donderdag 8 september 2011

Waarschuwing Flitskrediet

De laatste weken heeft de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) geconstateerd dat nog niet alle aanbieders van kortlopende leningen, ook wel flitskredieten genoemd, zich aan de nieuwe regelgeving houden. Mogelijk biedt een aantal aanbieders zonder vergunning krediet aan, of rekent hele hoge tarieven.

De aanbieders om wie het gaat zijn volgens de AFM inmiddels gewezen op het feit dat ook zij moeten voldoen aan de vergunningeisen en de regels. Doen zij dat niet, dan kan dat leiden tot sancties.

Nieuwe regels
Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet aangepast. Kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden vallen daardoor voortaan ook onder de regels. Deze regels schrijven voor dat een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening mag worden gebracht. Dat maximum bedraagt momenteel 16 procent per jaar. Ondernemingen die kredieten aanbieden moeten voortaan ook een vergunning hebben, behalve wanneer de vergoeding die zij voor kredieten in rekening brengen heel laag is.
Er zijn ook partijen actief die geld verstrekken aan consumenten zonder te vermelden dat het om een krediet gaat. Volgens de AFM moeten alle aanbiedingen van geld dat op een later tijdstip moet worden terugbetaald onder de definitie van krediet vallen. Deze aanbiedingen mogen daarom dus alleen met een vergunning worden gedaan. Er geldt alleen een uitzondering voor kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een zeer lage vergoeding in rekening wordt gebracht.

Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde eerder al voor flitskredieten wegens de torenhoge administratiekosten. Het instituut ziet roodstand als een voordeliger alternatief. 150 euro rood staan gedurende 21 dagen kost minder dan 1,50 euro. Voor een spoedboeking van datzelfde bedrag vragen partijen soms wel 25 euro. Een beduidend hogere vergoeding.

De AFM raadt consumenten aan goed na te denken voordat ze een krediet afsluiten. Het direct afsluiten na ontvangst van een offerte of aanbieding is volgens de toezichthouder onverstandig. Datzelfde geldt voor het ingaan op aanbiedingen van partijen zonder AFM-vergunning.

Bron: geld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten