zondag 11 september 2011

Creditcard aanvragen

Een creditcard aanvragen

Wil je graag met een creditcard betalen, dan kun je de creditcard gewoon via internet aanvragen. Een creditcard is in de meeste gevallen niet gratis. Creditcard kosten bestaan uit een jaarlijkse bijdrage (lidmaatschapskosten). De hoogte hiervan is vaak afhankelijk van het bestedingslimiet van de kaart. Soms kun je profiteren van een speciale creditcard aanbieding, waarbij je bijvoorbeeld het eerste jaar geen lidmaatschapskosten hoeft te betalen.

Ga je een creditcard kopen, dan wordt er eerst gekeken of je een negatieve BKR-notering hebt. Mensen met een negatieve codering komen over het algemeen niet voor een creditcard in aanmerking. Ook willen creditcardverstrekkers graag de zekerheid hebben dat er iedere maand een bepaald bedrag op de bankrekening wordt gestort. Dit is veelal in de vorm van inkomen. Daarnaast moet je om voor een creditcard in aanmerking te komen, ouder zijn dan achttien jaar.

Nadat je een creditcardaanvraag gedaan hebt, duurt het ongeveer drie weken voordat je de kaart ontvangt. Heb je met spoed een creditcard nodig, dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met de gewenste creditcardverstrekker.

Creditcard bij de bank
Tegenwoordig bieden (bijna) alle banken een pakket aan diensten aan waar ook het krijgen van een creditcard toe behoort. Wie een creditcard bij een bank neemt, krijgt in de meeste gevallen een kaart van MasterCard. In plaats van bij je bank, kun je tegenwoordig ook online een creditcard aanvragen.

Tip: Vergelijk hier de diverse creditcards op basis van prijs en bestedingslimiet.

Bron: moneymagazine.nl

Soorten Creditcards

Welke creditcard?

De keuze van een creditcard is natuurlijk heel persoonlijk. Er zijn diverse soorten creditcards, dus het aanbod waaruit je een keuze kunt maken is groot. Welke creditkaart het beste bij je past hangt natuurlijk af van waarvoor je de kaart wilt gebruiken en hoe vaak je de kaart nodig zult hebben.

Extra's
Sommige kredietkaarten herbergen een aantal extra's. Zo kun je automatisch lid worden van een hotelketen, kun je voordeliger vliegen, krijg je spaarpunten voor kortingen of cadeaus, kun je je partner ook van een persoonlijke kaart voorzien of krijg je een reisverzekering. Maar ook in creditcardland gaat alleen de zon voor niets op. Als je niet op dergelijke extra's zit te wachten, zul je mogelijk kiezen voor een andere kaart. Bijna zeker zullen dergelijke kaarten namelijk duurder zijn dan de meer 'sobere' exemplaren, hoewel dat in bepaalde gevallen niet zo hoeft te zijn.

Het hebben van een creditcard is over het algemeen niet gratis. De kosten ervan lopen sterk uiteen. Het verschil tussen de goedkoopste creditcard en de duurste zit hem vooral in de jaarlijkse bijdrage. De prijsverschillen voor de jaarlijkse bijdrage hebben voor een deel te maken met het uitgavenmaximum van de kaart. Er zijn zelfs kaarten bij waar geen maximum aan verbonden is, maar er zijn ook kaarten waar het maximum bedrag al op de duizend euro per maand zit. Daarnaast zijn er soms vele extra's aan een kaart verbonden. Zo is er bijvoorbeeld een aankoopverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat je creditcardaankopen voor een aantal dagen verzekerd zijn. De exacte duur van de verzekering staat in de creditcardvoorwaarden te lezen.

Als je denkt nauwelijks van de kaart gebruik te maken is het zonde om een hoge jaarlijkse bijdrage te betalen. Verwacht je juist het tegenovergestelde? Dan is een kaart met een hogere uitgavenlimiet wellicht meer iets voor jou. Overigens kijkt de creditcardaanbieder ook welke consument bij hen past. Er zijn bepaalde eisen waaraan je moet voldoen om voor een creditcard in aanmerking te komen. Zo moet je in sommige gevallen je inkomen opgeven. Als je nog student bent kun je ook kiezen voor een student creditcard. Vaak zijn de kosten voor een student creditcard lager. Ook in verschillende bankpakketten zit tegenwoordig een creditcard of kun je tegen een laag tarief een creditcard toevoegen. Er is zelfs een zogenaamde prepaid creditcard, waar je vooraf een bedrag voor moet betalen waarover je vervolgens kunt beschikken.

De bekendste creditcards die in omloop zijn, zijn de kaarten van Visa, MasterCard en American Express (AMEX). Deze laatstgenoemde is een beetje een vreemde eend in de bijt omdat dit geen “echte” creditcard is, maar een chargecard. Dit houdt in dat je deze kaart niet als een lening kunt gebruiken. Visacards en MasterCards zijn wel echte creditcards die ook als lening kunnen fungeren. Visa geeft zelf in Nederland geen kaarten uit maar doet dit via een Nederlandse creditcarduitgever. Een Visa kaart is wereldwijd gezien de meest geaccepteerde creditcard. De kosten voor een Visa kaart lopen vanwege de verschillende creditcarduitgevers erg uiteen. MasterCard is wereldwijd gezien de nummer twee en wordt net als Visa nagenoeg overal geaccepteerd.

Het inkomen
Als je een American Express creditcard wenst dan moet je minimaal 25.000 euro per jaar verdienen. Wil je een Platinum American Express kaart dan moet u iets meer verdienen, de inkomenseis voor deze kaart ligt namelijk op 70.000 euro bruto per jaar. Deze kaart biedt wel vele extra's, zo heb je bijvoorbeeld wereldwijd toegang tot 450 luchthavenlounges.

De inkomenseis voor een Visacard of een MasterCard ligt over het algemeen een stuk lager. Hier moet echter wel bij gezegd worden dat dit uiteraard afhankelijk is van de bestedingslimiet van de kaart. Bij American Express kaarten is deze limiet onbeperkt terwijl op ‘goedkope’ creditcards een lagere bestedingslimiet zit.

Bron: moneymagazine.nl

Wat is een Creditcard?

Wat is een creditcard?

Bij een creditcard denken veel mensen aan een betaalmiddel dat pas aan het einde van de vorige eeuw een opmars maakte. De introductie van de kaart ligt echter in een verder verleden. In Amerika werd reeds in 1920 met de plastic kaart benzine betaald. Consumenten werden achteraf gefactureerd. De eerste creditcards waren enkel bruikbaar bij de bedrijven die ze uitgaven.

In 1950 begon Diners Club met een eerste 'algemeen bruikbare' kredietkaart, die bij meerdere winkels en bedrijven gebruikt kon worden. Nederland maakte in 1957 kennis met de creditcard van Diners Club.

Wat is een creditcard?
Een creditcard, ook wel kredietkaart genoemd, is meer dan alleen een universeel plastic betaalmiddel. Iets wat mensen vaak over het hoofd zien is dat een creditcard tevens een soort van lening is. Wie een creditcard neemt wordt daarom ook automatisch bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) aangemeld.

Elke creditcard is voorzien van een creditcard nummer. Aankopen die met een creditcard gedaan zijn, worden over het algemeen een keer per maand van je rekening afgeschreven. De meeste creditcardaanbieders doen dit rond het einde van de maand. Omdat de bedragen pas later van de rekening worden afgeschreven stellen creditcardaanbieders bepaalde eisen voordat ze jou de kaart verschaffen. Afhankelijk van het kredietlimiet van de gekozen kaart moet er iedere maand een bepaald bedrag op de rekening gestort worden, veelal in de vorm van inkomen. Banken hebben verschillende minima bij verschillende kredietmaxima.

Rente creditcard
Afhankelijk van de voorwaarden creditcard kun je hem ook als een lening gebruiken, maar let wel: dit is vaak niet in je eigen voordeel. Als je kiest voor een aflossing in termijnen dan moet je rekening houden met een hoge rente welke zelfs kan oplopen tot boven de 15 procent. De rente voor een echte lening (bijvoorbeeld een doorlopend krediet) ligt een stuk lager en is daardoor dus ook een stuk voordeliger. Kaarten die de mogelijkheid bieden om in termijnen een bedrag af te lossen, zijn echte creditcards. Met een chargecard is dit niet mogelijk.

Betalingsgemak
Betalen met een creditcard is zeer eenvoudig. De verkoper bij wie je een product of dienst afneemt haalt de creditcard simpelweg door een kaartlezer. Aan de hand van de magnetische strip op de achterzijde van de kaart wordt contact gelegd met jouw 'rekening'. Het verschuldigde bedrag wordt daarna getoetst bij de creditcardmaatschappij of bank. Wanneer alles in orde is, wordt de betaling geregistreerd. Meestal moet je als klant tevens een bon ondertekenen ter bevestiging van de handeling.

De creditcardverstrekker betaalt rechtstreeks aan de verkoper. Aan het eind van elke maand ontvangt de kaarthouder een creditcard overzicht waarop alle bestedingen van die maand staan vermeld. Het totaalbedrag moet betaald worden aan de creditcardmaatschappij, inclusief een percentage voor het gebruik van de kaart en de transactiekosten voor de kaartverstrekker.

Tip: Als je een creditcard hebt, probeer dan de discipline op te brengen om het uitgegeven bedrag alvast over te boeken naar je creditcardrekening. Zo voorkom je dat je straks een torenhoge rente moet betalen.

Bron: moneymagazine.nl

Groen Sparen

Groen sparen

Een groene spaarrekening kun je openen bij een van de bekende duurzame banken. Maar ook de meeste grootbanken bieden tegenwoordig een groene spaarvorm aan. Een groene spaarrekening kent doorgaans geen beperkende voorwaarden. Je kunt dus sparen en opnemen wanneer je wilt. Ook hoef je geen opnamekosten te betalen of een minimumbedrag in te leggen. Je kunt vaak ook kiezen voor een groen spaardeposito. In dat geval krijg je wel te maken met beperkende voorwaarden in ruil voor een hogere rente.

Rente spaarrekening
De rente op een groene spaarrekening is doorgaans hetzelfde als op een gewone, direct opneembare (internet)spaarrekening en in sommige gevallen zelfs hoger.

Groen sparen met belastingvoordeel
Naast groene spaarrekeningen bestaan er ook groene bankbrieven. Het geld dat via deze spaarvorm wordt gespaard komt uitsluitend terecht bij groenprojecten die door de overheid zijn goedgekeurd. De doorgaans wat lagere rente op deze rekeningen wordt gecompenseerd door een belastingvoordeel. Je hoeft namelijk geen 1,2 procent vermogensrendement- heffing aan de fiscus te betalen. Daarnaast heb je recht op een belasting- korting van 1,3 procent. Zo kan groen sparen belasting voordeel opleveren.

Groene bankbrieven
Groene bankbrieven zijn voordelig omdat je naast rente ook een belastingvoordeel ontvangt. Een nadeel is dat deze bankbrieven slechts enkele malen per jaar uitgegeven

Bron: moneymagazine.nl

Spaardeposito

Het spaardeposito

Over je spaartegoed op een spaardeposito ontvang je een rente die aan het begin van de looptijd wordt vastgesteld. De rente bij deposito sparen zal gedurende de looptijd niet meer veranderen. Dat kan nadelig zijn wanneer de spaarrente elders wordt verhoogd, maar daar staat tegenover dat de rente spaardeposito hoger uitpakt dan op een gewone, direct opneembare spaarrekening. Niettemin blijft het verstandig om deposito rente te vergelijken. De rente termijn deposito kan immers sterk verschillen per bank en per looptijd. Door goed te vergelijken vind je de hoogste spaarrente deposito.

Let op de voorwaarden
Gedurende de looptijd kun je geen geld opnemen van het spaardeposito, tenzij je een boeterente betaalt. Omdat het geld gedurende een vastgestelde termijn vaststaat, wordt dit ook wel een termijndeposito genoemd. Ook is het vaak niet mogelijk om tussentijds geld bij te storten. Een andere voorwaarde kan zijn dat je een minimaal bedrag moet storten bij aanvang of slechts eenmalig een bedrag mag storten. Maar dat is niet altijd het geval. De beperkende voorwaarden kunnen per spaar deposito sterk verschillen. Daarom is het raadzaam om bij het selecteren van een deposito de volgende vragen te stellen:
•Wat is de hoogte van de boete bij tussentijdse opname?
•Hoe lang moet het spaargeld vaststaan voor ik de hoogste rente krijg?
•Wat is de minimale eerste inleg?
•Is tussentijds bijstorten mogelijk?
•Is een betaalrekening bij dezelfde bank verplicht?
De antwoorden op deze vragen vind je in de brochure of bijsluiter van een aanbieder en tegenwoordig staan ze ook vaak gewoon op de website van de aanbieder. Of vraag er naar bij een adviseur van de bank.

Een spaardeposito is handig wanneer je:
•wilt sparen voor een grote uitgave in de toekomst
•een deel van je vermogen niet nodig hebt en daar rendement mee wilt behalen.
Flexibel deposito
Wil je je geld wel voor langere tijd vastzetten, maar toch kunnen opnemen en bijstorten als dat nodig is? Dan is een flexibel deposito wellicht een optie. Aan deze spaarvorm zijn vaak wel meer beperkende voorwaarden verbonden. Bijvoorbeeld dat je pas een hogere rente ontvangt wanneer het geld gedurende minimaal een maand of kwartaal op de rekening staat.

Bron: moneymagazine.nl

Sparen | direct opneembaar

Direct Opneembaar

Bij een direct opneembare spaarrekening ontvang je over je spaartegoed een variabele rente. Het rentepercentage spaarrekening kan dus door de bank verhoogd of verlaagd worden. Daardoor heb je geen gegarandeerde opbrengst. Maar je hebt wel alle vrijheid om zelf te beslissen hoeveel en wanneer je spaart of opneemt. Je spaargeld is op elk moment vrij opneembaar.

Vergelijken en kiezen
Veel mensen hebben een spaarrekening bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben. Maar dit is niet verplicht. Het kan zeer zinvol zijn om de spaartarieven te vergelijken met die van andere aanbieders. Want de rentevergoedingen kunnen sterk van elkaar verschillen. Dit kan bijvoorbeeld in ons overzicht rente spaarrekeningen. Let er bij het rente spaarrekening vergelijken wel op of er geen beperkende voorwaarden aan de rekening verbonden zijn.

Direct opneembare spaarrekeningen zijn handig wanneer je:
•altijd de beschikking wilt houden over je spaargeld
•wilt sparen voor een doel op de korte termijn
•een reserve wilt opbouwen voor onverwachte uitgaven.
Of toch via internet?
De meeste spaarrekeningen bestaan ook als internetspaar- rekening. Je kunt je spaarzaken dan uitsluitend online regelen. Maar de rentevergoeding ligt vaak wel hoger dan op een gewone spaarrekening.

Bron: moneymagazine.nl

Sparen voor je kinderen

Veel ouder en grootouders willen gaan sparen voor hun kind of kleinkind. Maar hoe je dat het beste? Je kunt natuurlijk kiezen voor een speciale spaarrekening voor kinderen, maar er zijn ook genoeg alternatieven waarmee je zelfs al voor een baby kunt sparen In de Financiële Raad zetten we een aantal mogelijkheden om geld te sparen voor je kind op een rijtje.

1) Spaarrekening op naam van kind of (groot)ouders
Je opent een spaarrekening en stort eenmalig of periodiek geld op de rekening. Het vermogen groeit gestaag door jaarlijkse rente-uitkeringen en het rente-op-rente-effect. Je kunt de rekening op je eigen naam zetten of op die van je (klein)kind. Lees verder.

2) Spaardeposito op naam van kind of (groot)ouders
Heb je een groot bedrag gereserveerd voor je (klein)kind? Dan kan een bank spaardeposito met een langere looptijd een goede keuze zijn. Hoe langer het geld vaststaat, hoe hoger de rente die jij of je kleinkind namelijk ontvangt. Lees verder.

3) Spaar- en studieplannen
Met een spaar- of studieplan stort je periodiek een bedrag in een polis. Na een bepaalde periode komt het bedrag inclusief rendement en minus alle kosten, weer vrij. Tot 2001 waren spaarplannen nog populair omdat je hiermee belastingvrij vermogen kon opbouwen. Lees verder.

4) Slim sparen voor (klein)kind door schenken
Ouders mogen hun kinderen jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken en eenmaal in hun leven een groot bedrag. Ook grootouders kunnen belastingvrij schenken. Dat kan een interessante optie zijn. Lees verder.

Let op :Rente en voorwaarden!
Er zijn heel wat spaarrekeningen en deposito's in omloop die speciaal bedoeld zijn om voor de (klein)kinderen te sparen. Vaak zijn er aantrekkelijke voor- waarden aan deze rekeningen verbonden zoals een bonusrente op de verjaardag van het kind. Houd wel de 'normale' spaar rentes op deze rekeningen in de gaten. Die kunnen soms bijzonder laag zijn! De rentes kunnen ook erg verschillen. Het blijft dus belangrijk van verschillende aanbieders de spaarrekening kind te vergelijken.

Bron: moneymagazine.nl

Besparen tips

Verlichting
In de meeste gevallen hoeven lampen niet de hele dag aan te staan. Wanneer je ervoor zorgt dat in kamers waar niemand is, het licht altijd wordt uitgedaan, kan je aanzienlijk besparen op de kosten voor verlichting. Het is tevens aan te raden om alle gloeilampen in huis te vervangen door spaarlampen. Ook daarmee kun je electriciteit besparen.

Verwarming
Een trui kan een goed alternatief zijn voor het opstoken van de verwarming. Verder kan je, wanneer je het huis uit gaat, de thermostaat lager zetten. Op die manier voorkom je dat er onnodig gestookt wordt en kun je veel stookkosten besparen. Investeren in isolerende maatregelen als dubbel glas en vloerisolatie loont de moeite, omdat deze zich door hun energiebesparende werking vanzelf terugverdienen. Daarnaast kun je soms voor energiebesparende verbouwingen subsidies krijgen waardoor je ook nog eens veel geld kunt besparen.

Wasmachine
Uit onderzoek is gebleken dat een derde van de wasbeurten overbodig is, wanneer je enkel met volle trommels wast. Bovendien is het in de meeste gevallen helemaal niet nodig om op zestig of zelfs negentig graden te wassen. Moderne wasmiddelen werken namelijk prima op veertig graden. Hang bij droog weer de was buiten in plaats van de droger te gebruiken, dat bespaart je op jaarbasis ruim 31 euro per jaar. Hier geld dus ook weer dat energie besparen geld besparen is.

Elektronische apparaten
Wanneer je de computer of TV met de knop uit zet maar de stekker in het stopcontact laat, dan kan het apparaat toch nog stroom verbruiken. Datzelfde geldt voor apparaten als printers, faxen en dvd-spelers. Door al deze apparaten aan te sluiten op een stekkerdoos die een aan-/uitknop heeft, kun je ze allemaal in een keer echt uitzetten. Let er verder op dat je zo min mogelijk gebruik maakt van de stand-by stand van apparaten. Een gemiddeld huishouden is hier jaarlijks 400 tot 550 kWh aan kwijt, wat neerkomt op 88 tot 121 euro per jaar.

Auto
Natuurlijk is het niet altijd noodzakelijk om de auto te nemen. Veel dingen kun je bijvoorbeeld lopend of op de fiets doen. Juist die kleine stukjes met de auto kosten relatief veel brandstof. Het Nieuwe Rijden omvat enkele handige maatregelen die je kunt treffen om veel zuiniger te rijden. Enkele daarvan zijn bijvoorbeeld snel doorschakelen naar een hogere versnelling en de motor afzetten bij een gesloten spoorwegovergang of in de file.

Bron: moneymagazine.nl

Hoe voorkom ik een BKR codering?

Een notering bij Bureau Krediet Registratie kan ervoor zorgen dat je geweigerd wordt voor een lening, hypotheek of zelfs een mobiel telefoonabonnement. Hoe kun je zo'n BKR-codering voorkomen? En is zo'n codering altijd wel terecht?

Je lening wordt altijd geregistreerd


Als je een lening afsluit, dan meldt je kredietverstrekker je lening bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor kopen op afbetaling of een winkelpas waarmee je ‘in het rood' kunt. Bovendien worden achterstallige betalingen gemeld. Vraag je een nieuwe lening of kredietmogelijkheid aan en heb je een zogenaamde negatieve BKR-codering, dan gaat het feest niet door. Maar let op: een BKR-codering is niet altijd terecht!

BKR-codering niet altijd terecht

Je kredietverstrekker geeft informatie door aan het BKR, maar het is niet gezegd dat dat altijd tijdig en juist gebeurt. Vraag dus bij het BKR inzage in je dossier en controleer de regels waar een ‘A' (achterstallig) achter staat. Is de informatie volgens jou niet juist? Op de website van het BKR lees je welke stappen je kunt ondernemen.


Hoe voorkom je een BKR-codering?


Eigenlijk heel simpel: houd je financiën onder controle en zorg dat je je rekeningen en aflossingen tijdig voldoet. Hier volgt een aantal tips:

- Heb je een creditcard die je niet gebruikt of die je al hebt doorgeknipt? Geef dit direct door aan degene die de creditcard heeft verstrekt.

- Vraag aan je kredietverstrekker of de aflossingsdatum iedere maand kan samenvallen met de dag waarop je salaris wordt gestort. Zo weet je zeker dat het bedrag kan worden afgeschreven.

- Kijk goed naar je uitgavenpatroon en voorkom uitgaven die je je eigenlijk niet kunt veroorloven.

- Betaal je rekeningen op tijd. Het BKR ontvangt dan geen negatieve betaalinformatie over jou.

- Zorg voor een financiële buffer (spaargeld). Een reparatie aan je auto kan je al snel 750 euro kosten. Zo'n bedrag moet je eigenlijk gewoon kunnen betalen!

Heb je meerdere kleine leningen bij verschillende aanbieders, overweeg dan om ze allemaal over te sluiten naar één aanbieder. Je krijgt vaak een lagere rente als je een hogere kredietlimiet hebt.



Auteur: Bart Klomp

Functie: Directeur marketing consumptief krediet

Bedrijf: Freo

donderdag 8 september 2011

Huishouden houdt minder geld over

AMSTERDAM - Nederlanders zijn vorig jaar achteruit gegaan in koopkracht en inkomen, ondanks het economisch herstel. Ook zal de koopkracht dit en volgend jaar nog verder afnemen.

Daarover bericht Het Parool.

De koopkracht kromp vorig jaar een half procent, blijkt uit gegevens die het CBS vandaag over de economie in 2010 naar buiten bracht. Daarmee is een einde gekomen aan jaren van voorspoed. Sinds 2000 is de koopkracht van Nederlanders per jaar gemiddeld met 1,7 procent toegenomen. Alleen in 2005 nam de koopkracht af, maar minder sterk dan vorig jaar.

Het Centraal Planbureau verwacht dat de koopkracht in 2011 nog een procent krimpt en het jaar erop 1,25 procent. Drie opeenvolgende jaren van dalende koopkracht zijn de afgelopen 25 jaar niet voorgekomen.

Bron: Telegraaf.nl

Waarschuwing Flitskrediet

De laatste weken heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geconstateerd dat nog niet alle aanbieders van kortlopende leningen, ook wel flitskredieten genoemd, zich aan de nieuwe regelgeving houden. Mogelijk biedt een aantal aanbieders zonder vergunning krediet aan, of rekent hele hoge tarieven.

De aanbieders om wie het gaat zijn volgens de AFM inmiddels gewezen op het feit dat ook zij moeten voldoen aan de vergunningeisen en de regels. Doen zij dat niet, dan kan dat leiden tot sancties.

Nieuwe regels
Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet aangepast. Kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden vallen daardoor voortaan ook onder de regels. Deze regels schrijven voor dat een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening mag worden gebracht. Dat maximum bedraagt momenteel 16 procent per jaar. Ondernemingen die kredieten aanbieden moeten voortaan ook een vergunning hebben, behalve wanneer de vergoeding die zij voor kredieten in rekening brengen heel laag is.
Er zijn ook partijen actief die geld verstrekken aan consumenten zonder te vermelden dat het om een krediet gaat. Volgens de AFM moeten alle aanbiedingen van geld dat op een later tijdstip moet worden terugbetaald onder de definitie van krediet vallen. Deze aanbiedingen mogen daarom dus alleen met een vergunning worden gedaan. Er geldt alleen een uitzondering voor kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een zeer lage vergoeding in rekening wordt gebracht.

Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde eerder al voor flitskredieten wegens de torenhoge administratiekosten. Het instituut ziet roodstand als een voordeliger alternatief. 150 euro rood staan gedurende 21 dagen kost minder dan 1,50 euro. Voor een spoedboeking van datzelfde bedrag vragen partijen soms wel 25 euro. Een beduidend hogere vergoeding.

De AFM raadt consumenten aan goed na te denken voordat ze een krediet afsluiten. Het direct afsluiten na ontvangst van een offerte of aanbieding is volgens de toezichthouder onverstandig. Datzelfde geldt voor het ingaan op aanbiedingen van partijen zonder AFM-vergunning.

Bron: geld.nl

Kabinetsplannen leiden tot hogere studieschuld

Door plannen van de overheid zijn studenten vanaf 2012 genoodzaakt meer en langer te lenen. Dit leidt ertoe dat de studieschuld nog meer zal stijgen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) laat vrijdag weten ongerust te zijn over het leengedrag van studenten.




De overheid wil onder meer een hoger collegegeld invoeren voor langstudeerders en het ov-recht en de basisbeurs beperken. Studenten bachelor en master mogen van het kabinet 1 jaar langer doen over het halen van een diploma. Studeren ze langer, dan moeten ze vanaf 2012 meer collegegeld gaan betalen. Dit komt per jaar neer op zo'n 3.000 euro extra.

Studenten kunnen dit hogere bedrag financieren door eenzelfde bedrag aan collegegeldkrediet op te nemen. Daarnaast krijgen ze langer de tijd om hun schuld af te lossen. De aflostermijn gaat van 15 naar 20 jaar. Maar langer afbetalen betekent volgens het Nibud automatisch dat er meer rente betaald moet worden en dat de eindschuld dus hoger wordt.

Daarnaast wordt het ov-recht beperkt. Dat betekent dat studenten vanaf 2012 twee jaar minder recht hebben op hun ov-studentenkaart. Nu is er nog recht op de studieduur plus drie jaar, maar dit wordt met ingang van volgend jaar teruggebracht naar studieduur plus één jaar. Langstudeerders zullen het reizen tijdens de extra studiejaren dus zelf moeten bekostigen.

Studieschuld stijgt
Uit cijfers van de DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) blijkt dat de studieschuld van afgestudeerde studenten oploopt. In 2010 moest er nog gemiddeld 13.318 euro worden terugbetaald aan de DUO, in 2011 was het aflossingsbedrag aan de start gemiddeld 14.657 euro. Het Nibud vreest dat dit bedrag mede door de kabinetsplannen de komende jaren verder zal stijgen.

Bron: geld.nl

Toename aflossingsproblemen leningen

De krediet barometer van het Bureau Krediet Registratie (BKR) uit Tiel toont halfjaarlijks de ontwikkelingen in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers. De eerste helft van 2011 bleken ruim 650 duizend Nederlanders niet aan de betalingsverplichtingen van hun lening te kunnen voldoen.

Na een stabilisatie in 2010 is dit weer een stijging ten opzichte van de voorgaande jaren. Ook blijkt de vraag naar schuldhulpverlening toe te nemen. Naar de inschatting van het BKR zijn er in Nederland circa 300.000 echte probleemgevallen. Het gaat hierbij over ernstige achterstanden bij de betaling van huur, energie en sociale dienst.

Studenten geven makkelijk geld uit

Uit onderzoek van het bureau TNS NIP in opdracht van de ING bank blijkt dat ruim één op de vijf student te veel geld uit geeft. Ondanks deze constatering vinden studenten dat zij goed met geld kunnen omgaan.

Studenten doen niet moeilijk over lenen
Ruim één op de vijf studenten geeft te veel geld uit. Ook vinden zij dat lenen voor een vakantie gewoon moet kunnen. Dit blijkt uit recent onderzoek door de ING, dat donderdag op het hoofdkantoor in Amsterdam in ontvangst werd genomen door prinses Máxima.

Studenten in Amsterdam realiseren zich bovengemiddeld dat zij een gat in de hand hebben. Hoewel in Amsterdam het geld over de balk wordt gesmeten, doen studiegenoten in Rotterdam het wat rustiger aan. Dit komt mede doordat zij met 540 euro per maand het meeste bijverdienen van alle studenten in Nederland. Saillant detail is dat één op de vijf studenten aangeeft makkelijk geld uit te geven, doch beweren zij hun financiële zaken op orde te hebben. Zij geven zichzelf namelijk het cijfer 8 wanneer het gaat om geld uitgeven. Hun eigen financiële situatie beoordelen zij met een 7.

De helft van de studenten verwacht uiteindelijk met een studieschuld van gemiddeld 15.000 euro te worden geconfronteerd. Vaak zit vier op de tien studenten tijdens hun studie tijdelijk krap bij kas en moeten zij wel eens een avondje stappen overslaan. Daarnaast heeft 4% van de studenten in het afgelopen jaar wel eens een maaltijd overgeslagen wegens geldgebrek. Het komt namelijk bij ongeveer één op de vijf studenten voor dat de afgelopen twaalf maanden de kar in de supermarkt niet afgerekend kon worden.

Gepubliceerd: 02-09-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Regels schuldregistratie uitgebreid

De regels voor schuldregistratie moeten worden uitgebreid door de Tweede Kamer, vindt Het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is nodig omdat steeds meer Nederlanders niet kunnen voldoen aan hun financiële verplichtingen.

Het BKR pleit voor uitbreiding schuldregistratie
Het BKR hoopt dat de Tweede Kamer de regels voor schuldregistratie uitbreidt. Het BKR krijgt nu namelijk geen gegevens over wantbetalers bij de belastingdienst, woningbouwverenigingen en energiebedrijven. Deze gegevens zou het bureau er wel graag bij willen hebben, om wanbetalers tegen zichzelf te beschermen. ‘Deze schulden zijn (...) onzichtbaar voor banken die kredieten verstrekken. Huishoudens met grote schulden kunnen nu nog te makkelijk geld lenen en komen zo nog verder in de problemen’, aldus algemeen directeur Peter van den Bosch.

Van den Bosch erkent dat uitbreiding van de regels voor schuldregistratie ten koste gaat van de privacy: 'Iedere registratie is een schending van de privacy, maar dient ook om mensen uit de problemen te houden. De regering heeft als doelstelling de schuldproblematiek te halveren, maar de schuldenproblematiek neemt alleen maar toe. Een wettelijk kader is nodig om helder te krijgen wat er kan.'

Het BKR wil daarom een wettelijke uitbreiding voor meer bevoegdheden. Eerder stak het College Bescherming Persoonsgegevens daar nog een stokje voor. Volgens het CBP zou het een te grote aanslag zijn op de privacy.

Gepubliceerd: 07-09-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

iPhone app | bijhouden uitgeleend geld

Twee Nederlanders hebben een nieuwe iPhone app gelanceerd waarmee je eenvoudig kunt bijhouden aan wie je geld hebt geleend. Zo vergeet je nooit meer wie je nog geld schuldig is en zijn misverstanden en ruzies erover hopelijk verleden tijd.

Mensen die regelmatig geld lenen aan vrienden of familie zullen het probleem wel herkennen. Wie heb je ook alweer geld geleend en hoeveel was het ook alweer? Soms ontstaat er zelfs onenigheid over het geleende bedrag en of het wel of niet is terugbetaald. Dat is zonde natuurlijk, want de relatie is op die manier snel verpest.

Om dat soort vervelende misverstanden te voorkomen is er nu een nieuwe applicatie voor de iPhone. Het hulpmiddel, genaamd PayMeBack, houdt voor je bij welke mensen jou nog geld schuldig zijn. Dit kun je zelf eenvoudig invoeren aan de hand van je contactenlijst. Wanneer iemand zijn of haar schuld heeft ingelost vink je die persoon af en verdwijnt hij of zij uit de lijst met schuldenaren.

De toepassing is ontwikkeld door twee Nederlanders, Rick Waalders en Sjoerd Perfors en kost 79 eurocent om aan te schaffen.

Deze app zou een uitkomst kunnen zijn voor studenten die ook dronken hun iPhone nog goed weten te bedienen. Onlangs namen we namelijk nog kennis van de creatieve manieren waarop studenten besparen. Ze lenen dan bijvoorbeeld geld van hun vrienden wanneer ze dronken zijn, in de hoop dat die het vergeten en ze het nooit terug hoeven te betalen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 30-08-2011.

BKR wil gegevens over schulden

Het Centraal Bureau Krediet Registratie (BKR) pleit voor scherpere regelgeving met betrekking tot registratie van schulden. Momenteel heeft het BKR geen inzicht in schulden bij de woningbouwverenigingen, belastingdienst en energieleveranciers, maar zou dit wel graag willen.

Wanneer je als consument een lening of een krediet hebt is de kans vrij groot dat dit staat geregistreerd bij het BKR. Als er een achterstand is bij de betalingen betekent dit meestal dat opnieuw geld lenen niet zo eenvoudig meer is. Wanneer je echter een schuld hebt bij de woningbouwvereniging of de belastingdienst is dit niet bekend bij het BKR. Algemeen directeur Peter van den Bosch van het BKW pleit er daarom voor deze gegevens voortaan wel door het BKR te laten bijhouden. Volgens hem is dat nodig om de totale hoeveelheid schulden van Nederlandse consumenten terug te dringen. Mensen die onzichtbaar voor het BKR diep in de schulden zitten, kunnen dan niet meer geld lenen.

Het BKR poogde eerder dit jaar al om de gegevens waaruit geput kon worden uit te breiden. Dat vond het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) echter niet wenselijk. Het oordeel was toen dat dit de privacy van de consumenten teveel schond. Ook een vergelijkbaar plan van het internationale bedrijf Experian werd om diezelfde reden door het CPB afgeschoten. Volgens Van den Bosch is het daarom noodzakelijk de wet aan te passen zodat het BKR alsnog toegang kan krijgen tot meer gegevens over schulden. Volgens hem is dat een van en weinige manieren waarop het BKR kan bijdragen aan de wens van de overheid om de schuldenlast terug te dringen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 04-09-2011.

woensdag 31 augustus 2011

Meer oplichting bij leningen

Vrijwel iedereen kent inmiddels wel de e-mails die grote sommen geld beloven in ruil voor hulp aan iemand in een ver land. Het gaat dan bijvoorbeeld om het gewonnen geld in een loterij waar de schrijver zelf niet bij kan, of een overleden persoon met een erfenis die moet worden vrijgemaakt. De verhalen zijn divers, maar het doel is altijd hetzelfde. Geld aftroggelen van de mensen die op deze manier snel wat geld proberen te verdienen.

De Amerikaanse instelling OFT, wat staat voor Office of Fair Trading, maakt nu melding van een nieuwe variant op deze oplichtingspraktijk. In deze nieuwe versie wordt je namelijk geen beloning aangeboden, maar kun je bij een bedrijf geld lenen tegen een zeer voordelig tarief. Zo voordelig zelfs, dat het bijna niet waar kan zijn. Het is dus ook niet waar, de vergoeding die je moet betalen om de lening aan te gaan zul je nooit meer terugzien en ook de lening gaat in rook op.

Ook in Nederland zijn de e-mails inmiddels opgedoken. Die zijn eenvoudig te herkennen aan het slechte Nederlands waarin ze zijn geschreven. Dit is echter ook zo in de Amerikaanse variant, waar toch al veel mensen het slachtoffer zijn geworden. Veelal mensen die zo diep in de problemen zitten dat ze in hun wanhoop ingaan op het aanbod, soms tegen beter weten in. Het zorgt er hoe dan ook voor dat de problemen alleen maar groter worden. Dit maakt deze nieuwe vorm van oplichting bij geld lenen des te wranger. Terwijl mensen die ingaan op de Nigeriaanse oplichting dit veelal met gespaard geld doen, kan deze nieuwe vorm juist zorgen voor het laatste zetje richting de afgrond.


Geschreven voor GeldLenen.org op 28-08-2011.

iPhone app voor bijhouden uitgeleend geld

Twee Nederlanders hebben een nieuwe iPhone app gelanceerd waarmee je eenvoudig kunt bijhouden aan wie je geld hebt geleend. Zo vergeet je nooit meer wie je nog geld schuldig is en zijn misverstanden en ruzies erover hopelijk verleden tijd.

Mensen die regelmatig geld lenen aan vrienden of familie zullen het probleem wel herkennen. Wie heb je ook alweer geld geleend en hoeveel was het ook alweer? Soms ontstaat er zelfs onenigheid over het geleende bedrag en of het wel of niet is terugbetaald. Dat is zonde natuurlijk, want de relatie is op die manier snel verpest.

Om dat soort vervelende misverstanden te voorkomen is er nu een nieuwe applicatie voor de iPhone. Het hulpmiddel, genaamd PayMeBack, houdt voor je bij welke mensen jou nog geld schuldig zijn. Dit kun je zelf eenvoudig invoeren aan de hand van je contactenlijst. Wanneer iemand zijn of haar schuld heeft ingelost vink je die persoon af en verdwijnt hij of zij uit de lijst met schuldenaren.

De toepassing is ontwikkeld door twee Nederlanders, Rick Waalders en Sjoerd Perfors en kost 79 eurocent om aan te schaffen.

Deze app zou een uitkomst kunnen zijn voor studenten die ook dronken hun iPhone nog goed weten te bedienen. Onlangs namen we namelijk nog kennis van de creatieve manieren waarop studenten besparen. Ze lenen dan bijvoorbeeld geld van hun vrienden wanneer ze dronken zijn, in de hoop dat die het vergeten en ze het nooit terug hoeven te betalen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 30-08-2011.

Scammen van leningen wereldwijd probleem

Office of Fair Trading (OFT) in Amerika meldt dat het aantal klachten met betrekking tot scams over leningen fors is toegenomen. Het gaat hierbij om bedrijven die vooraf vergoedingen vragen op leningen die zij nooit verstrekken.

Malafide handelaren verstrekken nep leningen
De OFT waarschuwt consumenten geen vergoeding te betalen alvorens de lening daadwerkelijk is afgesloten. Malafide personen proberen in eerste instantie contact op te nemen met mensen door middel van een telefoontje, e-mail of SMS-bericht. Deze ‘scamming’ heeft geleid tot 3.167 klachten bij Consumer Direct, dat is een aanzienlijke stijging in vergelijking met vorig jaar toen er 2.059 klachten binnen kwamen. Toezichthouder OFT schatte het aantal mensen dat vooraf kosten heeft betaald voor een lening in juni op 270.000.

Er kwamen veel klachten binnen van kredietafnemers die te horen kregen vooraf een betaling te moeten versturen via een online betalingsdienst. “We hebben een forse stijging gezien van klachten over bedrijven, die vooraf een vergoeding vragen voor het afsluiten van een lening en vervolgens verdwijnen met het geld”, zegt David Fisher van OFT.

Daarnaast adviseert de OFT een bedrijf zorgvuldig te controleren voordat akkoord wordt gegaan met een lening. Daarbij geeft de toezichthouder aan vooraf te vragen om een vast nummer, fysiek adres en online te zoeken naar het bedrijf, evenals het controleren of er sprake is van een geldige kredietverstrekker. Eerder dit jaar gaf de OFT aan malafide handelaren hard aan te pakken en voorstellen te willen doen voor wijziging van de regelgeving. Dit zou meer mogelijkheden bieden om kosten terug te krijgen nadat er sprake is van een ‘gescamde’ lening.

Ook in Nederland zijn er steeds vaker scam e-mails in de omloop, de redactie van Lening & Geld lenen ontvangt deze aan de lopende band. Opvallend is het gebrekkige Nederlands in deze e-mails en de bizar lage rente voor de aangeboden persoonlijke lening.

Gepubliceerd: 26-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Nederlander wordt onbewust geweigerd bij leningaanvraag

De helft van de Nederlanders wordt onbewust geweigerd bij een leningaanvraag. Zij hebben zo’n slechte kredietscore of kredietwaardigheid, dat ze aan de poort al worden afgewezen.

Tips om de kredietwaardigheid te verbeteren
Veel Nederlanders hebben onbewust nog leningen of kredieten openstaan bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Geregeld staat er geen openstaand saldo meer op deze leningen, constateert Bart Weerkamp van kredietverstrekker Freo. Hierdoor kunnen ze soms geen lening afsluiten, terwijl ze wel aan de voorwaarden voldoen. Daarbij geeft Weerkamp een aantal tips om de kredietwaardigheid te verbeteren, zoals inzage vragen in uw BKR dossier en het opschonen van uw uitgavenpatroon.

Weerkamp geeft nog meer tips om de kredietwaardigheid te verbeteren:

•Vraag bij BKR in Tiel inzage in uw dossier om te zien wat erin staat en
neem waar nodig stappen. Bijvoorbeeld of regels waar een ‘A’
(‘achterstallig’) bij staat nog wel actueel zijn.

•Zeg creditcards op die u niet gebruikt, of die u heeft doorgeknipt
zonder het de kredietverstrekker te laten weten

•Vraag uw kredietverstrekker of u de aflossingsdatum kunt matchen met
de dag dat uw salaris wordt gestort. Dan weten ze zeker dat aflossingen
binnenkomen, en minimaliseert u de kans op storingen.

•Schoon uw uitgavenpatroon op. Zorg dat er niet met de regelmaat van de
klok onverantwoorde uitgaven op uw rekeningafschriften staan.

•Als u nu niet direct hoeft te lenen, maar wel uitstaande schulden
heeft, overweeg dan uw lening over te sluiten naar een voordeligere
aanbieder.

•Betaal uw rekeningen op tijd. Zo wordt er geen negatieve
betaalinformatie over u ontvangen.

•Zorg voor een kleine financiële buffer via spaargeld, dan hoeft u niet
te lenen voor relatief kleine uitgaven (bijvoorbeeld de reparatie aan uw
auto van €750,--).

•Als u meerdere leningen heeft, sluit ze over naar één aanbieder.
U krijgt vaak een lagere rente als u een hogere kredietlimiet hebt.

Deze tips kunnen u helpen wanneer u wordt geweigerd bij een leningaanvraag. Het is belangrijk regelmatig uw gegevens te checken en op juistheden te controleren. Het komt namelijk geregeld voor dat u wel aan de voorwaarden kunt voldoen, maar de leningaanvraag wordt geweigerd.

Gepubliceerd: 22-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Studenten vinden lenen iets voor noodgevallen

Studenten vinden lenen echt iets voor noodgevallen en doen dit liever bij vrienden of familie (64%). Daarnaast geeft driekwart van de studenten in Nederland aan dat het geld nog voor het einde van de maand op is.

Student leent niet graag
De Rabobank heeft een onderzoek gedaan onder 540 studenten. Uit dit onderzoek blijkt dat studenten niet graag lenen en dit alleen doen in geval van nood. Een vijfde van de studenten geeft aan dat het jammer is wanneer het geld op is, dan maar met wat minder. De helft van de studenten vindt dat ze hun financiën goed bijhouden via bijvoorbeeld mobiel bankieren. Daarnaast gaan studenten erg creatief om met hun budget om maar geen geld te hoeven lenen. Als het budget dan bijna op is, bespaart men vooral op uitgaan/drinken (33%) en op kleding (29%). De helft blijft bij financiële problemen weleens thuis, terwijl hun vrienden iets leuks gaan doen.

Studenten zijn ook niet te beroerd om te werken. Daarbij gaat de voorkeur naar werken op festivals en evenementen. Uit onderzoek van ASA Student onder ruim 600 HBO-en WO-studenten, blijkt dat maar liefst 48% deze bijbaan heel erg leuk vinden. Verder krijgen nieuwe studenten tijdens de introductieweken de workshop 'Slim studeren = geld beheren'. Deze trainingen worden door studenten gegeven en zijn ondersteund door het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud).

Gepubliceerd: 18-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Consumptief krediet in Nederland duur betaald

In vergelijking met omliggende landen binnen de Europese Unie (EU), moet in Nederland de hoogste rente worden betaald voor een persoonlijke lening. Het verschil kan oplopen tot bijna 2%, wat voor aanzienlijk hogere maandlasten zorgt.

Nederland betaald hoogste rente voor persoonlijke lening binnen de EU
Uit een vergelijkend onderzoek naar rentestanden in verschillende Europese landen blijkt dat Nederlandse consumenten de hoogste rentevergoeding betalen voor consumptief krediet.

Met een rentestand van gemiddeld 8,8% is Nederland het duurste land, op de voet gevolgd door België met gemiddeld 8,3%. In Frankrijk en Duitsland liggen de rentepercentages voor een persoonlijke lening nog lager. In Frankrijk ligt het gemiddelde op 6,7% en in Duitsland 6,6%. De allerlaagste rente wordt gevraagd in Luxemburg met gemiddeld 5,5%. Het verschil in rente zorgt voor aanzienlijke verschillen in de kosten van een lening, zo liggen de totale kosten van een lening van 15.000 Euro in Nederland bijna 1.400 Euro hoger als dezelfde lening in Luxemburg.

Ondanks steeds verder toenemende Europese harmonisatie kunnen Nederlandse consumenten niet profiteren van de lagere rentestanden in het buitenland. Bijna alle onderzochte kredietverstrekkers bieden hun lage rentes enkel voor bestaande of nieuwe klanten woonachtig in het betreffende land.

Het onderzoek, uitgevoerd in opdracht van het onafhankelijke financiële platform Lening & Geld lenen (www.lening-geld-lenen.nl), is gebaseerd op de aanvraag van een persoonlijke lening van 15.000 Euro met een looptijd van 60 maanden. Er is gekozen voor relatief grotere kredietverstrekkers in de omliggende landen.

Gepubliceerd: 30-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Consument leent steeds meer

De Nederlandse consument duikt steeds vaker in de schuld. De bedragen die incassobureaus moeten vorderen worden hoger, terwijl er minder schulden bij de deurwaarder terecht komen.

Schulden stijgen fors blijkt uit onderzoek NVI
De krant Sp!ts schrijft vandaag dat de hoogte van de schulden die consumenten hebben fors is gegroeid. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Incasso-Ondernemingen (NVI). Het bedrag is namelijk gestegen met 19% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2010. Daarbij is de gemiddelde schuld die bij een incassobureau terecht komt 1659 euro. Opvallend is dat dit bedrag beduidend hoger ligt dan vorig jaar, toen was dit nog 1336 euro. Deze forse stijging zorgt er voor dat de zogeheten ‘leenmentaliteit’ onder consumenten toeneemt, mensen lenen makkelijker.

De totale schuld die uitstaat bij incassobureaus bedraagt nu ruim zes miljard euro. Bedragen die incassobureaus moeten vorderen zijn hoger, terwijl schulden bij de deurwaarder lager zijn. Het percentage waarbij incassobureaus een beroep moesten op de deurwaarder is met 66% afgenomen. Tevens is het aantal wanbetalers licht gedaald ten opzichte van vorig jaar; incassobureaus kregen namelijk 8% minder dossiers te verwerken.

Verder wordt geconstateerd dat consumenten wel sneller geneigd zijn aan NVI incassobureaus te betalen. “De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd om mensen bewust te maken van de gevaren van wanbetaling. Ook is er hard gewerkt professionalisering en kwaliteitsverbetering. Steeds meer wordt gebruik gemaakt van nieuwe methodes om mensen duidelijk te maken dat er nog een schuld staat. Behalve brieven en telefoontjes worden mensen ook gemaild en ge-sms’t.”, aldus Jet Creemers, voorzitter van het NVI.

Gepubliceerd: 30-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

woensdag 24 augustus 2011

Bezuinigingen merkt consument in de portemonnee

Als gevolg van bezuinigingen van het kabinet zal de koopkracht van Nederlanders het komende jaar flink dalen. Vooral gezinnen met jonge kinderen die gebruikmaken van crèches en gastouders zullen erop achteruitgaan. Dat heeft minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekend gemaakt na het kabinetsberaad over de begroting van volgend jaar.


De bezuinigingsmaatregelen die het kabinet op Prinsjesdag officieel bekend zal maken hebben zullen de consument in de portemonnee raken. In 2012 nog meer dan voorgaande jaren, volgens de minister. Er wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de kinderopvangtoeslag. Dit is voornamelijk voelbaar voor gezinnen die gebruik maken van gastouders en crèches.

De minister wees ook op het plan uit het regeerakkoord om de hoogte van de bijstandsuitkering af te bouwen. De regering wil dat de uitkering niet meer boven het minimumloon kan uitkomen, zodat werken meer loont.

Kamp stelt dat er wel geld gelet wordt op wat de gevolgen van de bezuinigingen zijn op de koopkracht van de burgers. Hij geeft echter ook aan dat de overheid tot nu toe de grootste klappen van de crisis heeft opgevangen, zonder dat de consument er in koopkracht echt op achteruit is gegaan. Volgens de minister wordt nu gekeken wat de overheid nog voor haar rekening kan nemen en wat voor rekening van de burgers komt.

De kabinetsbesprekingen over de begroting van volgend jaar worden naar verwachting deze week afgerond. De plannen die hieruit komen worden traditioneel op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september, bekend gemaakt.

bron: mistermoney.nl

Pinlimiet bij ING

AMSTERDAM - Vanaf 1 september kunnen jongeren tot 18 jaar bij de ING Bank nog maar maximaal 250 euro per dag pinnen. Reden daarvoor is dat ze zich steeds vaker laten gebruiken als 'geldezels.' Tegen geringe vergoeding geven jongeren hun bankpas af aan criminelen die geld op de rekening zetten.


Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De rekening van de geldezel dient als een soort doorgeefluik, want de criminelen halen de bedragen er ook snel weer af. Zodoende komt de politie later dan niet bij de echte daders.

De jongeren kunnen worden aangeklaagd voor fraude en diefstal en mogen dan acht jaar lang geen bankrekening hebben

bron: telegraaf.nl

zondag 21 augustus 2011

Lenen met onderpand

De bank leent u een bedrag met financiële bezittingen van u als onderpand.

Voorschot effecten
Wanneer u effecten bezit, is het mogelijk om met die effecten als onderpand krediet te krijgen. U bent vrij het krediet te besteden voor welk doel dan ook. Vaak wordt een dergelijk krediet gebruikt om nieuwe effecten te kopen. Vanwege het onderpand kan de rente lager zijn dan de rente op een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Afhankelijk van de instelling, kunt u ongeveer 50 tot 80% van de waarde van de effecten als krediet krijgen. Een nadeel is dat het onderpand minder waard wordt als de koersen dalen. De bank kan u dan verzoeken het onderpand aan te vullen.



Belening levensverzekering
Een andere manier om lening met onderpand te krijgen is een polis van de levensverzekering te belenen. Dit kan alleen als in de voorwaarden van de levensverzekering staat dat de polis te belenen is. Het krediet kunt u krijgen bij de verzekeraar van de levensverzekering. Het bedrag dat u zo kunt lenen is zo'n 90 tot 100% van de afkoopwaarde. U kunt het krediet opnemen tot uiterlijk de einddatum van de verzekering.

Bron: nibud.nl

Voorkom rood staan

Staat u steeds vaker rood op uw bankrekening en vindt u het steeds moeilijker om 'in de plus' terecht te komen? Overweeg dan eens om uzelf tegen rood staan te beschermen. Dit kunt u doen door het onmogelijk te maken om rood te staan, bijvoorbeeld door afspraken met uw bank aan te passen. U kunt ook de hoogte van het bedrag dat u rood mag staan beperken tot bijvoorbeeld maximaal 500 euro.
Een lening afbetalen is al niet erg leuk, maar nog erger is het als u een lening moet aflossen voor een aankoop waarvan u geen plezier meer heeft. Kies daarom voor een lening met een zo kort mogelijke looptijd.

Bron: nibud.nl

Sparen of Lenen?

Stel: u wilt een andere auto. Of u heeft verbouwingsplannen. Daar is een fors bedrag voor nodig. Als u dat geld niet heeft, zijn er drie opties: u spaart totdat u het bedrag bij elkaar heeft, u gaat op zoek naar een goedkoper alternatief, of u leent geld.

Sparen
Voordelen:

U ontvangt rente over uw spaartegoed.
U kunt een keer een maand overslaan.
U gaat geen verplichting aan.
Nadeel: u kunt het gewenste artikel pas kopen als u het geld bij elkaar heeft.

Kies een spaarrekening die bij u past. Kijk niet alleen naar de rente, maar ook naar de andere voorwaarden. Bijvoorbeeld hoe makkelijk u over uw spaargeld kunt beschikken.

Nibud C@shflow Manager
Met dit pakket maakt u op uw eigen computer een digitale begroting en kunt u uw uitgaven eenvoudig vergelijken met die van vergelijkbare huishoudens.

€ 39,95 in de Nibud-webwinkel .Lenen
Voordeel: u kunt direct uw aankoop doen.

Nadelen:

U bent verplicht elke maand een deel van de lening af te betalen.
U betaalt rente: uiteindelijk betaalt u meer.
De lasten verschuiven naar de toekomst. Dit hoeft geen probleem te zijn, als u de lasten dan kunt dragen. Dat is niet altijd eenvoudig in te schatten.
Afweging
Heeft u die auto meteen nodig, omdat uw huidige auto kapot is gegaan? En heeft u geen of onvoldoende spaargeld? Kijk eens rond voor een goedkoper model of een tweedehands auto. Zijn sparen of een goedkoper alternatief geen opties? Dan kunt u ervoor kiezen om een lening af te sluiten. Zorg dan dat u goed geïnformeerd bent.

De meest voorkomende leningen zijn:

Persoonlijke lening
U leent een bedrag en betaalt vanaf dat moment iedere maand een vast bedrag terug aan de bank. Zo weet u precies wat u maandelijks moet betalen en wanneer u de lening heeft terugbetaalt.
Doorlopend krediet
Bij het doorlopend krediet mag u geld opnemen tot een bepaald bedrag. Per maand betaalt u een bedrag terug. Alles wat u heeft afgelost, kunt u weer opnieuw opnemen.

Bron: nibud.nl

Huizenprijzen dalen in 2012 met 2,5 procent

'Huizenprijzen dalen ook in 2012' AMSTERDAM - De huizenprijzen zullen in 2011 naar verwachting dalen met 2% en in 2012 nogmaals met 2,5%. Dat schrijven economen van de Rabobank in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

De Nederlandse woningmarkt heeft zich tot op heden nog niet weten te herstellen. In het tweede kwartaal van dit jaar bereikte de markt voor bestaande koopwoningen een nieuw dieptepunt, zowel qua prijsniveau als qua verkoopaantallen. Naar verwachting zal de recente verlaging van de overdrachtsbelasting de huizenverkoop in de komende periode stimuleren.

Dieptepunt

De dalende transactieaantallen en de verdere toename van het aantal te koop staande woningen laten zien dat kopers en verkopers nog steeds niet of zeer moeizaam overeenstemming kunnen bereiken.

In het tweede kwartaal van 2011 vonden er 29.532 transacties plaats. Dat is 7,4% minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. Hiermee kwam het totaal aantal transacties in de periode juli 2010-juni 2011 uit op 124.381. Dat is een nieuw dieptepunt.

Oplopende rente

Het zijn onder meer de bezuinigingsmaatregelen en de opgelopen rente die de potentiële koper doen aarzelen. Ook de huidige schuldencrisis in Europa is slecht voor het vertrouwen in de woningmarkt, wat leidt tot minder vraag naar koopwoningen. Aan de andere kant zijn veel verkopers tot op heden niet bereid hun prijzen aan te passen aan de huidige marktomstandigheden. Veel verkopers kunnen ook prijsverlagingen nog uitstellen, want het aantal gedwongen verkopen is in Nederland nog altijd zeer laag.

Overdrachtsbelasting

De moeizame ontwikkelingen op de woningmarkt was voor de regering reden om de overdrachtsbelasting te verlagen. Dit moet de vraag naar woningen stimuleren. Per saldo zullen in 2011 naar verwachting 125.000 woningen van eigenaar wisselen en in 2012 133.000. Deze toename van de transactieaantallen is goed nieuws voor zowel kopers als verkopers, aangezien zij sneller in een huis kunnen gaan wonen dat beter aansluit bij hun woonwensen.

De verlaging van de overdrachtsbelasting zal echter niet voor een ommezwaai zorgen in de prijsontwikkeling. Het aanbod zal door de maatregel in verhouding tot de vraag sneller toenemen, waardoor de concurrentie tussen verkopers nog groter zal worden. Ook zal de leencapaciteit van kopers onder druk blijven staan door de bezuinigingsmaatregelen en een nieuwe verlaging van de rentelastpercentages. Dit komt de betaalbaarheid niet ten goede.

Nieuwbouw

Voor de nieuwbouwsector is de recente verlaging van de overdrachtsbelasting op zijn best een gemengde zegen. Nieuwbouwwoningen worden nu namelijk relatief duurder ten opzichte van bestaande woningen. Positief voor de bouwsector is wel dat het aantal transacties toeneemt.

Overigens is het verlagen van de overdrachtsbelasting niet voldoende om de markt structureel vlot te trekken. De stagnerende doorstroming van de koopsector, bescherming van de consument op lange termijn, de problematiek van scheefwoners en het woningtekort vereisen een integrale aanpak.

Bron: Telegraaf.nl

Waarschuwing Flitskrediet

De laatste weken heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geconstateerd dat nog niet alle aanbieders van kortlopende leningen, ook wel flitskredieten genoemd, zich aan de nieuwe regelgeving houden. Mogelijk biedt een aantal aanbieders zonder vergunning krediet aan, of rekent hele hoge tarieven.

De aanbieders om wie het gaat zijn volgens de AFM inmiddels gewezen op het feit dat ook zij moeten voldoen aan de vergunningeisen en de regels. Doen zij dat niet, dan kan dat leiden tot sancties.

Nieuwe regels
Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet aangepast. Kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden vallen daardoor voortaan ook onder de regels. Deze regels schrijven voor dat een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening mag worden gebracht. Dat maximum bedraagt momenteel 16 procent per jaar. Ondernemingen die kredieten aanbieden moeten voortaan ook een vergunning hebben, behalve wanneer de vergoeding die zij voor kredieten in rekening brengen heel laag is.
Er zijn ook partijen actief die geld verstrekken aan consumenten zonder te vermelden dat het om een krediet gaat. Volgens de AFM moeten alle aanbiedingen van geld dat op een later tijdstip moet worden terugbetaald onder de definitie van krediet vallen. Deze aanbiedingen mogen daarom dus alleen met een vergunning worden gedaan. Er geldt alleen een uitzondering voor kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een zeer lage vergoeding in rekening wordt gebracht.

Nibud
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) waarschuwde eerder al voor flitskredieten wegens de torenhoge administratiekosten. Het instituut ziet roodstand als een voordeliger alternatief. 150 euro rood staan gedurende 21 dagen kost minder dan 1,50 euro. Voor een spoedboeking van datzelfde bedrag vragen partijen soms wel 25 euro. Een beduidend hogere vergoeding.

De AFM raadt consumenten aan goed na te denken voordat ze een krediet afsluiten. Het direct afsluiten na ontvangst van een offerte of aanbieding is volgens de toezichthouder onverstandig. Datzelfde geldt voor het ingaan op aanbiedingen van partijen zonder AFM-vergunning.

Bron: geld.nl

Startersleningen raken op

In steeds meer gemeentes raken de potjes op waarvan startersleningen worden gefinancierd. Nadat eerder al in Zwolle en Hengelo het budget op was, werd deze week bekend dat ook in Tubbergen en Venlo geen geld meer is om starters op de woningmarkt te helpen.

De starterslening is een aanvullende hypothecaire lening, die naast de normale hypotheek van de bank wordt afgesloten. Deze lening heeft in de meeste gemeenten een maximum van 20.000 tot 40.000 euro. Als starter bij de gemeente geld lenen heeft als voordeel dat er de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te worden betaald. Op deze manier stimuleren gemeentes de starter bij het kopen van zijn eerste huis. Er zijn wel enkele voorwaarden aan vebonden, zo moet de hypotheek voldoen aan de normen van de Nationale Hypotheek Garantie en mag de aanschafprijs van het huis niet hoger zijn dan 180.000 euro. Niet elke gemeente steunt overigens op deze manier starters op de woningmarkt.

Aan het begin van elk jaar wordt er bij de gemeente een bepaald budget vrijgemaakt voor de leningen voor starters. In veel gemeenten is echter het geld reeds op en worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen.

In Overijssel werd eerder dit jaar al bekend gemaakt dat er voorlopig geen geld meer was voor steun vanuit de provincie. Daardoor zouden vanaf dat moment de gemeenten zelf alles moeten betalen. De gemeente Zwolle gaf daarop als eerste aan dat er dit jaar geen startersleningen meer mogelijk waren. Daarna volgde al snel de gemeente Hengelo. Deze week kwamen daar de gemeentes Hengelo en Tubbergen bij. De gemeente Olst-wijhe liet echter weten de starters niet te laten vallen. Daar zal de gemeente tot het eind van het jaar de leningen volledig op zich nemen, dus zonder hulp van de provincie.

Nadat de gemeente Venlo dit jaar 109 starters aan een aanvullende financiering had geholpen, was het totale budget van bijna 3 miljoen euro ook daar op. Nieuwe aanvragen worden dit kalenderjaar niet meer in behandeling genomen.


Geschreven voor GeldLenen.org op 12-08-2011.

Studenten moeten gedwongen meer lenen

Studenten moeten tegenwoordig noodgedwongen meer lenen dan vroeger. Dit zal met de voorgenomen bezuinigingen van de komende jaren waarschijnlijk alleen maar meer worden. Alhoewel studenten tegenwoordig maar moeilijk rond kunnen blijft geld lenen voor de meesten vooral iets voor echte noodgevallen.

Studenten die in 2011 afstuderen hebben gemiddeld een studieschuld van ongeveer 14.500 euro opgebouwd. Dit blijkt uit cijfers die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onlangs bekend maakte. Dit bedrag is 1.300 euro meer dan in 2010 en is met recht een forse stijging te noemen.

Het Nibud verwacht dat de gemiddelde studieschuld nog hoger zal worden de komende jaren, door de aangekondigde bezuinigingen en het hogere collegegeld. Dit zal betekenen dat steeds meer afgestudeerden steeds langer aan een schuld blijven vastzitten. Het Nibud raadt studenten dan ook aan om niet meer te lenen dan strikt noodzakelijk is.

Uit een onderzoek van de Rabobank afgelopen week blijkt echter dat de meeste studenten ook liever niet extra geld lenen. De helft gaat liever niet stappen wanneer het geld op is, dan dat ze ervoor moeten lenen. Driekwart geeft aan dat ze er geen gewoonte van maken om extra geld te lenen en vijftig procent vindt bovendien dat ze hun geldzaken prima beheren. Vooral internetbankieren is daarbij voor velen een goed hulpmiddel. Opvallend is verder dat veel studenten ook heel creatief met geld omgaan. Een veel gehoorde truc is om geld van hun vrienden te lenen wanneer die dronken zijn, in de hoop dat ze het zullen vergeten en het dus nooit terugbetaald hoeft te worden.

Bron: geldlenen.org

Studenten vinden lenen iets voor noodgevallen

Studenten vinden lenen echt iets voor noodgevallen en doen dit liever bij vrienden of familie (64%). Daarnaast geeft driekwart van de studenten in Nederland aan dat het geld nog voor het einde van de maand op is.

Student leent niet graag
De Rabobank heeft een onderzoek gedaan onder 540 studenten. Uit dit onderzoek blijkt dat studenten niet graag lenen en dit alleen doen in geval van nood. Een vijfde van de studenten geeft aan dat het jammer is wanneer het geld op is, dan maar met wat minder. De helft van de studenten vindt dat ze hun financiën goed bijhouden via bijvoorbeeld mobiel bankieren. Daarnaast gaan studenten erg creatief om met hun budget om maar geen geld te hoeven lenen. Als het budget dan bijna op is, bespaart men vooral op uitgaan/drinken (33%) en op kleding (29%). De helft blijft bij financiële problemen weleens thuis, terwijl hun vrienden iets leuks gaan doen.

Studenten zijn ook niet te beroerd om te werken. Daarbij gaat de voorkeur naar werken op festivals en evenementen. Uit onderzoek van ASA Student onder ruim 600 HBO-en WO-studenten, blijkt dat maar liefst 48% deze bijbaan heel erg leuk vinden. Verder krijgen nieuwe studenten tijdens de introductieweken de workshop 'Slim studeren = geld beheren'. Deze trainingen worden door studenten gegeven en zijn ondersteund door het Nationaal instituut voor budgetvoorlichting (Nibud).

Gepubliceerd: 18-08-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

woensdag 27 juli 2011

Rentevaste Periode Hypotheek loopt af

Als u rentevaste periode van uw hypotheek bij uw bank afloopt, neem dan zo snel mogelijk actie. Het kan u veel geld besparen en een goedkopere lening opleveren indien u over de hypotheekrente onderhandelt met uw huidige bank. Maar hoe moet u te werk gaan om dat te bereiken?

Veel hypotheekverstrekkers vertellen u pas een maand van tevoren dat uw rentevaste periode op uw hypotheeklening afloopt. Maar dat is veel te kort om nog actie te ondernemen. Voordat een nieuwe hypotheek is geregeld en gepasseerd bij de notaris bent u al veel langer dan die maand bezig en zit u vast aan een hogere hypotheekrente. Door tijdig te handelen kan u een voordeliger rente bedingen die een stuk gunstiger is dan wanneer u geen actie onderneemt of overstapt naar een andere hypotheekverstrekker.

Hoe krijgt een voordeliger hypotheekaanbod

Ga dus tijdig na of u bij een andere geldverstrekker een lagere rentetarief op uw lening kan krijgen en wat de voorwaarden daarbij zijn. Het beste is echter om te proberen bij uw huidige hypotheekbank een voordeliger hypotheekaanbod te krijgen. Hoe krijgt uw bank zover dat hij u ook tegemoetkomt?

Kijk gewoon online bij de andere hypotheekverstrekkers welke rentetarieven zij aanbieden wanneer u daar een hypotheek afsluit voor een huis. Als u daarvan een goed beeld heeft gaat u vervolgens naar uw huisbankier en onderhandelt over de rente op uw hypotheekkrediet. Dat is zeker de moeite waard, omdat de hypotheekrente na de rentevaste periode omhoog schiet.


Als u niet tijdig actie onderneemt dan zit u dus vast aan die hogere hypotheekrente voor een lange periode. Kijk dus ver voordat de rentevaste periode voor u afloopt of u bij een andere hypotheekverstrekker geen voordeliger hypotheekaanbod kan krijgen en gebruik die informatie om uw bank vervolgens over te halen om bij een verlenging van het hypotheekcontract u lagere rente in rekening te brengen dan dat ze in eerste instantie van plan waren.

Oversluiten niet altijd voordeliger hypotheek

Naar een ander hypotheekverstrekker gaan zal niet altijd tot lagere hypotheeklasten leiden. Als u wilt oversluiten dan moet u rekening houden met extra kosten zoals afsluitprovisie, taxatie- en notariskosten.

Houd er ook rekening mee wanneer u wilt oversluiten dat uw inkomen opnieuw onder de loep wordt genomen en dat uw huis wederom moet worden getaxeerd. Daarbij kan het zijn dat u uiteindelijk toch niet goedkoper uit bent met de nieuwe hypotheekverstrekker.

Daarom luidt het advies: kijk eerst op het internet wat de gangbare rentetarieven zijn voor de hypotheekvorm die u nu heeft en probeer vervolgens bij uw huidige hypotheekverstrekker een lagere hypotheekrente te krijgen. Maar dan moet u dus er wel tijdig bij zijn en niet wachten totdat de bank u op de hoogte brengt van het aflopen van de rentevaste periode van uw hypotheek, want dan bent u te laat en zal veelal hogere rentelasten tot gevolg hebben.

Bron: ireus.nl

Als particulier geld lenen

Deze vorm van lenen is dé oplossing voor een aantal gevallen waarbij u niet meer terecht kan bij banken of andere geldverstrekkers. Particulier geld lenen ziet men vaak bij leners die niet meer kunnen lenen met BKR notering en daardoor niet meer terecht kunnen bij de officiële financiële instanties.


Goedkoop Lenen


Echter er zijn genoeg mensen die wat lenen van familieleden, niet zozeer omdat ze geen krediet meer kunnen krijgen van hun huisbank, maar dit meestal zien als de manier om snel en goedkoop geld te lenen. Zeker bij kleinere bedragen is het handig vanwege het feit dat slechts eventjes vragen aan een familielid of een ( erg) goede kennis voldoende is. Dat is natuurlijk iets anders dan bij de grote kredietverstrekkers. Maar ook grotere leningen worden afgesloten onder de radar van het BKR (Bureau Krediet Registratie).

Voordeel van particulier lenen is behalve de snelheid waarmee zoiets onderling geregeld kan worden, ook de voorwaarden voor de lening en het terugbetalen ervan. Deze kunnen voor de lenende partij zeer gunstig uitpakken. Of het zo gunstig is voor de andere partij valt overigens nog te bezien.

Wie leent u particulier geld?

Natuurlijk zal het in de eerste plaats de ouders of andere familieleden zijn die hun kind uit de nood kunnen helpen, maar er is zeker nog een andere groep die u wellicht een oplossing kunnen aanbieden.

> Zie ook: Lening Ouders

Mensen die zwart geld hebben en er niets mee kunnen doen vanwege de belastingsdienst. Die laatste groep is echter zeer moeilijk te vinden. Ze gaan het immers niet adverteren dat ze nog ergens iets hebben liggen wat men is vergeten op te geven aan de belastingen. Kent u niemand die uw uit de nood kan helpen en best wel daartoe bereid zal zijn? Denk nog eens goed na. Meestal zal u toch geldverstrekkers kennen in de vriendkring zonder dat u het weet!

Mensen met cash geld

Van de voetbalclub bijvoorbeeld. Aan de bar ervan komen niet alleen sterke verhalen naar buiten, ook ondernemers die heel wat cash hebben zitten gebroederlijk naast mensen die het niet zo breed hebben.

Alternatieve leningen

Mocht u niemand kennen die u wilt lenen dan zijn er wel degelijk alternatieven. Natuurlijk weet u zeker dat u niet in aanmerking komt voor een mini lening, ook wel mini krediet of flitslening genoemd. Immers ook met BKR notering kunt u nog geld lenen. De mogelijkheden zijn zeer beperkt, dat wel, maar er zijn nog genoeg banken of andere geldverstrekkers die u geld willen lenen ondanks een BKR registratie.

Meestal zal men niet eens onderzoek doen of u een vervelende negatieve code achter uw naam heeft staan (in geval van een minilening). Meestal is het bezit van een paspoort of een ander legitimatiebewijs voldoende om een klein bedrag - een paar honderd euro - te krijgen. Ook Hypotheek met BKR is nog steeds mogelijk indien u de code BKRa2 heeft staan achter uw naam. Overige codes kunnen bij een hypotheek aanvragen wel weer een probleem geven bij het omzeilen van de BKR regeling.

Verpanden

Maar ook die alternatieve geldbronnen zijn op een of andere manier niet aan u besteed. Zelfs familie is niet meer in staat om u te helpen. Wat dan? Nog één mogelijkheid is er dan voor u open: de lommerd. U beleent iets van waarde als een duur horloge, een (antieke) kast, camera, iPod of desnoods uw auto.

U krijgt een bedrag dat de waarde op dit moment vertegenwoordigd voor uw bezittingen in de vorm van een lening. Als u op tijd terugbetaald, inclusief de rente, dan krijgt u uw onderpand weer terug. Mocht u onverhoopt daar niet toe in staat zijn dan vervalt de eigendom aan de geldverstrekker.

Bron: ireus.nl

Geld verdienen met studielening

Een aantal studenten maakt momenteel door een slimme truc een aanzienlijke winst door hun studielening op de spaarrekening te zetten. Zij krijgen daar een hogere rente dan ze aan rente voor hun lening moeten betalen en kunnen zo tijdens hun studie al een flink winst maken.

Studielening

Om het voor zoveel mogelijk jongeren mogelijk te maken dat ze kunnen gaan studeren kunnen ze naast het aanvragen van de prestatiebeurs - die wordt omgezet in een gift bij goed presteren - ook geld lenen bij de overheid. Dat doen studenten bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) tegen het zeer aantrekkelijke rentepercentage van 1,5 procent.

De truc

Bij het kiezen van de juiste spaarrekening om het geld van de lening op te storten kan de winst oplopen tot wel 2,5 procent. Wie elke maand 500 euro leent kan zo al na drie jaar netto een bedrag opbouwen van meer dan 1.000 euro. Makkelijk verdiend voor veel studenten. Na de looptijd van de lening wordt de schuld ineens terugbetaald en het resterende bedrag aan rente kan worden besteed aan andere zaken.

Toegestaan

De Dienst Uitvoering Onderwijs heeft al laten weten dat het volgens hun gewoon geoorloofd is dat, wanneer studenten geld lenen, ze dit op een spaarrekening storten. Toch waarschuwen financieel planners en budgetexperts voor de gevaren. Volgens hun is de verleiding namelijk voor velen te groot om het geld op te nemen, helemaal wanneer het even tegenzit en er snel geld nodig is.

Bron: geldlenen.org

maandag 25 juli 2011

Leen niet van een aanbieder zonder vergunning

De Autoriteit Financiële Markten AFM waarschuwt onlangs nog eens extra voor geld lenen bij aanbieders zonder vergunning. Het zou vooral gaan om kortlopende leningen. Een aantal aanbieders van zogeheten flitskredieten biedt de leningen aan zonder vergunning. Bovendien worden er in sommige gevallen een erg hoge rente voor de lening gerekend.

De AFM raadt consumenten aan om alleen financiële diensten af te nemen van ondernemingen met de juiste vergunning. Ook waarschuwt de financiële waakhond tegen geldleningen waarbij meer dan wettelijke maximale rente wordt gerekend (op dit moment 16 procent per jaar).

Op internet publiceert de AFM een register met alle vergunningen.


Bron: fx.nl

Geld lenen nieuwe regels

Sinds 1 juni 2011 zijn de regels voor consumentenkrediet veranderd. Hierdoor vallen leningen met een looptijd van minder dan drie maanden voortaan ook onder de regels. Excessen met zogenaamde flitskredieten moeten hiermee worden ingedamd.

De nieuwe regels schrijven ondermeer voor dat ook voor deze kredieten niet meer dan een wettelijk bepaald maximum aan rente en kosten in rekening gebracht mag worden (op dit moment 16% per jaar). Ondernemingen die zulke kredieten aanbieden moeten daar voortaan ook een vergunning voor hebben. Alleen als de vergoeding die zij voor die leningen in rekening brengen, onbetekenend is, en dus heel laag, dan is een vergunning niet nodig.

Er zijn ook partijen actief die geld lenen aan consumenten, zonder expliciet te vermelden dat het om een krediet gaat. Dit is in strijd met de wet. Alle aanbiedingen waarbij geld ter beschikking wordt gesteld dat op een later moment moet worden terugbetaald, valt onder de definitie van krediet. Dergelijk aanbod mag alleen met een vergunning mogen gedaan.

Alleen leningen met een looptijd van minder dan drie maanden waarbij een onbetekenende vergoeding in rekening wordt gebracht, mogen zonder vergunning worden aangeboden.

Bron: fx.nl

woensdag 20 juli 2011

Tips over Rood Staan

Rood staan op je bankrekening lijkt de normaalste zaak van de wereld. Maar dat er voor een roodstand hoge rentetarieven betaald moeten worden, weten de meeste Nederlanders niet. De tarieven die banken rekenen voor rood staan tot een afgesproken limiet, variëren van 12 procent tot wel 15 procent.

In de min staan op je bankrekening is een dure aangelegenheid. Sta je een jaar lang duizend euro in het rood, dan betaal je bij een rente van 15 procent dus 150 euro. Wanneer het limiet wordt overschreden is rood staan nog duurder.

Handig maar duur
Uiteraard is rood staan erg handig en soms zelfs noodzakelijk. Toch kan het slim zijn om juist voor de momenten dat je even krap zit, een andere, goedkopere oplossing te zoeken. Een paar alternatieven voor rood staan op een rij:

1. Sta niet onnodig rood: spaargeld
Veel mensen die af en toe rood staan maken ook iedere maand een bedrag over naar hun spaarrekening. Dat is zonde, want de spaarrente van 2 à 3 procent staat niet in verhouding tot de rente die je betaalt voor je roodstand. Zit je aan het eind van de maand krap en beschik je over spaargeld? Maak dan een bedrag over van je spaarrekening en boek dit weer terug zodra je je salaris binnen hebt. Zeker wanneer je bankiert via internet is dit een erg eenvoudige oplossing om rentekosten uit te sparen.

2. Lenen goedkoper dan rood staan
Sta je met regelmaat in het rood? Dan kun je veel besparen door een persoonlijke lening af te sluiten. Deze rentetarieven liggen namelijk doorgaans enkele procenten lager. Vergeet niet de tarieven van de verschillende aanbieders te vergelijken.

3. Maak rood staan onmogelijk
Laat de bank de mogelijkheid tot rood staan blokkeren. Zo ben je wel genoodzaakt andere oplossingen te vinden. Spreek bijvoorbeeld je spaargeld aan, probeer je uitgaven te beperken of zoek naar structurele oplossingen om je geldgebrek te verhelpen. Op www.nibud.nl vind je tips en informatie over hoe je inzicht kunt krijgen in je inkomsten en uitgaven.

4. Studenten lenen goedkoper
Studenten die regelmatig rood staan kunnen veel besparen door een studentenlening bij de DUO (de voormalige IB-Groep) af te sluiten. Deze lening van de overheid is namelijk fors goedkoper. In 2010 bedraagt het rentepercentage 2,39 procent. Een ander voordeel is dat een studieschuld niet geregistreerd wordt bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel.

5. Shop voor een bankrekening
Vraag de rentetarieven voor rood staan eens op bij de diverse banken en maak een vergelijking. Dat kan je zo een paar procent aan kredietrente schelen. Overstappen naar een andere bank kan heel eenvoudig via www.overstapservice.nl.

Bron: mistermoney.nl

Stichting Bureau Krediet Registratie | Wie is stichting BKR

Alle kredieten – en inmiddels ook sommige mobiele telefoonabonnementen - die in Nederland worden verstrekt staan in een groot register: het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Beheerder van dit register is de Stichting Bureau Krediet Registratie, beter bekend als BKR. Je ziet en hoort het altijd bij leenreclames: ‘toetsing en registratie bij het BKR te Tiel’. Die stad is misschien wel meer bekend door het BKR dan door Flipje en Jomanda.

Zodra je bij een organisatie iets aanvraagt waar een kredietfaciliteit aan vastzit worden jouw gegevens getoetst bij het BKR. Dat houdt niets anders in dan dat jouw naam, geboortedatum en adres worden ingevoerd om na te gaan hoe jouw kredietverleden eruit ziet. Bijna iedereen staat wel in het CKI vermeld. Dat levert meestal geen problemen op. De toetsende organisatie ziet wat je hebt lopen en houdt bij de beoordeling van de aanvraag eventueel rekening met de maandlasten die horen bij de kredieten die op jouw naam staan.

Echte gevolgen heeft een BKR-registratie pas wanneer er betalingsproblemen zijn geweest. Dan wordt er een achterstandscodering bij het betreffende krediet geplaatst. Er zijn verschillende coderingen die variëren in ernst. Echter: iedere codering doet allerlei alarmbellen rinkelen bij organisaties die beoordelen of ze jou een kredietfaciliteit willen verstrekken. Vaak zullen ze zonder nadere vragen besluiten dat jouw aanvraag niet gehonoreerd wordt.

Op zich begrijpelijk, geen enkel bedrijf wil in zee gaan met klanten die niet terugbetalen. Belangrijk om te beseffen is dat de beslissing over het al dan niet accepteren van de aanvraag altijd bij het bedrijf zelf ligt. Het BKR laat alleen zien wat er geregistreerd staat, zonder daar verder een oordeel over te vellen. Er is geen sprake van een verbod op het verstrekken van kredieten aan mensen met een codering. Het BKR informeert alleen.

Er zijn veel mensen die problemen hebben met hun BKR-codering. Dat is te begrijpen: je wordt er in allerlei situaties mee geconfronteerd. Je kunt niet alleen geen lening meer afsluiten, maar ook geen huis kopen en geen gsm-abonnement meer nemen. Het uitgangspunt is dat de consument hiermee tegen zichzelf in bescherming genomen wordt. Je kunt immers niet maar eindeloos doorgaan met het afsluiten van leningen, terwijl je niet tot terugbetalen in staat bent. Natuurlijk hebben de kredietverstrekkers hier ook veel belang bij.

Bekend is dat er veel situaties zijn waarin mensen de codering onterecht of niet volgens de regels hebben gekregen. Het is mogelijk om een BKR-codering aan te vechten. Dit kan via de Geschillencommissie of via de rechter.

Bron: mistermoney.nl

Lenen met valse loonstrook

Bankafschriften vervalsen, sjoemelen met loonstrookjes, alimentatie verzwijgen en geld opnemen terwijl de aanvrager overleden is. Dat zijn de meest gebruikte trucs die mensen inzetten om toch een lening los te krijgen of niet terug te hoeven betalen, constateert kredietverstrekker Freo.

Per week komt er een aantal aanvragen binnen bij Freo waarbij sprake is van fraude. De meest voorkomende vorm van vervalsingen zijn gemanipuleerde loonstrookjes. Sommige worden op amateuristische wijze bewerkt, bijvoorbeeld door tientallen procenten bij het salaris te verzinnen, maar de optelsom onder aan de streep niet aan te passen. Ook bankafschriften zijn een geliefd doelwit van sjoemelaars. Deze worden vervalst, of gedeeltes ervan worden weggelaten. Ook wordt te betalen alimentatie nogal eens van overzichten weggelaten en worden soms complete identiteitsbewijzen met photoshop vervalst.

Er zijn echter ook pogingen die voor een leek veel moeilijker te achterhalen zijn. Omdat Freo werkt met identiteitscheckers, vallen die personen altijd door de mand. Guido Kersten, risk manager bij Freo: “We hebben een speciaal team dat specifiek getraind is om vervalste gegevens te achterhalen.” Het meest extreme dat Kersten in de loop van de jaren is tegengekomen was iemand die zijn eigen dood in scene zette om de lening maar niet af te hoeven lossen.

Mensen beseffen vaak niet wat de gevolgen kunnen zijn als ze aanvragen indienen met vervalste gegevens. Valsheid in geschrifte is dan ook geen kleinigheid maar een ernstig misdrijf, waarvan financiële instellingen verplicht zijn om aangifte te doen. Kersten: “De consequenties zijn niet mals. Naast een aangifte, worden bewezen fraudeurs EVA gemeld. Dat betekent dat zij een vermelding krijgen in een systeem. Banken en verzekeraars doen dan minimaal acht jaar lang geen zaken meer met deze persoon. Dat wil je echt koste wat kost voorkomen.”


Bron: fx.nl

Goedkoopste Hypotheek

Hier een aantal gouden tips die iedereen moet weten om de goedkoopste hypotheek af te sluiten.

Het begint natuurlijk bij de koop van het huis waarvoor u een hypotheek wilt verkrijgen. Eigenlijk begint daar al een flinke winst, dus nog voordat u toekomt om een goedkope hypotheek te vinden. Een hypotheekadviseur heeft u voor deze tip helmaal niet nodig. Meer nog, die zal u er misschien niet eens op wijzen omdat zijn of haar belang is u juist zo hoog mogelijke hypotheken te verkopen.

Subsidie Woning daarna Hypotheek

Deze tip is voor de volle 100 procent geldig voor kopers van huizen die niet meer dan 163.250 euro kosten. Mocht u al bij de makelaar langs zijn geweest en de woning die u zoekt valt in die prijsklasse dan mag u van deze huizenadviseur verwachten dat hij u gewezen heeft op de zogenaamde Startersubsidie, een woningsubsidie zo gezegd. Mocht u dat logisch vinden dat uw makelaar u hierop wijst dan heeft u het mis.

100 euro besparen

Uit onderzoek van Eigen Huis blijkt dat de meest vergeten te vermelden dat u subsidie op uw woning kan krijgen waarschijnlijk omdat ze geen zin hebben in de administratieve rompslomp die met de aanvraag van de subsidie gepaard gaat. Als u daar in ieder geval zelf rekening mee houdt dan kan het u zo 100 euro per maand schelen op uw hypotheeklasten. Dan bent u dus nog niet eens toegekomen aan het vinden van een goedkope hypotheek en u heeft nu al bespaart!

Goedkoopste of de duurste hypotheken

Ik mijdt nu even het woord goedkoopste omdat maar de vraag is of men daadwerkelijk bij de hypotheekverstrekker die zegt dat voor u te kunnen regelen ook daadwerkelijk het voordeligste uit bent. Men zegt wel de goedkoopste hypotheek te verstrekken, maar dat is zeer de vraag.

Dat heeft u kunnen zien met de ontmaskering van de DSB en vele hypotheekslachtoffers die 80 procent te veel betalen voor hun krediet. Men heeft ogenschijnlijk wel de goedkoopste hypotheek voor u in de aanbieding, maar men moet tevens verzekeringen afsluiten die men bij nader inzien al bij een andere verzekeraar of bank heeft lopen. Dat vertelt de bank u niet of uw adviseur. Als men alles doorberekent is dan is die hypotheek niet de goedkoopste maar de duurste die er te vinden is.

De gouden tip om niet in de val te trappen van dit soort dubieuze praktijken waarvan men mag hopen dat eindelijk de overheid dan wel De Nederlandse Bank hier een einde aan maakt. Tot die tijd is het zeer aan te raden verschillende hypotheekoffertes aan te vragen en goed de verschillende offertes met elkaar te vergelijken.

Hypotheken vergelijken

Zeker als een hypotheekverstrekker beweert de goedkoopste te zijn en u ontdekt dat men iets verzwijgt dan moet men nooit met een dergelijke geldverstrekker in zee gaan. Wat zal u nog meer voor onaangename verrassingen komen te staan zodra uw handtekening onder het hypotheekcontract staat? Een oplopende hypotheekrente? Een koopsompolis die men ook eventjes erbij mag nemen?

Hypotheekadviseur

Verder is het zeer aan te raden met vrienden en familie hierover te praten en vragen welke ervaringen zij hebben met hypotheken. Ook het internet staat vol met waardevolle informatie over hypotheeknemers die u zijn voorgegaan en uit eerste hand kunnen vertellen of ze nog steeds denken de goedkoopste hypotheek te hebben afgesloten. Zij zijn de beste hypotheekadviseur die u kunt krijgen. In ieder geval in het krijgen van informatie wat u niet moet doen. Dit is geen pleidooi om geen professionele hypotheekadviseur in de arm te nemen, wel om voordat men er heen gaat goed geïnformeerd te zijn zodat u zelf kunt bepalen wat u aan een advies heeft.

Kennis bespaart u veel geld

Typ gewoon de naam in van de bank of andere hypotheekverstrekker en u ziet gauw genoeg wat mensen over een betaalde financiële instelling te zeggen hebben. Over de DSB bank bijvoorbeeld. Mocht men voor het afsluiten van de hypotheek even die naam hebben ingetypt in de google dan was reeds op de eerste pagina aanwijzingen dat klanten zich bedrogen voelen. Natuurlijk is het eigenlijk de taak van de overheid om u te behoeden voor boeven die u willens en wetens voor vele duizenden euro’s veel te dure hypotheken verkopen waar u vele jaren voor moet werken om dat weer terug te betalen.

Misschien kiest u na verschillende hypotheken te vergelijken toch voor een goedkope betrouwbare kredietverstrekker en niet voor de goedkoopste aanbieder die tevens de grootste boef is die er rondloopt. Laatste tip: indien de eigenaar van de bank een museum heeft met miljoenen aan kunst dan mag u 3 keer raden waar hij dat geld vandaan heeft gehaald.

Bron: geldlenen.org

Fraude bij aanvraag leningen

In 2010 werden er bij kredietverstrekker Freo 20% meer pogingen gedaan om een lening te bemachtigen met valse papieren dan het jaar ervoor. Fouten worden in het algemeen door de vingers gezien, waar opzet in het spel is wordt echter altijd aangifte gedaan.

Geld lenen

Mensen die geld lenen om uit de problemen te raken worden steeds talrijker dankzij de huidige economische situatie en die groep grijpt helaas ook vaker naar malafide manieren om toch nog ergens een krediet te krijgen. Toenemende werkloosheid en weinig uitzicht op nieuw werk brengen sommige consumenten er toe om te gaan sjoemelen bij het aanvragen van een lening.

Loonstrookjes

Vervalste loonstrookjes zijn een veel gebruikte manier om een lening te proberen op te schroeven, bijvoorbeeld een hoger loonstrookje uit het verleden door laten gaan voor het meest recent verdiende salaris. Wat de fraudeurs in dat geval echter vaak niet weten is dat inhoudingen, percentages en andere getallen op de afschriften dikwijls veranderen en dus eenvoudig te achterhalen zijn voor de controlerende instantie.

Aangifte

Wanneer een bank vermoedt dat aangeleverde foutieve gegevens niet per ongeluk door de aspirant lener zo zijn opgestuurd volgt er in de regel aangfite, ook bij het Bureau Krediet Registratie en het frauderegister. Wanneer iemand daar eenmaal bekend is wordt het onmogelijk om nog een krediet te krijgen bij de aangesloten instanties. Reden te meer dus om altijd de correcte informatie in te dienen wanneer er een lening wordt aangevraagd.

Bron: geldlenen.org

BKR kredietbarometer

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel heeft onlangs de kredietbarometer geïntroduceerd. Dit is een hulpmiddel om de ontwikkelingen in het betalingsgedrag van Nederlandse kredietnemers te kunnen bijhouden. Daaruit bleek meteen al dat Nederlanders steeds meer moeite hebben om leningen terug te betalen. Het aantal kredietnemers dat moeizaam een lening kan inlossen is gestegen naar 655.000. Dit betekent dat 7,2% van de 9.1 miljoen mensen met een krediet met problemen kampt.

Kredietbarometer

De kredietbarometer is door het BKR gelanceerd om trends te laten zien in het terugbetaalgedrag van mensen in Nederland die geld lenen. Het halfjaarlijks rapporteren van de trends in het betalingsgedrag van Nederlanders is volgens directeur van het BKR Jeroen van den Bosch een van de missies van het BKR.

Stijging

Het aantal mensen dat moeite heeft met het terugbetalen van een lening stijgt al jaren, maar in 2010 bleef het vrijwel gelijk. Dit jaar laat echter weer een significante stijging zien. De eerstvolgende kredietbarometer zal door het BKR in januari 2012 bekend worden gemaakt. De kans is groot dat er ook dan weer meer mensen zullen zijn die moeite hebben met het terugbetalen van een lening.

Bredere registratie

Het BKR zou graag zien dat er een veel uitgebreidere registratie komt van schulden. Zodat niet alleen geld lenen en kredieten maar bijvoorbeeld ook betalingsachterstanden van huur en energie worden genoteerd. Dit zou, volgens Van den Bosch, mensen een hoop leed en de schuldhulpverlening een hoop geld kunnen besparen.

Bron: geldlenen.org

dinsdag 19 juli 2011

Fraude bij aanvraag lening weinig resultaat

Volgens kredietverstrekker Freo proberen steeds meer mensen via vervalste documenten een lening te bemachtigen. Het aantal fraudegevallen nam vorig jaar toe met 20%.

Freo ziet aantal fraudegevallen stijgen
De kredietcrisis waait nog over Nederland en daar ondervinden sommige inkomens nog enige hinder van. Het spreekwoord ‘een kat in het nauw maakt rare sprongen’ is hier overduidelijk van toepassing: steeds meer aanvragers van een lening frauderen met documenten om krediet in de wacht te slepen. Volgens Freo heeft dit vooral te maken met een aantal consumenten dat plotseling werkloos raakt.

Door deze toegenomen werkloosheid wordt in dit soort situaties dan ook het meest gesjoemeld met loonstrookjes. Het oude loonstrookje van 2010 veranderen in 2011 heeft echter weinig zin, fraudeurs lopen gauw genoeg tegen de lamp. Het inhoudingspercentage op het salaris is namelijk zeer ingewikkeld en veranderd vaak. Het vervalsen van bankafschriften, verzwijgen van alimentatie en geld opnemen terwijl overleden aanvrager is overleden zijn volgens Freo andere trucjes.

De kredietverlener Freo doet altijd aangifte van fraudepogingen, mits het gaat om een domme fout waarbij de klant aangeeft dat hij fout zat. Tevens worden fraudeurs aangegeven bij het frauderegister van de Externe Verwijzings Applicatie (EVA), en zal de Bureau Krediet Registratie in Tiel (BKR) altijd informeren over personen die een frauderisico vormen. Banken en verzekeraars zullen hier dan ook snel van op de hoogte zijn en doen minimaal acht jaar geen zaken met fraudeurs.

Het aantal fraudegevallen is de afgelopen tijd niet veranderd volgens een reactie van de ABN Amro en ING. De banken willen niet zeggen hoe vaak fraude bij leningaanvragen voorkomt, aldus de website Spitsnieuws.

Gepubliceerd: 14-07-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

Problemen Terugbetaling Leningen

Steeds meer consumenten hebben moeite met terugbetalen van leningen. De BKR Kredietbarometer heeft vandaag cijfers bekend gemaakt welke dit duidelijk laat zien.

Nederlander moeite met afbetalen lening
Het instrument, de BKR Kredietbarometer, welke deze maand werd geïntroduceerd door het Bureau Krediet Registratie in Tiel (BKR) laat trends en ontwikkelingen zien in het betalingsgedrag van Nederlanders met een lening. Uit cijfers blijkt dat veel consumenten niet kunnen voldoen aan betalingsafspraken met hun kredietverstrekker.

Afgelopen jaar stabiliseerde het aantal consumenten met betalingsproblemen, na een opmerkelijke groei in de jaren daarvoor. Deze groei is nu weer terug te zien, het percentage Nederlanders dat moeite heeft een lening terug te betalen is gestegen. Eind 2010 had 6,6% van de consumenten moeite aan betalingsafspraken te voldoen. Eind vorige maand was dit percentage verder gestegen tot 7,2%, ruim 655.000.

De stijging komt overigens niet onverwacht volgens directeur Peter van den Bosch van het BKR: ''Er is een aanzienlijke toename in de vraag naar schuldhulpverlening en ook de incassobranche signaleert een forse groei in het aantal wanbetalers, dit zien we nu ook terug in de kredietsector.''

Gepubliceerd: 12-07-2011
Door: Lening & Geld Lenen redactie

woensdag 13 juli 2011

Verhuisplannen nemen toe dankzij verlaging overdrachtsbelasting

Geschreven door Redactie op 12.07.2011, 18:28

ROTTERDAM - Recentelijk heeft het kabinet besloten de overdrachtsbelasting te verlagen van 6% naar 2%. Het 2% tarief geldt voor een jaar en is ingesteld om de woningmarkt uit het slop te trekken. Uit onderzoek dat afgelopen week is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder ruim 800 consumenten, blijkt onder meer dat het aantal huishoudens met verhuisplannen enorm is toegenomen dankzij de maatregel. De regeling kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties afhankelijk van de mate waarin de extra vraag aansluit op het woningaanbod. Hiermee kan verwacht worden dat het aantal woningtransacties in Nederland weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt.

Flinke toename aantal huishoudens met verhuisplannen Met ingang van 15 juni 2011 is het tarief van de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. Het nieuws van deze tijdelijke verlaging is inmiddels goed doorgedrongen tot de Nederlandse woonconsument; momenteel is 69% op de hoogte van deze maatregel. Daarnaast is 1 op de 12 huishoudens van plan binnen nu en één jaar een woning te kopen. Van deze huishoudens was de meerderheid al voor het invoeren van de maatregel van plan om binnen één jaar een woning te kopen. Vooral mensen die al eigenaar zijn van een koopwoning hadden reeds verhuisplannen.

Van alle Nederlandse huishoudens geeft 1% aan nu zeker binnen één jaar een woning te willen kopen dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting; 2% geeft aan dat de kans dat men binnen één jaar een woning gaat kopen is door de regeling toegenomen.

Maatregel kan binnen twaalf maanden tot ruim 50.000 extra woningtransacties leiden
Tussen verhuisplannen en het daadwerkelijk uitvoeren van de plannen ligt echter vaak nog een groot verschil. Het aantal transacties in koopwoningen lag voor de crisis rond de 200.000. In 2009 en 2010 was het aantal koopwoning transacties aanzienlijk lager met circa 126.000 transacties als gevolg van de economische crisis. Uitgaande van deze cijfers is het daarom niet aannemelijk dat iedereen met verhuisplannen ook daadwerkelijk zal verhuizen. Het is bijvoorbeeld zeer aannemelijk dat mensen met een koopwoning hun huidige woning eerst willen verkopen alvorens zij daadwerkelijk een andere woning kopen. Dit kan de verhoging van het aantal woningtransacties in de komende maanden frustreren.

Om deze redenen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een voorspellingsmodel om tot een realistisch aantal verwachte woningtransacties te komen. Uit deze berekening blijkt dat de maatregel kan leiden tot ruim 50.000 extra woningtransacties. Of dit aantal uiteindelijk zal worden gerealiseerd, is vooral afhankelijk van de mate waarin deze vraag aansluit op het woningaanbod. Met deze extra transacties kan verwacht worden dat het aantal woningverkopen weer richting het niveau van voor de economische crisis stijgt. Met name makelaars, hypotheekverstrekkers, bouwmarkten en uitvoerende partijen in de afbouwsector zullen hier de komende periode van meeprofiteren.

Bron: transport-online.nl

Bijeffecten verlaging overdrachtsbelasting repareren

12-07-2011 12:41 • NVB

Het kabinetsbesluit om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6 naar 2 procent heeft in bepaalde gevallen een negatief effect. Volgens branchevereniging NVB kan met name in de nieuwbouw hierdoor de stimulerende werking van de regeling teniet worden gedaan. NVB stelt voor deze onbedoelde bijeffecten van de regeling te repareren.

In een brief aan minister De Jager van Financiën wijst voorzitter Jo Goossens van NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers met name op de mogelijke negatieve gevolgen voor ontwikkelaars die vóór 15 juni 2011 de ‘oude’ woningen van hun klanten hebben aangekocht en deze voor 15 juni 2012 verwachten weer door te verkopen.

‘In tijden van crisis willen ontwikkelaars de angst bij hun klanten voor dubbele woonlasten wegnemen door potentiële kopers aan te bieden de bestaande woning over te nemen als deze niet op tijd verkocht kan worden. Het probleem is dat deze woningen voor 2015 zijn ingekocht met 6 procent overdrachtsbelasting, maar nu moeten worden doorverkocht met 2 procent overdrachtsbelasting. Dat levert ontwikkelaars een niet ingecalculeerde financiële schadepost op van vier procent van het aankoopbedrag, aldus de NVB. Volgens NVB kan dit worden voorkomen door ontwikkelaars de mogelijkheid te bieden de 4 procent overdrachtsbelasting die feitelijk teveel is betaald, tijdelijk bij de Belastingdienst terug te vorderen. Samen met de 2 procent overdrachtsbelasting die door de nieuwe koper betaald moet worden krijgt de ontwikkelaar de door hem betaalde 6 procent dan toch nog volledig vergoed, zoals voorheen ook het geval was.

Een ander negatief bijeffect is dat de tariefsverlaging niet geldt voor de overdrachtsbelasting bij levering van grond, bestemd voor woningbouw. NVB: ‘Dit beperkt het financiële voordeel van de uiteindelijke koper van de woning, terwijl de projectontwikkelaar de afzetbaarheid van zijn woningen ziet afnemen. Dit is eenvoudig op te lossen door de verlaging van de overdrachtsbelasting alsnog van toepassing te verklaring bij levering van grond.’ De NVB zegt te verwachten dat het kabinet open zal staan voor reparatie van de maatregel betreffende de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting.

Bron: accountancynieuws.nl/

Verlaging overdrachtsbelasting slecht voor nieuwbouw

vrijdag 8 juli 2011 09:20

De beslissing van het kabinet om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen van 6 naar 2 procent zorgt voor een impuls op de huizenmarkt, maar is slecht voor de concurrentiepositie van de nieuwbouwsector.

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is niet goed voor de nieuwbouwsector

De verlaging van de verhuisboete voor slechts één jaar verstoort de huizenmarkt. Definitief verlagen, of helemaal afschaffen, is beter

Lees het Elsevier-commentaar van Remko Nods: Overdrachtsbelasting liever helemaal weg
Dat zegt het economische bureau van ING.

De verkoop van nieuwe huizen loopt achter bij vorig jaar. Over het eerste kwartaal werden 6.600 nieuwbouwhuizen verkocht, tegen 8.400 in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Over nieuwbouwhuizen hoeft geen overdrachtsbelasting te worden betaald maar wel omzetbelasting.


Bezichtingen
Door tijdelijk de overdrachtsbelasting te verlagen, hoopt het kabinet dat huizen sneller worden verkocht en mensen dus ook eerder een nieuw huis kunnen kopen. Door de verlaging van de belasting is het aantal bezichtingen van te koop staande huizen al spectaculair toegenomen.

Volgens de ING heeft de nieuwbouwsector niets aan de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting. Deze duurt een jaar, terwijl er tussen de koop en de oplevertijd van een nieuw huis vaak zeker anderhalf jaar zit. Kopers van nieuwbouwhuizen brengen hun oude huis dus pas op de markt als de maatregel alweer is afgelopen.

Door Marlou Visser

Bron: Elsevier.nl

Spaarloonregeling moet wijken voor verlaging overdrachtsbelasting

Door: Lianne Bouman | redactie HRpraktijk | 11 juli 2011


Er komt een eind aan het fiscaalvriendelijk sparen via de spaarloonregeling. Vanaf 2012 kunnen werknemers niet meer inleggen in deze regeling. Het spaarloon dat al is ingelegd blijft wel onder het belastingvriendelijk regime vallen. De maatregel is nodig om de verlaging van de overdrachtsbelasting te kunnen betalen.

De komende jaren wordt het al opgebouwde spaarloon volgens de huidige systematiek jaarlijks gedeeltelijk vrijgegeven. Na vier jaar wordt de spaarloonregeling dan echt opgeheven. Uiteindelijk moet de spaarloonregeling opgaan in de nieuwe vitaliteitsregeling.

Vitaliteitsregeling
Volgens het regeerakkoord wordt in de vitaliteitsregeling ook de levensloopregeling voor verlofsparen ondergebracht. De nieuwe regeling moet ‘op zijn vroegst’ vanaf 2013werknemers gaan helpen met het vrijmaken van tijd en geld voor zorgtaken, scholing, opzetten van een eigen bedrijf of deeltijdpensioen.

Bron: lynkx-02.nl