Door plannen van de overheid zijn studenten vanaf 2012 genoodzaakt meer en langer te lenen. Dit leidt ertoe dat de studieschuld nog meer zal stijgen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) laat vrijdag weten ongerust te zijn over het leengedrag van studenten.
De overheid wil onder meer een hoger collegegeld invoeren voor langstudeerders en het ov-recht en de basisbeurs beperken. Studenten bachelor en master mogen van het kabinet 1 jaar langer doen over het halen van een diploma. Studeren ze langer, dan moeten ze vanaf 2012 meer collegegeld gaan betalen. Dit komt per jaar neer op zo'n 3.000 euro extra.
Studenten kunnen dit hogere bedrag financieren door eenzelfde bedrag aan collegegeldkrediet op te nemen. Daarnaast krijgen ze langer de tijd om hun schuld af te lossen. De aflostermijn gaat van 15 naar 20 jaar. Maar langer afbetalen betekent volgens het Nibud automatisch dat er meer rente betaald moet worden en dat de eindschuld dus hoger wordt.
Daarnaast wordt het ov-recht beperkt. Dat betekent dat studenten vanaf 2012 twee jaar minder recht hebben op hun ov-studentenkaart. Nu is er nog recht op de studieduur plus drie jaar, maar dit wordt met ingang van volgend jaar teruggebracht naar studieduur plus één jaar. Langstudeerders zullen het reizen tijdens de extra studiejaren dus zelf moeten bekostigen.
Studieschuld stijgt
Uit cijfers van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) blijkt dat de studieschuld van afgestudeerde studenten oploopt. In 2010 moest er nog gemiddeld 13.318 euro worden terugbetaald aan de DUO, in 2011 was het aflossingsbedrag aan de start gemiddeld 14.657 euro. Het Nibud vreest dat dit bedrag mede door de kabinetsplannen de komende jaren verder zal stijgen.
Bron: geld.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten