ook het krijgen van een creditcard toe behoort. Wie een creditcard bij een bank neemt, krijgt in de meeste gevallen een kaart van MasterCard. In plaats van bij je bank, kun je tegenwoordig ook online een creditcard aanvragen.

Tip: Vergelijk hier de diverse creditcards op basis van prijs en bestedingslimiet.

Bron: moneymagazine.nl

Soorten Creditcards

Welke creditcard?

De keuze van een creditcard is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn diverse soorten creditcards, dus het aanbod waaruit je een keuze kunt maken is groot. Welke creditkaart het beste bij je past hangt natuurlijk af van waarvoor je de kaart wilt gebruiken en hoe vaak je de kaart nodig zult hebben.

Extra's
Sommige kredietkaarten herbergen een aantal extra's. Zo kun je automatisch lid worden van een hotelketen, kun je voordeliger vliegen, krijg je spaarpunten voor kortingen of cadeaus, kun je je partner ook van een persoonlijke kaart voorzien of krijg je een reisverzekering. Maar ook in creditcardland gaat alleen de zon voor niets op. Als je niet op dergelijke extra's zit te wachten, zul je mogelijk kiezen voor een andere kaart. Bijna zeker zullen dergelijke kaarten namelijk duurder zijn dan de meer 'sobere' exemplaren, hoewel dat in bepaalde gevallen niet zo hoeft te zijn.

Het hebben van een creditcard is over het algemeen niet gratis. De kosten ervan lopen sterk uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste creditcard en de duurste zit hem vooral in de jaarlijkse bijdrage. De prijsverschillen voor de jaarlijkse bijdrage hebben voor een deel te maken met het uitgavenmaximum van de kaart. Er zijn zelfs kaarten bij waar geen maximum aan verbonden is, maar er zijn ook kaarten waar het maximum bedrag al op de duizend euro per maand zit. Daarnaast zijn er soms vele extra's aan een kaart verbonden. Zo is er bijvoorbeeld een aankoopverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je creditcardaankopen voor een aantal dagen verzekerd zijn. De exacte duur van de verzekering staat in de creditcardvoorwaarden te lezen.

Als je denkt nauwelijks van de kaart gebruik te maken is het zonde om een hoge jaarlijkse bijdrage te betalen. Verwacht je juist het tegenovergestelde? Dan is een kaart met een hogere uitgavenlimiet wellicht meer iets voor jou. Overigens kijkt de creditcardaanbieder ook welke consument bij hen past. Er zijn bepaalde eisen waaraan je moet voldoen om voor een creditcard in aanmerking te komen. Zo moet je in sommige gevallen je inkomen opgeven. Als je nog student bent kun je ook kiezen voor een student creditcard. Vaak zijn de kosten voor een student creditcard lager. Ook in verschillende bankpakketten zit tegenwoordig een creditcard of kun je tegen een laag tarief een creditcard toevoegen. Er is zelfs een zogenaamde prepaid creditcard, waar je vooraf een bedrag voor moet betalen waarover je vervolgens kunt beschikken.

De bekendste creditcards die in omloop zijn, zijn de kaarten van Visa, MasterCard en American Express (AMEX). Deze laatstgenoemde is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat dit geen “echte” creditcard is, maar een chargecard. Dit houdt in dat je deze kaart niet als een lening kunt gebruiken. Visacards en MasterCards zijn wel echte creditcards die ook als lening kunnen fungeren. Visa geeft zelf in Nederland geen kaarten uit maar doet dit via een Nederlandse creditcarduitgever. Een Visa kaart is wereldwijd gezien de meest geaccepteerde creditcard. De kosten voor een Visa kaart lopen vanwege de verschillende creditcarduitgevers erg uiteen. MasterCard is wereldwijd gezien de nummer twee en wordt net als Visa nagenoeg overal geaccepteerd.

Het inkomen
Als je een American Express creditcard wenst dan moet je minimaal 25.000 euro per jaar verdienen. Wil je een Platinum American Express kaart dan moet u iets meer verdienen, de inkomenseis voor deze kaart ligt namelijk op 70.000 euro bruto per jaar. Deze kaart biedt wel vele extra's, zo heb je bijvoorbeeld wereldwijd toegang tot 450 luchthavenlounges.

De inkomenseis voor een Visacard of een MasterCard ligt over het algemeen een stuk lager. Hier moet echter wel bij gezegd worden dat dit uiteraard afhankelijk is van de bestedingslimiet van de kaart. Bij American Express kaarten is deze limiet onbeperkt terwijl op ‘goedkope’ creditcards een lagere bestedingslimiet zit.

Bron: moneymagazine.nl

Wat is een Creditcard?

Wat is een creditcard?

Bij een creditcard denken veel mensen aan een betaalmiddel dat pas aan het einde van de vorige eeuw een opmars maakte. De introductie van de kaart ligt echter in een verder verleden. In Amerika werd reeds in 1920 met de plastic kaart benzine betaald. Consumenten werden achteraf gefactureerd. De eerste creditcards waren enkel bruikbaar bij de bedrijven die ze uitgaven.

In 1950 begon Diners Club met een eerste 'algemeen bruikbare' kredietkaart, die bij meerdere winkels en bedrijven gebruikt kon worden. Nederland maakte in 1957 kennis met de creditcard van Diners Club.

Wat is een creditcard?
Een creditcard, ook wel kredietkaart genoemd, is meer dan alleen een universeel plastic betaalmiddel. Iets wat mensen vaak over het hoofd zien is dat een creditcard tevens een soort van lening is. Wie een creditcard neemt wordt daarom ook automatisch bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) aangemeld.

Elke creditcard is voorzien van een creditcard nummer. Aankopen die met een creditcard gedaan zijn, worden over het algemeen een keer per maand van je rekening afgeschreven. De meeste creditcardaanbieders doen dit rond het einde van de maand. Omdat de bedragen pas later van de rekening worden afgeschreven stellen creditcardaanbieders bepaalde eisen voordat ze jou de kaart verschaffen. Afhankelijk van het kredietlimiet van de gekozen kaart moet er iedere maand een bepaald bedrag op de rekening gestort worden, veelal in de vorm van inkomen. Banken hebben verschillende minima bij verschillende kredietmaxima.

Rente creditcard
Afhankelijk van de voorwaarden creditcard kun je hem ook als een lening gebruiken, maar let wel: dit is vaak niet in je eigen voordeel. Als je kiest voor een aflossing in termijnen dan moet je rekening houden met een hoge rente welke zelfs kan oplopen tot boven de 15 procent. De rente voor een echte lening (bijvoorbeeld een doorlopend krediet) ligt een stuk lager en is daardoor dus ook een stuk voordeliger. Kaarten die de mogelijkheid bieden om in termijnen een bedrag af te lossen, zijn echte creditcards. Met een chargecard is dit niet mogelijk.

Betalingsgemak
Betalen met een creditcard is zeer eenvoudig. De verkoper bij wie je een product of dienst afneemt haalt de creditcard simpelweg door een kaartlezer. Aan de hand van de magnetische strip op de achterzijde van de kaart wordt contact gelegd met jouw 'rekening'. Het verschuldigde bedrag wordt daarna getoetst bij de creditcardmaatschappij of bank. Wanneer alles in orde is, wordt de betaling geregistreerd. Meestal moet je als klant tevens een bon ondertekenen ter bevestiging van de handeling.

De creditcardverstrekker betaalt rechtstreeks aan de verkoper. Aan het eind van elke maand ontvangt de kaarthouder een creditcard overzicht waarop alle bestedingen van die maand staan vermeld. Het totaalbedrag moet betaald worden aan de creditcardmaatschappij, inclusief een percentage voor het gebruik van de kaart en de transactiekosten voor de kaartverstrekker.

Tip: Als je een creditcard hebt, probeer dan de discipline op te brengen om het uitgegeven bedrag alvast over te boeken naar je creditcardrekening. Zo voorkom je dat je straks een torenhoge rente moet betalen.

Bron: moneymagazine.nl

Groen Sparen

Groen sparen

Een groene spaarrekening kun je openen bij een van de bekende duurzame banken. Maar ook de meeste grootbanken bieden tegenwoordig een groene spaarvorm aan. Een groene spaarrekening kent doorgaans geen beperkende voorwaarden. Je kunt dus sparen en opnemen wanneer je wilt. Ook hoef je geen opnamekosten te betalen of een minimumbedrag in te leggen. Je kunt vaak ook kiezen voor een groen spaardeposito. In dat geval krijg je wel te maken met beperkende voorwaarden in ruil voor een hogere rente.

Rente spaarrekening
De rente op een groene spaarrekening is doorgaans hetzelfde als op een gewone, direct opneembare (internet)spaarrekening en in sommige gevallen zelfs hoger.

Groen sparen met belastingvoordeel
Naast groene spaarrekeningen bestaan er ook groene bankbrieven. Het geld dat via deze spaarvorm wordt gespaard komt uitsluitend terecht bij groenprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd. De doorgaans wat lagere rente op deze rekeningen wordt gecompenseerd door een belastingvoordeel. Je hoeft namelijk geen 1,2 procent vermogensrendement- heffing aan de fiscus te betalen. Daarnaast heb je recht op een belasting- korting van 1,3 procent. Zo kan groen sparen belasting voordeel opleveren.

Groene bankbrieven
Groene bankbrieven zijn voordelig omdat je naast rente ook een belastingvoordeel ontvangt. Een nadeel is dat deze bankbrieven slechts enkele malen per jaar uitgegeven

Bron: moneymagazine.nl

Spaardeposito

Het spaardeposito

Over je spaartegoed op een spaardeposito ontvang je een rente die aan het begin van de looptijd wordt vastgesteld. De rente bij deposito sparen zal gedurende de looptijd niet meer veranderen. Dat kan nadelig zijn wanneer de spaarrente elders wordt verhoogd, maar daar staat tegenover dat de rente spaardeposito hoger uitpakt dan op een gewone, direct opneembare spaarrekening. Niettemin blijft het verstandig om deposito rente te vergelijken. De rente termijn deposito kan immers sterk verschillen per bank en per looptijd. Door goed te vergelijken vind je de hoogste spaarrente deposito.

Let op de voorwaarden
Gedurende de looptijd kun je geen geld opnemen van het spaardeposito, tenzij je een boeterente betaalt. Omdat het geld gedurende een vastgestelde termijn vaststaat, wordt dit ook wel een termijndeposito genoemd. Ook is het vaak niet mogelijk om tussentijds geld bij te storten. Een andere voorwaarde kan zijn dat je een minimaal bedrag moet storten bij aanvang of slechts eenmalig een bedrag mag storten. Maar dat is niet altijd het geval. De beperkende voorwaarden kunnen per spaar deposito sterk verschillen. Daarom is het raadzaam om bij het selecteren van een deposito de volgende vragen te stellen:
•Wat is de hoogte van de boete bij tussentijdse opname?
•Hoe lang moet het spaargeld vaststaan voor ik de hoogste rente krijg?
•Wat is de minimale eerste inleg?
•Is tussentijds bijstorten mogelijk?
•Is een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht?
De antwoorden op deze vragen vind je in de brochure of bijsluiter van een aanbieder en tegenwoordig staan ze ook vaak gewoon op de website van de aanbieder. Of vraag er naar bij een adviseur van de bank.

Een spaardeposito is handig wanneer je:
•wilt sparen voor een grote uitgave in de toekomst
•een deel van je vermogen niet nodig hebt en daar rendement mee wilt behalen.
Flexibel deposito
Wil je je geld wel voor langere tijd vastzetten, maar toch kunnen opnemen en bijstorten als dat nodig is? Dan is een flexibel deposito wellicht een optie. Aan deze spaarvorm zijn vaak wel meer beperkende voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat je pas een hogere rente ontvangt wanneer het geld gedurende minimaal een maand of kwartaal op de rekening staat.

Bron: moneymagazine.nl

Sparen | direct opneembaar

Direct Opneembaar

Bij een direct opneembare spaarrekening ontvang je over je spaartegoed een variabele rente. Het rentepercentage spaarrekening kan dus door de bank verhoogd of verlaagd worden. Daardoor heb je geen gegarandeerde opbrengst. Maar je hebt wel alle vrijheid om zelf te beslissen hoeveel en wanneer je spaart of opneemt. Je spaargeld is op elk moment vrij opneembaar.

Vergelijken en kiezen
Veel mensen hebben een spaarrekening bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. Maar dit is niet verplicht. Het kan zeer zinvol zijn om de spaartarieven te vergelijken met die van andere aanbieders. Want de rentevergoedingen kunnen sterk van elkaar verschillen. Dit kan bijvoorbeeld in ons overzicht rente spaarrekeningen. Let er bij het rente spaarrekening vergelijken wel op of er geen beperkende voorwaarden aan de rekening verbonden zijn.

Direct opneembare spaarrekeningen zijn handig wanneer je:
•altijd de beschikking wilt houden over je spaargeld
•wilt sparen voor een doel op de korte termijn
•een reserve wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven.
Of toch via internet?
De meeste spaarrekeningen bestaan ook als internetspaar- rekening. Je kunt je spaarzaken dan uitsluitend online regelen. Maar de rentevergoeding ligt vaak wel hoger dan op een gewone spaarrekening.

Bron: moneymagazine.nl

Sparen voor je kinderen

Veel ouder en grootouders willen gaan sparen voor hun kind of kleinkind. Maar hoe je dat het beste? Je kunt natuurlijk kiezen voor een speciale spaarrekening voor kinderen, maar er zijn ook genoeg alternatieven waarmee je zelfs al voor een baby kunt sparen In de Financiële Raad zetten we een aantal mogelijkheden om geld te sparen voor je kind op een rijtje.

1) Spaarrekening op naam van kind of (groot)ouders
Je opent een spaarrekening en stort eenmalig of periodiek geld op de rekening. Het vermogen groeit gestaag door jaarlijkse rente-uitkeringen en het rente-op-rente-effect. Je kunt de rekening op je eigen naam zetten of op die van je (klein)kind. Lees verder.

2) Spaardeposito op naam van kind of (groot)ouders
Heb je een groot bedrag gereserveerd voor je (klein)kind? Dan kan een bank spaardeposito met een langere looptijd een goede keuze zijn. Hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger de rente die jij of je kleinkind namelijk ontvangt. Lees verder.

3) Spaar- en studieplannen
Met een spaar- of studieplan stort je periodiek een bedrag in een polis. Na een bepaalde periode komt het bedrag inclusief rendement en minus alle kosten, weer vrij. Tot 2001 waren spaarplannen nog populair omdat je hiermee belastingvrij vermogen kon opbouwen. Lees verder.

4) Slim sparen voor (klein)kind door schenken
Ouders mogen hun kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken en eenmaal in hun leven een groot bedrag. Ook grootouders kunnen belastingvrij schenken. Dat kan een interessante optie zijn. Lees verder.

Let op :Rente en voorwaarden!
Er zijn heel wat spaarrekeningen en deposito's in omloop die speciaal bedoeld zijn om voor de (klein)kinderen te sparen. Vaak zijn er aantrekkelijke voor- waarden aan deze rekeningen verbonden zoals een bonusrente op de verjaardag van het kind. Houd wel de 'normale' spaar rentes op deze rekeningen in de gaten. Die kunnen soms bijzonder laag zijn! De rentes kunnen ook erg verschillen. Het blijft dus belangrijk van verschillende aanbieders de spaarrekening kind te vergelijken.

Bron: moneymagazine.nl

Besparen tips

Verlichting
In de meeste gevallen hoeven lampen niet de hele dag aan te staan. Wanneer je ervoor zorgt dat in kamers waar niemand is, het licht altijd wordt uitgedaan, kan je aanzienlijk besparen op de kosten voor verlichting. Het is tevens aan te raden om alle gloeilampen in huis te vervangen door spaarlampen. Ook daarmee kun je electriciteit besparen.

Verwarming
Een trui kan een goed alternatief zijn voor het opstoken van de verwarming. Verder kan je, wanneer je het huis uit gaat, de thermostaat lager zetten. Op die manier voorkom je dat er onnodig gestookt wordt en kun je veel stookkosten besparen. Investeren in isolerende maatregelen als dubbel glas en vloerisolatie loont de moeite, omdat deze zich door hun energiebesparende werking vanzelf terugverdienen. Daarnaast kun je soms voor energiebesparende verbouwingen subsidies krijgen waardoor je ook nog eens veel geld kunt besparen.

Wasmachine
Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de wasbeurten overbodig is, wanneer je enkel met volle trommels wast. Bovendien is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om op zestig of zelfs negentig graden te wassen. Moderne wasmiddelen werken namelijk prima op veertig graden. Hang bij droog weer de was buiten in plaats van de droger te gebruiken, dat bespaart je op jaarbasis ruim 31 euro per jaar. Hier geld dus ook weer dat energie besparen geld besparen is.

Elektronische apparaten
Wanneer je de computer of TV met de knop uit zet maar de stekker in het stopcontact laat, dan kan het apparaat toch nog stroom verbruiken. Datzelfde geldt voor apparaten als printers, faxen en dvd-spelers. Door al deze apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos die een aan-/uitknop heeft, kun je ze allemaal in een keer echt uitzetten. Let er verder op dat je zo min mogelijk gebruik maakt van de stand-by stand van apparaten. Een gemiddeld huishouden is hier jaarlijks 400 tot 550 kWh aan kwijt, wat neerkomt op 88 tot 121 euro per jaar.

Auto
Natuurlijk is het niet altijd noodzakelijk om de auto te nemen. Veel dingen kun je bijvoorbeeld lopend of op de fiets doen. Juist die kleine stukjes met de auto kosten relatief veel brandstof. Het Nieuwe Rijden omvat enkele handige maatregelen die je kunt treffen om veel zuiniger te rijden. Enkele daarvan zijn bijvoorbeeld snel doorschakelen naar een hogere versnelling en de motor afzetten bij een gesloten spoorwegovergang of in de file.

Bron: moneymagazine.nl

Hoe voorkom ik een BKR codering?

Een notering bij Bureau Krediet Registratie kan ervoor zorgen dat je geweigerd wordt voor een lening, hypotheek of zelfs een mobiel telefoonabonnement. Hoe kun je zo'n BKR-codering voorkomen? En is zo'n codering altijd wel terecht?

Je lening wordt altijd geregistreerd


Als je een lening afsluit, dan meldt je kredietverstrekker je lening bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor kopen op afbetaling of een winkelpas waarmee je ‘in het rood' kunt. Bovendien worden achterstallige betalingen gemeld. Vraag je een nieuwe lening of kredietmogelijkheid aan en heb je een zogenaamde negatieve BKR-codering, dan gaat het feest niet door. Maar let op: een BKR-codering is niet altijd terecht!

BKR-codering niet altijd terecht

Je kredietverstrekker geeft informatie door aan het BKR, maar het is niet gezegd dat dat altijd tijdig en juist gebeurt. Vraag dus bij het BKR inzage in je dossier en controleer de regels waar een ‘A' (achterstallig) achter staat. Is de informatie volgens jou niet juist? Op de website van het BKR lees je welke stappen je kunt ondernemen.


Hoe voorkom je een BKR-codering?


Eigenlijk heel simpel: houd je financiën onder controle en zorg dat je je rekeningen en aflossingen tijdig voldoet. Hier volgt een aantal tips:

- Heb je een creditcard die je niet gebruikt of die je al hebt doorgeknipt? Geef dit direct door aan degene die de creditcard heeft verstrekt.

- Vraag aan je kredietverstrekker of de aflossingsdatum iedere maand kan samenvallen met de dag waarop je salaris wordt gestort. Zo weet je zeker dat het bedrag kan worden afgeschreven.

- Kijk goed naar je uitgavenpatroon en voorkom uitgaven die je je eigenlijk niet kunt veroorloven.

- Betaal je rekeningen op tijd. Het BKR ontvangt dan geen negatieve betaalinformatie over jou.

- Zorg voor een financiële buffer (spaargeld). Een reparatie aan je auto kan je al snel 750 euro kosten. Zo'n bedrag moet je eigenlijk gewoon kunnen betalen!

Heb je meerdere kleine leningen bij verschillende aanbieders, overweeg dan om ze allemaal over te sluiten naar één aanbieder. Je krijgt vaak een lagere rente als je een hogere kredietlimiet hebt.



Auteur: Bart Klomp

Functie: Directeur marketing consumptief krediet

Bedrijf: Freo

donderdag 8 september 2011

Huishouden houdt minder geld over

AMSTERDAM - Nederlanders zijn vorig jaar achteruit gegaan in koopkracht en inkomen, ondanks het economisch herstel. Ook zal de koopkracht dit en volgend jaar nog verder afnemen.

Daarover bericht Het Parool.

De koopkracht kromp vorig jaar een half procent, blijkt uit gegevens die het CBS vandaag over de economie in 2010 naar buiten bracht. Daarmee is een einde gekomen aan jaren van voorspoed. Sinds 2000 is de koopkracht van Nederlanders per jaar gemiddeld met 1,7 procent toegenomen. Alleen in 2005 nam de koopkracht af, maar minder sterk dan vorig jaar.

Het Centraal Planbureau verwacht dat de koopkracht in 2011 nog een procent krimpt en het jaar erop 1,25 procent. Drie opeenvolgende jaren van dalende koopkracht zijn de afgelopen 25 jaar niet voorgekomen.

Bron: Telegraaf.nl

Waarschuwing Flitskrediet

De laatste weken heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geconstateerd dat nog niet alle aanbieders van kortlopende leningen, ook wel flitskredieten genoemd, zich aan de nieuwe regelgeving houden. Mogelijk biedt een aantal aanbieders zonder vergunning krediet aan, of rekent hele hoge tarieven.

De aanbieders om wie het gaat zijn volgens de AFM inmiddels gewezen op het feit dat ook zij moeten voldoen aan de vergunningeisen en de regels. Doen zij dat niet, dan kan dat leiden tot sancties.

Nieuwe regels
Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet aangepast. Kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden vallen daardoor voortaan ook onder de regels. Deze regels schrijven voor dat een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening mag worden gebracht. Dat maximum bedraagt momenteel 16 procent per jaar. Ondernemingen die kredieten aanbieden moeten voortaan ook een vergunning hebben, behalve wanneer de vergoeding die zij voor kredieten in rekening brengen heel laag is.
Er zijn ook partijen actief die geld verstrekken aan consumenten zonder te vermelden dat het om een krediet gaat. Volgens de AFM moeten alle aanbiedingen van geld dat op een later tijdstip moet worden terugbetaald onder de definitie van krediet vallen. Deze aanbiedingen mogen daarom dus alleen met een vergunning worden gedaan. Er geldt alleen een uitzondering voor kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een zeer lage vergoeding in rekening wordt gebracht.

Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde eerder al voor flitskredieten wegens de torenhoge administratiekosten. Het instituut ziet roodstand als een voordeliger alternatief. 150 euro rood staan gedurende 21 dagen kost minder dan 1,50 euro. Voor een spoedboeking van datzelfde bedrag vragen partijen soms wel 25 euro. Een beduidend hogere vergoeding.

De AFM raadt consumenten aan goed na te denken voordat ze een krediet afsluiten. Het direct afsluiten na ontvangst van een offerte of aanbieding is volgens de toezichthouder onverstandig. Datzelfde geldt voor het ingaan op aanbiedingen van partijen zonder AFM-vergunning.

Bron: geld.nl

Kabinetsplannen leiden tot hogere studieschuld

Door plannen van de overheid zijn studenten vanaf 2012 genoodzaakt meer en langer te lenen. Dit leidt ertoe dat de studieschuld nog meer zal stijgen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) laat vrijdag weten ongerust te zijn over het leengedrag van studenten.




De overheid wil onder meer een hoger collegegeld invoeren voor langstudeerders en het ov-recht en de basisbeurs beperken. Studenten bachelor en master mogen van het kabinet 1 jaar langer doen over het halen van een diploma. Studeren ze langer, dan moeten ze vanaf 2012 meer collegegeld gaan betalen. Dit komt per jaar neer op zo'n 3.000 euro extra.

Studenten kunnen dit hogere bedrag financieren door eenzelfde bedrag aan collegegeldkrediet op te nemen. Daarnaast krijgen ze langer de tijd om hun schuld af te lossen. De aflostermijn gaat van 15 naar 20 jaar. Maar langer afbetalen betekent volgens het Nibud automatisch dat er meer rente betaald moet worden en dat de eindschuld dus hoger wordt.

Daarnaast wordt het ov-recht beperkt. Dat betekent dat studenten vanaf 2012 twee jaar minder recht hebben op hun ov-studentenkaart. Nu is er nog recht op de studieduur plus drie jaar, maar dit wordt met ingang van volgend jaar teruggebracht naar studieduur plus één jaar. Langstudeerders zullen het reizen tijdens de extra studiejaren dus zelf moeten bekostigen.

Studieschuld stijgt
Uit cijfers van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) blijkt dat de studieschuld van afgestudeerde studenten oploopt. In 2010 moest er nog gemiddeld 13.318 euro worden terugbetaald aan de DUO, in 2011 was het aflossingsbedrag aan de start gemiddeld 14.657 euro. Het Nibud vreest dat dit bedrag mede door de kabinetsplannen de komende jaren verder zal stijgen.

Bron: geld.nl

Toename aflossingsproblemen leningen

De krediet barometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel toont halfjaarlijks de ontwikkelingen in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers. De eerste helft van 2011 bleken ruim 650 duizend Nederlanders niet aan de betalingsverplichtingen van hun lening te kunnen voldoen.

Na een stabilisatie in 2010 is dit weer een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Ook blijkt de vraag naar schuldhulpverlening toe te nemen. Naar de inschatting van het BKR zijn er in Nederland circa 300.000 echte probleemgevallen. Het gaat hierbij over ernstige achterstanden bij de betaling van huur, energie en sociale dienst.

Studenten geven makkelijk geld uit

Uit onderzoek van het bureau TNS NIP in opdracht van de ING bank blijkt dat ruim één op de vijf student te veel geld uit geeft. Ondanks deze constatering vinden studenten dat zij goed met geld kunnen omgaan.

Studenten doen niet moeilijk over lenen
Ruim één op de vijf studenten geeft te veel geld uit. Ook vinden zij dat lenen voor een vakantie gewoon moet kunnen. Dit blijkt uit recent onderzoek door de ING, dat donderdag op het hoofdkantoor in Amsterdam in ontvangst werd genomen door prinses Máxima.

Studenten in Amsterdam realiseren zich bovengemiddeld dat zij een gat in de hand hebben. Hoewel in Amsterdam het geld over de balk wordt gesmeten, doen studiegenoten in Rotterdam het wat rustiger aan. Dit komt mede doordat zij met 540 euro per maand het meeste bijverdienen van alle studenten in Nederland. Saillant detail is dat één op de vijf studenten aangeeft makkelijk geld uit te geven, doch beweren zij hun financiële zaken op orde te hebben. Zij geven zichzelf namelijk het cijfer 8 wanneer het gaat om geld uitgeven. Hun eigen financiële situatie beoordelen zij met een 7.

De helft van de studenten verwacht uiteindelijk met een studieschuld van gemiddeld 15.000 euro te worden geconfronteerd. Vaak zit vier op de tien studenten tijdens hun studie tijdelijk krap bij kas en moeten zij wel eens een avondje stappen overslaan. Daarnaast heeft 4% van de studenten in het afgelopen jaar wel eens een maaltijd overgeslagen wegens geldgebrek. Het komt namelijk bij ongeveer één op de vijf studenten voor dat de afgelopen twaalf maanden de kar in de supermarkt niet afgerekend kon worden.

Gepubliceerd: 02-09-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Regels schuldregistratie uitgebreid

De regels voor schuldregistratie moeten worden uitgebreid door de Tweede Kamer, vindt Het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is nodig omdat steeds meer Nederlanders niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Het BKR pleit voor uitbreiding schuldregistratie
Het BKR hoopt dat de Tweede Kamer de regels voor schuldregistratie uitbreidt. Het BKR krijgt nu namelijk geen gegevens over wantbetalers bij de belastingdienst, woningbouwverenigingen en energiebedrijven. Deze gegevens zou het bureau er wel graag bij willen hebben, om wanbetalers tegen zichzelf te beschermen. ‘Deze schulden zijn (...) onzichtbaar voor banken die kredieten verstrekken. Huishoudens met grote schulden kunnen nu nog te makkelijk geld lenen en komen zo nog verder in de problemen’, aldus algemeen directeur Peter van den Bosch.

Van den Bosch erkent dat uitbreiding van de regels voor schuldregistratie ten koste gaat van de privacy: 'Iedere registratie is een schending van de privacy, maar dient ook om mensen uit de problemen te houden. De regering heeft als doelstelling de schuldproblematiek te halveren, maar de schuldenproblematiek neemt alleen maar toe. Een wettelijk kader is nodig om helder te krijgen wat er kan.'

Het BKR wil daarom een wettelijke uitbreiding voor meer bevoegdheden. Eerder stak het College Bescherming Persoonsgegevens daar nog een stokje voor. Volgens het CBP zou het een te grote aanslag zijn op de privacy.

Gepubliceerd: 07-09-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

iPhone app | bijhouden uitgeleend geld

Twee Nederlanders hebben een nieuwe iPhone app gelanceerd waarmee je eenvoudig kunt bijhouden aan wie je geld hebt geleend. Zo vergeet je nooit meer wie je nog geld schuldig is en zijn misverstanden en ruzies erover hopelijk verleden tijd.

Mensen die regelmatig geld lenen aan vrienden of familie zullen het probleem wel herkennen. Wie heb je ook alweer geld geleend en hoeveel was het ook alweer? Soms ontstaat er zelfs onenigheid over het geleende bedrag en of het wel of niet is terugbetaald. Dat is zonde natuurlijk, want de relatie is op die manier snel verpest.

Om dat soort vervelende misverstanden te voorkomen is er nu een nieuwe applicatie voor de iPhone. Het hulpmiddel, genaamd PayMeBack, houdt voor je bij welke mensen jou nog geld schuldig zijn. Dit kun je zelf eenvoudig invoeren aan de hand van je contactenlijst. Wanneer iemand zijn of haar schuld heeft ingelost vink je die persoon af en verdwijnt hij of zij uit de lijst met schuldenaren.

De toepassing is ontwikkeld door twee Nederlanders, Rick Waalders en Sjoerd Perfors en kost 79 eurocent om aan te schaffen.

Deze app zou een uitkomst kunnen zijn voor studenten die ook dronken hun iPhone nog goed weten te bedienen. Onlangs namen we namelijk nog kennis van de creatieve manieren waarop studenten besparen. Ze lenen dan bijvoorbeeld geld van hun vrienden wanneer ze dronken zijn, in de hoop dat die het vergeten en ze het nooit terug hoeven te betalen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 30-08-2011.

BKR wil gegevens over schulden

Het Centraal Bureau Krediet Registratie (BKR) pleit voor scherpere regelgeving met betrekking tot registratie van schulden. Momenteel heeft het BKR geen inzicht in schulden bij de woningbouwverenigingen, belastingdienst en energieleveranciers, maar zou dit wel graag willen.

Wanneer je als consument een lening of een krediet hebt is de kans vrij groot dat dit staat geregistreerd bij het BKR. Als er een achterstand is bij de betalingen betekent dit meestal dat opnieuw geld lenen niet zo eenvoudig meer is. Wanneer je echter een schuld hebt bij de woningbouwvereniging of de belastingdienst is dit niet bekend bij het BKR. Algemeen directeur Peter van den Bosch van het BKW pleit er daarom voor deze gegevens voortaan wel door het BKR te laten bijhouden. Volgens hem is dat nodig om de totale hoeveelheid schulden van Nederlandse consumenten terug te dringen. Mensen die onzichtbaar voor het BKR diep in de schulden zitten, kunnen dan niet meer geld lenen.

Het BKR poogde eerder dit jaar al om de gegevens waaruit geput kon worden uit te breiden. Dat vond het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) echter niet wenselijk. Het oordeel was toen dat dit de privacy van de consumenten teveel schond. Ook een vergelijkbaar plan van het internationale bedrijf Experian werd om diezelfde reden door het CPB afgeschoten. Volgens Van den Bosch is het daarom noodzakelijk de wet aan te passen zodat het BKR alsnog toegang kan krijgen tot meer gegevens over schulden. Volgens hem is dat een van en weinige manieren waarop het BKR kan bijdragen aan de wens van de overheid om de schuldenlast terug te dringen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 04-09-2011.