zondag 11 september 2011

Wat is een Creditcard?

Wat is een creditcard?

Bij een creditcard denken veel mensen aan een betaalmiddel dat pas aan het einde van de vorige eeuw een opmars maakte. De introductie van de kaart ligt echter in een verder verleden. In Amerika werd reeds in 1920 met de plastic kaart benzine betaald. Consumenten werden achteraf gefactureerd. De eerste creditcards waren enkel bruikbaar bij de bedrijven die ze uitgaven.

In 1950 begon Diners Club met een eerste 'algemeen bruikbare' kredietkaart, die bij meerdere winkels en bedrijven gebruikt kon worden. Nederland maakte in 1957 kennis met de creditcard van Diners Club.

Wat is een creditcard?
Een creditcard, ook wel kredietkaart genoemd, is meer dan alleen een universeel plastic betaalmiddel. Iets wat mensen vaak over het hoofd zien is dat een creditcard tevens een soort van lening is. Wie een creditcard neemt wordt daarom ook automatisch bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) aangemeld.

Elke creditcard is voorzien van een creditcard nummer. Aankopen die met een creditcard gedaan zijn, worden over het algemeen een keer per maand van je rekening afgeschreven. De meeste creditcardaanbieders doen dit rond het einde van de maand. Omdat de bedragen pas later van de rekening worden afgeschreven stellen creditcardaanbieders bepaalde eisen voordat ze jou de kaart verschaffen. Afhankelijk van het kredietlimiet van de gekozen kaart moet er iedere maand een bepaald bedrag op de rekening gestort worden, veelal in de vorm van inkomen. Banken hebben verschillende minima bij verschillende kredietmaxima.

Rente creditcard
Afhankelijk van de voorwaarden creditcard kun je hem ook als een lening gebruiken, maar let wel: dit is vaak niet in je eigen voordeel. Als je kiest voor een aflossing in termijnen dan moet je rekening houden met een hoge rente welke zelfs kan oplopen tot boven de 15 procent. De rente voor een echte lening (bijvoorbeeld een doorlopend krediet) ligt een stuk lager en is daardoor dus ook een stuk voordeliger. Kaarten die de mogelijkheid bieden om in termijnen een bedrag af te lossen, zijn echte creditcards. Met een chargecard is dit niet mogelijk.

Betalingsgemak
Betalen met een creditcard is zeer eenvoudig. De verkoper bij wie je een product of dienst afneemt haalt de creditcard simpelweg door een kaartlezer. Aan de hand van de magnetische strip op de achterzijde van de kaart wordt contact gelegd met jouw 'rekening'. Het verschuldigde bedrag wordt daarna getoetst bij de creditcardmaatschappij of bank. Wanneer alles in orde is, wordt de betaling geregistreerd. Meestal moet je als klant tevens een bon ondertekenen ter bevestiging van de handeling.

De creditcardverstrekker betaalt rechtstreeks aan de verkoper. Aan het eind van elke maand ontvangt de kaarthouder een creditcard overzicht waarop alle bestedingen van die maand staan vermeld. Het totaalbedrag moet betaald worden aan de creditcardmaatschappij, inclusief een percentage voor het gebruik van de kaart en de transactiekosten voor de kaartverstrekker.

Tip: Als je een creditcard hebt, probeer dan de discipline op te brengen om het uitgegeven bedrag alvast over te boeken naar je creditcardrekening. Zo voorkom je dat je straks een torenhoge rente moet betalen.

Bron: moneymagazine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten