zondag 28 november 2010

Crisis en betalingsproblemen

Ondanks de verslechtering van de economische situatie is het betaalgedrag van de Nederlanders niet verminderd. Dat meldt het Bureau Kredietregistratie (BKR). Bij deze instantie worden de leningen van alle Nederlanders genoteerd. Op dit moment staan ruim 11 miljoen mensen ingeschreven bij het BKR. Van al deze mensen had 6,6% op 1 juli 2010 een probleem met het terugbetalen van leningen. Dat percentage komt overeen met 1 juli vorig jaar. In de jaren daar aan voorafgaand steeg het aantal mensen met een betalingsprobleem.

Bij het Bureau Kredietregistratie wordt bijgehouden wie welk bedrag heeft geleend. De registratie moet onder meer voorkomen dat consumenten te veel leningen afsluiten. Als onverhoopt betalingsproblemen ontstaan, wordt dat geregistreerd bij het BKR. Het aantal mensen met betalingsproblemen lijkt volgens de laatste gegevens te stabiliseren op 6,6%. Tussen januari 2005 en juli 2009 steeg het aantal mensen met betaalproblemen van 5,4% tot 6,6%.

Het BKR denkt dat consumenten nu langer nadenken voor ze een lening afsluiten. Dat vergroot de kans op afbetaling van het afgesloten krediet. De op 1 april 2009 ingevoerde verplichte waarschuwing 'Let op! Geld lenen kost geld.' zal daar mogelijk ook aan hebben bijgedragen. Kredietverstrekkers moeten deze waarschuwing plaatsen bij reclames over geld lenen. De verminderde economische omstandigheden hebben mogelijk ook bijgedragen aan de daling van de betalingsproblemen.


Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten