dinsdag 9 november 2010

Ruimere hypotheek voor nieuwbouw?

Nou ja, eigenlijk zijn ze dan in staat meer te betalen voor een nieuwbouwwoning, omdat ze meer hypotheek kunnen krijgen. Het is de organisatie NVB Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers, die dit in een brief aan de AFM en verschillende andere clubs die zich bemoeien met hypotheekverstrekking voorstelt.

Lekker verwarrend trouwens, dat deze vereniging NVB heet. We hebben immers nog een NVB: de Nederlandse Vereniging van Banken. Maar dat is dus niet de NVB waar we het hier over hebben.

Het belang is overduidelijk. De projectontwikkelaars en bouwbedrijven willen graag dat er meer nieuwbouw verkocht gaat worden. Die markt ligt behoorlijk stil en dat is vinden ze natuurlijk niet leuk. Als mensen wat meer kunnen lenen voor een nieuwbouw- dan voor een bestaande woning, zullen ze misschien eerder voor nieuwbouw kiezen. Omdat ze dan een net wat mooier huis kunnen kopen.

De redenering is ook duidelijk en overigens helemaal niet nieuw. Nieuwbouwwoningen zijn energiezuiniger dan veel bestaande woningen. Door de lagere energielasten is er meer ruimte over in het financiƫle maandplaatje van de eigenaar van een nieuwbouwwoning, dan bij anderen. Die ruimte kan dan benut worden voor extra hypotheeklasten.

Het gekke is: de AFM heeft hieraan in haar toetskader allang aandacht besteed. Niet specifiek aan nieuwbouwhuizen, maar wel aan energiezuinige huizen. Het ging daarbij om huizen met minimaal een energielabel A.

Dus wat moeten die bouwers doen, om te bereiken dat potentiƫle kopers in aanmerking komen voor een hogere hypotheek dan standaard? Huizen met energielabel A bouwen! Of de prijzen eens echt verlagen misschien? Want de prijzen van nieuwbouwwoningen zijn dan wel gemiddeld met 18% gedaald, maar daarvan was maar 7% een echte prijsdaling. De andere 11% komt voort uit kleiner en goedkoper bouwen.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
Bron: hypotheek-weetjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten