Het is nog niet het volledige onderzoek, dat nu gepubliceerd is. En natuurlijk zijn de media stelliger dan de NMa zelf. De Telegraaf kopte op de voorpagina met 'Banken verdacht van prijsafspraak'. Dat is helemaal niet gezegd, maar trekt wel lekker de aandacht.
De constatering van de NMa is dat de marges in de hypotheekrente wel hoog zijn. Hoog ten opzichte van het verleden (de afgelopen anderhalf jaar veel hoger dan in de periode van 2004 tot 2009) en ook hoog ten opzichte van het buitenland.
De NMa heeft het helemaal niet over prijsafspraken. Die heeft het over de mogelijkheid dat deze hoge marges 'kunnen duiden op een gebrek aan marktwerking'. Dat is dan weer niets nieuws, dat er weinig marktwerking is. Niet zo gek, als 75% van de markt in handen is van vier grote spelers.
Drie van die vier grote spelers zijn in de crisis overeind gehouden door staatssteun. Het grappige is dat het hen daarom door Brussel verboden is om als prijsvechter in de markt te staan. Dus ze mogen helemaal niet concurreren op prijs. Waarom zou die vierde (Rabobank) dan wel de tarieven omlaag gooien? Ze zouden wel gek zijn!
Ergens volgend jaar komt de NMa met een uitgebreid eindrapport over de marktwerking op de hypotheekmarkt. De uitkomst lijkt al behoorlijk duidelijk. Te weinig marktwerking, maar geen kartelvorming of andere vormen van echte prijsafspraken. Ik ben vooral benieuwd of ze denken daar iets aan te kunnen doen. Je kunt immers moeilijk nieuwe concurrenten de markt op dwingen...
Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
Bron: hypotheek-weetjes.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten