Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben behoorlijk minder te besteden dan 2 jaar geleden. Een scholier heeft gemiddeld 103 euro per maand om uit te geven. Dat blijkt uit het Scholierenonderzoek 2010-2011 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim 10.000 scholieren. Het onderzoek is uitgevoerd samen met Scholieren.com en Stichting Weet Wat je Besteedt. Ook ziet het Nibud dat meisjes voor het eerst sinds 27 jaar maandelijks meer geld hebben dan jongens.
Dat jongeren minder te besteden hebben, komt vooral doordat de inkomsten uit baantjes flink zijn teruggelopen. Had in 2008 nog 48 procent van de scholieren een bijbaantje, in 2010 was dit slechts 42 procent. Ook worden er minder uren gewerkt, 4 uur per week tegenover 8 uur per week in 2008.
Ook geven de ouders hun kroost minder geld. Gemiddeld krijgt een scholier 24 euro zakgeld in de maand. Dat is 4 euro minder dan in 2008. Ook geven minder ouders hun kinderen kleedgeld of belgeld om de kosten van de mobiele telefoon te betalen. Het Nibud constateert hier een trend. Ouders kiezen er steeds vaker voor om uitgaven voor hun kinderen te betalen in plaats van ze zak-, kleed- of belgeld te geven. Het instituut noemt dit zorgelijk, omdat scholieren dan volgens hen niet goed leren om gaan geld.
Bron: mistermoney.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten