maandag 18 april 2011

Huizen met energielabel sneller verkocht

Woningen met een energielabel worden sneller verkocht dan huizen waarbij dit label ontbreekt. Dit blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Tilburg en Maastricht. Bovendien willen mensen voor een huis met een ‘groen’ label gemiddeld 6.000 euro meer betalen.


Op een energielabel staat aangegeven hoe energiezuinig een huis is. Deze labels zijn in 2008 ingevoerd. Sinds die tijd zijn er ruim 50.000 woningen in Nederland met een energielabel verkocht. Toch is dit slechts ongeveer 15 procent van de totale markt.

Toch heeft het wel een belangrijk voordeel om een energielabel te hebben als je woning in de verkoop staat. Huizen met zo'n label worden namelijk gemiddeld 24 dagen eerder verkocht dan woningen die niet zo'n label hebben.

Omdat er toch nog veel woningen zijn die zonder een energielabel worden verkocht, vergadert de Tweede Kamer binnenkort over een voorstel om er beter op toe te zien dat alle woningen in de verkoop voorzien worden van een energielabel. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken heeft al aangegeven dat hij vanaf 2013 sancties wil invoeren wanneer huizen zonder label worden verkocht.

Een huis kopen zonder label leidt tot het risico dat mensen niet weten hoe hoog de energierekening zal uitvallen in hun nieuwe huis. Mensen met de meest energieverkwistende woningen betalen vier keer zo veel voor gas als mensen met de energiezuinigste huizen.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten