vrijdag 29 april 2011

Banken doen moeilijk bij hypotheek zelfstandigen

Zelfstandigen worden vaak genegeerd door banken als zij een hypotheek willen aanvragen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakbond FNV Zelfstandigen. Meer dan de helft van de ondervraagde zelfstandige ondernemers (51,8 procent) zegt dat ze geen reactie krijgen op een offerteaanvraag of simpelweg te horen krijgen dat er voor zzp’ers geen mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten. Volgens FNV Zelfstandigen blijft er hierdoor vaak maar één bank over waar de zelfstandigen zonder personeel terecht kunnen.


Het overgrote deel (95 procent) van de ondervraagde ondernemers heeft het gevoel dat banken meer eisen stellen bij een hypotheekaanvraag aan zelfstandig ondernemers dan aan mensen die in loondienst zijn. De meest voorkomende eis is dat ondernemers via hun jaarcijfers van de afgelopen drie jaar moeten aantonen dat ze over voldoende inkomsten beschikken. Er waren echter ook banken die cijfers over de afgelopen vijf jaar en toekomstige cijfers als eis stelden. Het komt ook voor dat banken zelfs naar inkomsten na pensionering vroegen en additionele dure verzekeringen op te leggen.

De ondervraagde zelfstandige ondernemers gaven ook aan dat er grote verschillen bestaan tussen banken onderling. Zo zien veel ondernemers de Rabobank als een goede partner terwijl het proces voor een hypotheekaanvraag bij ING Bank als zeer moeizaam wordt ervaren.

FNV Zelfstandigen vindt dat de banken en de overheid met een oplossing moeten komen voor dit probleem en het feit dat mensen met een vaste baan meer zekerheden hebben niet als excuus mogen gebruiken. “Het aantal mensen dat flexibel werkt blijft in de toekomst groeien”, zegt Linde Gonggrijp van FNV Zelfstandigen. “Overigens biedt een zelfstandig ondernemer meer zekerheid dan iemand die zich veilig waant in een loondienstverband. Als een zelfstandig ondernemer één van zijn klanten moet missen, kan hij terugvallen op zijn netwerk. Iemand in loondienst heeft dit niet.”

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten