vrijdag 22 april 2011

Opeethypotheek

Vooral ouderen hebben ermee te maken dat zij in een huis met aanzienlijke overwaarde wonen, terwijl de mogelijkheden om geld uit te geven beperkt zijn vanwege de relatief geringe inkomsten. Hoe mooi zou het niet zijn om geld op te nemen uit de overwaarde?

In Nederland zijn daar nog weinig mogelijkheden voor en al helemaal geen echt aantrekkelijke. Eén partij biedt een goed doordachte hypotheek aan, die ook is uitgeroepen tot product van het jaar, maar daarin is een behoorlijk hoge rente verwerkt.

De problematiek zit hem erin, dat als iemand geld leent, hij na verloop van tijd de rente misschien niet meer kan betalen en gedwongen moet verkopen en verhuizen. Dat was niet de bedoeling. De oplossing daarvoor is dat de rente op de schuld wordt bijgeschreven en dat, na vertrek naar bejaardenhuis of na overlijden, het huis wordt verkocht en de bank de opgelopen vordering betaald krijgt. Voor de bank ligt daarin het risico dat de verkoopopbrengst de vordering niet dekt. Een mooi dilemma voor beide partijen.

Banken zullen dus hooguit een deel van de (over)waarde ter beschikking willen stellen. Dat kan in een bedrag ineens of in een periodieke uitkering of natuurlijk een combinatie van de twee.

Bron: geldzaken.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten