door Martine de Vente
AMSTERDAM - Boos op de bank? Haal er je geld weg. Dat is de boodschap van Rob van Eeden en Hanneke van Veen. Ze bouwden de website Verhuisjegeld.nl, naar model van het Amerikaanse project Move Your Money. In de Verenigde Staten verwisselden in 2010 al vier miljoen mensen van bank. Van Eeden en Van Veen geven op hun site tips en trucs voor alle Nederlanders die van bank willen veranderen.
Furieus zijn Nederlanders momenteel volgens Van Eeden en Van Veen over de bonussen bij aan het staatsinfuus hangende banken zoals ING. Maar er is nog meer om boos over te zijn, weten de initiatiefnemers van de geldverhuissite. Van Eeden houdt voor de website Vanspaarbankveranderen.nl alle rentes van de spaarbanken in de gaten. Hij vindt dat de banken maar mondjesmaat hun leven hebben gebeterd, na het schandaal van de Plusrekeningen van de Postbank pakweg vijf jaar geleden. De ING-dochter had met name de rente op die rekeningen sluipenderwijs verlaagd tot 0,5 procent.
Van Eeden en Van Veen richten hun pijlen nu vooral op ’de grote drie’: ING, ABN Amro en Rabo. Behalve de spaartruc zijn ook de bonussen van bankiers hen een doorn in het oog. De banken moeten weer teruggegeven worden aan de spaarders, zo vinden ze. Van Veen: „Vroeger was een spaarbank er om te zorgen dat mensen het beter kregen. De bank was een publieke instelling. Nu bestaat hij alleen bij de gratie van zichzelf. Maar als het misgaat, dan komen ze bij ons, de belastingbetalers.”
Veel werk
Het héle betalingsverkeer verhuizen is veel werk, zo merkte Van Eeden toen hij zelf van ING naar ASN wilde, zelfs met een overstapservice. „Die ’pakt’ iedere automatische overschrijving. Maar sommige zijn maar eens per jaar, zodat je toch een heel jaar met twee rekeningen zit.”
Van Veen en Van Eeden vinden het jammer dat het nog niet is gekomen tot nummerbehoud voor bankrekeningnummers. Maar er is een tussenoplossing. Van Veen adviseert ontevreden bankklanten alleen hun spaargeld te verhuizen en de betaalrekening gewoon te laten staan. „Je verhuist zo de bulk van je geld en dat voelt een bank.”
Bron: telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten