zondag 11 september 2011

Hoe voorkom ik een BKR codering?

Een notering bij Bureau Krediet Registratie kan ervoor zorgen dat je geweigerd wordt voor een lening, hypotheek of zelfs een mobiel telefoonabonnement. Hoe kun je zo'n BKR-codering voorkomen? En is zo'n codering altijd wel terecht?

Je lening wordt altijd geregistreerd


Als je een lening afsluit, dan meldt je kredietverstrekker je lening bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor kopen op afbetaling of een winkelpas waarmee je ‘in het rood' kunt. Bovendien worden achterstallige betalingen gemeld. Vraag je een nieuwe lening of kredietmogelijkheid aan en heb je een zogenaamde negatieve BKR-codering, dan gaat het feest niet door. Maar let op: een BKR-codering is niet altijd terecht!

BKR-codering niet altijd terecht

Je kredietverstrekker geeft informatie door aan het BKR, maar het is niet gezegd dat dat altijd tijdig en juist gebeurt. Vraag dus bij het BKR inzage in je dossier en controleer de regels waar een ‘A' (achterstallig) achter staat. Is de informatie volgens jou niet juist? Op de website van het BKR lees je welke stappen je kunt ondernemen.


Hoe voorkom je een BKR-codering?


Eigenlijk heel simpel: houd je financiën onder controle en zorg dat je je rekeningen en aflossingen tijdig voldoet. Hier volgt een aantal tips:

- Heb je een creditcard die je niet gebruikt of die je al hebt doorgeknipt? Geef dit direct door aan degene die de creditcard heeft verstrekt.

- Vraag aan je kredietverstrekker of de aflossingsdatum iedere maand kan samenvallen met de dag waarop je salaris wordt gestort. Zo weet je zeker dat het bedrag kan worden afgeschreven.

- Kijk goed naar je uitgavenpatroon en voorkom uitgaven die je je eigenlijk niet kunt veroorloven.

- Betaal je rekeningen op tijd. Het BKR ontvangt dan geen negatieve betaalinformatie over jou.

- Zorg voor een financiële buffer (spaargeld). Een reparatie aan je auto kan je al snel 750 euro kosten. Zo'n bedrag moet je eigenlijk gewoon kunnen betalen!

Heb je meerdere kleine leningen bij verschillende aanbieders, overweeg dan om ze allemaal over te sluiten naar één aanbieder. Je krijgt vaak een lagere rente als je een hogere kredietlimiet hebt.



Auteur: Bart Klomp

Functie: Directeur marketing consumptief krediet

Bedrijf: Freo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten