zondag 11 september 2011

Besparen tips

Verlichting
In de meeste gevallen hoeven lampen niet de hele dag aan te staan. Wanneer je ervoor zorgt dat in kamers waar niemand is, het licht altijd wordt uitgedaan, kan je aanzienlijk besparen op de kosten voor verlichting. Het is tevens aan te raden om alle gloeilampen in huis te vervangen door spaarlampen. Ook daarmee kun je electriciteit besparen.

Verwarming
Een trui kan een goed alternatief zijn voor het opstoken van de verwarming. Verder kan je, wanneer je het huis uit gaat, de thermostaat lager zetten. Op die manier voorkom je dat er onnodig gestookt wordt en kun je veel stookkosten besparen. Investeren in isolerende maatregelen als dubbel glas en vloerisolatie loont de moeite, omdat deze zich door hun energiebesparende werking vanzelf terugverdienen. Daarnaast kun je soms voor energiebesparende verbouwingen subsidies krijgen waardoor je ook nog eens veel geld kunt besparen.

Wasmachine
Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de wasbeurten overbodig is, wanneer je enkel met volle trommels wast. Bovendien is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om op zestig of zelfs negentig graden te wassen. Moderne wasmiddelen werken namelijk prima op veertig graden. Hang bij droog weer de was buiten in plaats van de droger te gebruiken, dat bespaart je op jaarbasis ruim 31 euro per jaar. Hier geld dus ook weer dat energie besparen geld besparen is.

Elektronische apparaten
Wanneer je de computer of TV met de knop uit zet maar de stekker in het stopcontact laat, dan kan het apparaat toch nog stroom verbruiken. Datzelfde geldt voor apparaten als printers, faxen en dvd-spelers. Door al deze apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos die een aan-/uitknop heeft, kun je ze allemaal in een keer echt uitzetten. Let er verder op dat je zo min mogelijk gebruik maakt van de stand-by stand van apparaten. Een gemiddeld huishouden is hier jaarlijks 400 tot 550 kWh aan kwijt, wat neerkomt op 88 tot 121 euro per jaar.

Auto
Natuurlijk is het niet altijd noodzakelijk om de auto te nemen. Veel dingen kun je bijvoorbeeld lopend of op de fiets doen. Juist die kleine stukjes met de auto kosten relatief veel brandstof. Het Nieuwe Rijden omvat enkele handige maatregelen die je kunt treffen om veel zuiniger te rijden. Enkele daarvan zijn bijvoorbeeld snel doorschakelen naar een hogere versnelling en de motor afzetten bij een gesloten spoorwegovergang of in de file.

Bron: moneymagazine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten