vrijdag 22 april 2011

Scherp geprijsde huizen verkoop je sneller

door Barbara Sanders
AMSTERDAM - Wie te veel vraagt voor zijn huis, krijgt daar in de meeste gevallen uiteindelijk het minste geld voor. Als je er al in slaagt het huis überhaupt te verkopen. Scherp geprijsde huizen gaan veel sneller van de hand. „In deze markt moet je als verkoper niet te moeilijk doen.’’


Lisdodde nummer 4 is het adres van een doodgewoon rijtjeshuis met drie slaapkamers en een lekkende dakkapel op een woonerf aan de rand van een saaie Vinexwijk. Hoewel de gemiddelde periode dat een huis te koop staat in die buurt op bijna een jaar staat, ging dit begin jaren '90 gebouwde bakstenen hoekpand met zwaar verwaarloosde tuin toch binnen een maand van de hand. Hoe kan dat zo snel?

Makelaar Janus Wallagen: „Zeker in die staat wilden we het niet te duur aanbieden.” In de eerste drie weken kwamen er tot mijn grote verbazing al vijf kijkers langs. De verkopende eigenaren accepteerden zonder aarzelen het eerste bod van 175.000 euro, 15.000 euro onder de al scherpe vraagprijs. „In deze markt moet je nou eenmaal heel snel zakendoen. Als je lang gaat onderhandelen, is de kans levensgroot dat je de koper kwijt bent.”

Hoewel de woningmarkt in elkaar is gestort, zijn er nog steeds verkopers die veel te veel vragen. Ze wachten op die ene koper die verliefd wordt op hun huis en er twee ton meer voor betaalt dan het waard is.

Soorten huiseigenaren

Makelaars geven dit soort eigenaren weinig kans en delen dit soort eigenwijze mensen in in drie categorieen. De eerste is de emotionele eigenaar. Advies van zijn makelaar om lager te prijzen slaat hij in de wind, want zijn huis is het mooiste ter wereld.

Het tweede type verkoper dat de fout ingaat, is de gierigaard die twee of drie makelaars tegen elkaar laat opbieden. De makelaar die de hoogste verkoopprijs voorstelt en de laagste courtage vraagt, huurt hij in.

In de derde categorie zitten de ongelukkige speculanten. Die hebben niet begrepen dat de marktwaarde is gedaald. Met andere woorden: het huis is te duur gekocht in de jaren toen de economische groei geen grenzen leek te hebben en de huizenprijzen op sommige locaties wel met 10 procent per kwartaal omhoogschoten.

Bron: telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten