vrijdag 22 april 2011

Minder lang rood staan

Rekeninghouders mogen binnenkort minder lang rood staan op hun betaalrekening. Het negatieve saldo moet binnen een maand zijn aangevuld. Wie langer rood wil staan, dient een aparte procedure te doorlopen.
Een wetsvoorstel hierover moet door de Eerste Kamer worden behandeld. Minister van Financiƫn De Jager heeft hierover al vragen beantwoord.

Rood staan is een vorm van krediet die nu nog nauwelijks aan regels is onderworpen. Klanten van veel banken hoeven momenteel eens per kwartaal hun negatieve saldo aan te vullen tot boven nul. De nieuwe wet moet deze termijn verkorten.

Willen klanten langer dan een maand rood staan, dan moeten banken een kredietwaardigheidstoets uitvoeren. Het is de verwachting dat de bestaande procedure voor consumptief daarvoor wordt gebruikt. De bank kijkt dan bijvoorbeeld naar het inkomen en doet navraag bij het Bureau Krediet Registratie (BKR).

Roodstand
In november 2010 stonden Nederlanders gezamenlijk voor bijna 9,5 miljard euro rood op betaalrekeningen, blijkt uit CBS-cijfers. Het saldo van roodstand neemt de laatste jaren toe.

Bron: geld.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten