zondag 11 september 2011

Spaardeposito

Het spaardeposito

Over je spaartegoed op een spaardeposito ontvang je een rente die aan het begin van de looptijd wordt vastgesteld. De rente bij deposito sparen zal gedurende de looptijd niet meer veranderen. Dat kan nadelig zijn wanneer de spaarrente elders wordt verhoogd, maar daar staat tegenover dat de rente spaardeposito hoger uitpakt dan op een gewone, direct opneembare spaarrekening. Niettemin blijft het verstandig om deposito rente te vergelijken. De rente termijn deposito kan immers sterk verschillen per bank en per looptijd. Door goed te vergelijken vind je de hoogste spaarrente deposito.

Let op de voorwaarden
Gedurende de looptijd kun je geen geld opnemen van het spaardeposito, tenzij je een boeterente betaalt. Omdat het geld gedurende een vastgestelde termijn vaststaat, wordt dit ook wel een termijndeposito genoemd. Ook is het vaak niet mogelijk om tussentijds geld bij te storten. Een andere voorwaarde kan zijn dat je een minimaal bedrag moet storten bij aanvang of slechts eenmalig een bedrag mag storten. Maar dat is niet altijd het geval. De beperkende voorwaarden kunnen per spaar deposito sterk verschillen. Daarom is het raadzaam om bij het selecteren van een deposito de volgende vragen te stellen:
•Wat is de hoogte van de boete bij tussentijdse opname?
•Hoe lang moet het spaargeld vaststaan voor ik de hoogste rente krijg?
•Wat is de minimale eerste inleg?
•Is tussentijds bijstorten mogelijk?
•Is een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht?
De antwoorden op deze vragen vind je in de brochure of bijsluiter van een aanbieder en tegenwoordig staan ze ook vaak gewoon op de website van de aanbieder. Of vraag er naar bij een adviseur van de bank.

Een spaardeposito is handig wanneer je:
•wilt sparen voor een grote uitgave in de toekomst
•een deel van je vermogen niet nodig hebt en daar rendement mee wilt behalen.
Flexibel deposito
Wil je je geld wel voor langere tijd vastzetten, maar toch kunnen opnemen en bijstorten als dat nodig is? Dan is een flexibel deposito wellicht een optie. Aan deze spaarvorm zijn vaak wel meer beperkende voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat je pas een hogere rente ontvangt wanneer het geld gedurende minimaal een maand of kwartaal op de rekening staat.

Bron: moneymagazine.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten