vrijdag 29 april 2011

Banksparen is weer populair

Fiscaal voordelig sparen bij je bank voor een pensioen of aflossing van je hypotheek, wordt steeds populairder. Het zogenoemde banksparen wint al sinds de introductie in 2008 aan populariteit. In 2010 hadden Nederlandse huishoudens een tegoed van ruim 7 miljard euro op de bankspaarrekeningen. Dat is meer dan 2,5 keer zoveel als in 2009. Dit blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Banksparen is in 2008 geïntroduceerd als mogelijkheid om fiscaalvriendelijk te sparen voor een pensioenaanvulling of hypotheekaflossing bij een bank. Voorheen was dit alleen mogelijk bij verzekeraars via zogenoemde lijfrente- en kapitaalverzekeringen. Door banksparen te introduceren wilde de overheid de concurrentie op deze markt vergroten.

Sinds 2010 is het wettelijk ook mogelijk om via banksparen te sparen voor een uitvaart of om een gouden handdruk op weg te zetten. Deze vormen van banksparen zijn echter nog niet echt populair. Met circa 1 miljoen euro zijn de bankspaartegoeden bestemd voor de uitvaart verwaarloosbaar.

Op bankspaarrekeningen voor de gouden handdruk is al ruim 800 miljoen euro ingelegd. Toch valt dit nog in het niet bij de tegoeden die bestemd zijn voor hypotheekaflossingen (1,5 miljard euro) en de oudedagvoorziening (4,7 miljard euro). Dit laatste is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2009. Hiermee is banksparen voor de oude dag nog steeds veruit de populairste vorm van banksparen.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten