zondag 11 september 2011

Soorten Creditcards

Welke creditcard?

De keuze van een creditcard is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn diverse soorten creditcards, dus het aanbod waaruit je een keuze kunt maken is groot. Welke creditkaart het beste bij je past hangt natuurlijk af van waarvoor je de kaart wilt gebruiken en hoe vaak je de kaart nodig zult hebben.

Extra's
Sommige kredietkaarten herbergen een aantal extra's. Zo kun je automatisch lid worden van een hotelketen, kun je voordeliger vliegen, krijg je spaarpunten voor kortingen of cadeaus, kun je je partner ook van een persoonlijke kaart voorzien of krijg je een reisverzekering. Maar ook in creditcardland gaat alleen de zon voor niets op. Als je niet op dergelijke extra's zit te wachten, zul je mogelijk kiezen voor een andere kaart. Bijna zeker zullen dergelijke kaarten namelijk duurder zijn dan de meer 'sobere' exemplaren, hoewel dat in bepaalde gevallen niet zo hoeft te zijn.

Het hebben van een creditcard is over het algemeen niet gratis. De kosten ervan lopen sterk uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste creditcard en de duurste zit hem vooral in de jaarlijkse bijdrage. De prijsverschillen voor de jaarlijkse bijdrage hebben voor een deel te maken met het uitgavenmaximum van de kaart. Er zijn zelfs kaarten bij waar geen maximum aan verbonden is, maar er zijn ook kaarten waar het maximum bedrag al op de duizend euro per maand zit. Daarnaast zijn er soms vele extra's aan een kaart verbonden. Zo is er bijvoorbeeld een aankoopverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je creditcardaankopen voor een aantal dagen verzekerd zijn. De exacte duur van de verzekering staat in de creditcardvoorwaarden te lezen.

Als je denkt nauwelijks van de kaart gebruik te maken is het zonde om een hoge jaarlijkse bijdrage te betalen. Verwacht je juist het tegenovergestelde? Dan is een kaart met een hogere uitgavenlimiet wellicht meer iets voor jou. Overigens kijkt de creditcardaanbieder ook welke consument bij hen past. Er zijn bepaalde eisen waaraan je moet voldoen om voor een creditcard in aanmerking te komen. Zo moet je in sommige gevallen je inkomen opgeven. Als je nog student bent kun je ook kiezen voor een student creditcard. Vaak zijn de kosten voor een student creditcard lager. Ook in verschillende bankpakketten zit tegenwoordig een creditcard of kun je tegen een laag tarief een creditcard toevoegen. Er is zelfs een zogenaamde prepaid creditcard, waar je vooraf een bedrag voor moet betalen waarover je vervolgens kunt beschikken.

De bekendste creditcards die in omloop zijn, zijn de kaarten van Visa, MasterCard en American Express (AMEX). Deze laatstgenoemde is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat dit geen “echte” creditcard is, maar een chargecard. Dit houdt in dat je deze kaart niet als een lening kunt gebruiken. Visacards en MasterCards zijn wel echte creditcards die ook als lening kunnen fungeren. Visa geeft zelf in Nederland geen kaarten uit maar doet dit via een Nederlandse creditcarduitgever. Een Visa kaart is wereldwijd gezien de meest geaccepteerde creditcard. De kosten voor een Visa kaart lopen vanwege de verschillende creditcarduitgevers erg uiteen. MasterCard is wereldwijd gezien de nummer twee en wordt net als Visa nagenoeg overal geaccepteerd.

Het inkomen
Als je een American Express creditcard wenst dan moet je minimaal 25.000 euro per jaar verdienen. Wil je een Platinum American Express kaart dan moet u iets meer verdienen, de inkomenseis voor deze kaart ligt namelijk op 70.000 euro bruto per jaar. Deze kaart biedt wel vele extra's, zo heb je bijvoorbeeld wereldwijd toegang tot 450 luchthavenlounges.

De inkomenseis voor een Visacard of een MasterCard ligt over het algemeen een stuk lager. Hier moet echter wel bij gezegd worden dat dit uiteraard afhankelijk is van de bestedingslimiet van de kaart. Bij American Express kaarten is deze limiet onbeperkt terwijl op ‘goedkope’ creditcards een lagere bestedingslimiet zit.

Bron: moneymagazine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten