vrijdag 22 april 2011

Geldzaken plannen in onzekere tijden

Hoewel het de vraag is in hoeverre de crisis de Nederlander direct in de portemonnee heeft getroffen, is het toch wel zinvol een aantal zaken te gaan optimaliseren voor het geval het wat minder gaat.

Zo is het van belang een goed inzicht te hebben in uw bezittingen en uw schulden. Het beste is een overzicht te maken waarin uw bezittingen links gerangschikt staan en uw schulden rechts. U heeft dan een goed beeld.
Hierachteraan komt het maken van een overzicht van uw inkomsten en maandelijkse lasten.
U ziet nu vanzelf waar de problemen kunnen ontstaan als het allemaal wat minder wordt.

Schulden die u aangegaan bent voor consumptieve zaken als een auto, camper, een computer of wellicht een vakantiereis kosten u maandelijks een hoop rente, meestal tegen de 18% op jaarbasis. Een makkelijke manier van besparen is die schulden zo snel mogelijk af te lossen. In het uiterste geval kunnen ze eventueel tegen lagere rente in de hypotheeklening worden opgenomen. Overigens is het zinvol te bezien of de oude opvatting, eerst sparen dan uitgeven, niet beter in ere hersteld kan worden voor consumptieve uitgaven.

Duidelijk is dat u in slechter tijden het eerste moet bezuinigen op uitgaven, ook vaste lasten, die niet echt nodig zijn. Stel prioriteiten. Een avondje overleg met alle huisgenoten is daarbij aan te bevelen. Gooi creditcards en overbodige pinpassen de deur uit en doe geen impulsaankopen meer. Check de opbouw van uw pensioenpot.

Uw aandelenportefeuille is wellicht in waarde gedaald, voor de meeste mensen 20% to 30%, maar hogere percentages zijn ook bekend. Overleg met uw vermogensbeheerder of uw portefeuille herschikt kan worden. Stilzitten, niets doen en wachten tot uw aandelen weer in waarde stijgen, is niet altijd het beste. Misschien kunt u beter ruilen voor aandelen die het snelst stijgen in een herstellende markt of kiezen voor aandelen die in verhouding met de koers nu een riant dividend uitkeren.

Als blijkt dat uw pensioen minder zal worden dan gedacht, kunt u zelf gaan bijsparen. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. De oude gedachte, koop aandelen, leg ze weg en kijk er pas weer naar als u met pensioen wilt, gaat niet op als u de komende tijd met pensioen gaat. Als de waarde van de pensioenpot is gehalveerd dan zult u moeten bijstorten of simpelweg door moeten werken tot er wel genoeg geld in de pot zit. Met pensioenpot bedoelen wij zowel uw AOW, bedrijfspensioen, als lijfrentepolissen en andere spaarvormen.

Bron: geldzaken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten