maandag 18 april 2011

Restschuld meefinancieren in nieuwe hypotheek

Houd je na de verkoop van je huis zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) een restschuld over? Dan kun je die na de zomer voortaan meenemen en financieren in een nieuwe hypotheek. Dit is een onderdeel van de nieuwe gedragscode voor banken. Deze gedragscode hypothecaire financieringen van de Nederlandse Vereniging voor Bank (NVB) gaat vermoedelijk op 1 augustus 2011 in.


Deze maatregel wordt genomen, omdat naar verwachting steeds meer huizenbezitters hun woning met verlies zullen moeten verkopen. De huizenprijzen zijn sinds de financiƫle crisis behoorlijk gedaald. In de decennia daarvoor verkocht je bijna standaard met overwaarde.

Omdat banken niet het risico willen lopen dat mensen uit angst voor de restschuld hun huis niet verkopen, is de mogelijkheid tot meefinancieren in de nieuwe hypotheek opgenomen. Daarnaast willen banken voorkomen dat mensen na een gedwongen verkoop de restschuld niet terug kunnen betalen en de kosten dus voor de bank zijn.

NHG-grens
Voor huizen waarop een hypotheek is afgesloten met NHG geldt deze regeling niet, omdat in de Nationale Hypotheekgarantie al is geregeld dat banken beschermd worden wanneer mensen na gedwongen verkoop een restschuld overhouden.
Enkele andere belangrijke maatregelen in de gedragscode zijn:

Een hypotheek mag nog maximaal 110 procent van de aankoopwaarde van de woning bedragen.
Het aflossingsvrije deel mag niet groter zijn dan 50 procent van de aankoopwaarde van het huis.
Banken hebben minder mogelijkheden om gemotiveerd af te wijken van de financieringsnormen.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten