zaterdag 27 november 2010

Woekerrente flitslening op de korrel

Edwin van der Aa en Edwin van der Schoot
Aanbieders van kortlopende leningen moeten niet langer hun torenhoge vergoedingen kunnen blijven rekenen. Dat is de meest prominente aanbeveling aan Minister Bos van Financiën in een nog geheim rapport in handen van deze krant.

Eerder deze week werd aan zogenaamd flitskrediet al allerlei andere randvoorwaarden opgelegd. Nu moet dus ook de belangrijkste en tegelijkertijd meest omstreden troef van de snelle leenboeren eraan geloven: de door consumentenorganisaties als woekerrente omschreven kosten die consumenten betalen voor een lening tot 30 dagen.

Volgens de onderzoekers kan deze vergoeding omlaag naar 16% plus een eventuele kleine winstmarge. Consumenten zijn dan beschermd en de leenbedrijven worden niet in hun voortbestaan bedreigd.

De vergoeding die over de kortlopende leningen wordt gevraagd is nu veel hoger dan de maximaal toegestane rentevergoedingen van 16% over reguliere leningen. Aanbieders vragen tussen de 19 en 25% van de totale leensom als behandelkosten. Dat baarde de minister zorgen. Bos had onderzoeksbureau Research voor Beleid gevraagd een maximum vergoedingspercentage voor flitskrediet vast te stellen.

Met name kwetsbare jonge gezinnen uit postcodegebieden met relatief lage kredietwaardigheidscores weten de leenboeren te vinden. Hun gemiddeld inkomen ligt bij één van de leenbedrijven niet hoger dan 1250 euro.

Gabriëlla Betonville van het Nibud zou dan ook het liefst zien dat flitsleningen helemaal worden verboden, maar noemt maximering van de woekervergoeding „een goed begin”.

Sinds 2007 is in Nederland het flitskrediet in opkomst, waarbij via e-mail of sms een kortlopende lening wordt afgesloten van maximaal één maand. In de VS en Finland, thuisland van Europees marktleider in kortlopende leningen Ferratum, zijn flitskredieten voor 11% en respectievelijk 20% van de problematische schulden.

De leenboeren zelf verklaren echter met een verwijzing naar de op hun websites vrijwillig opgenomen waarschuwingen tegen te veel lenen en hun bereidheid tot zelfregulering vaak onterecht negatief in het nieuws te komen.

Bron: telegraaf.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten