dinsdag 9 november 2010

Hypotheekadvies zelf betalen

Per 2013 zou het zover moeten zijn: banken en verzekeraars mogen dan geen provisie meer verstrekken aan tussenpersonen, als het gaat om het afsluiten van hypotheken, levensverzekeringen en pensioenpolissen. Voor schadeverzekeringen blijft het provisiesysteem wel gewoon bestaan.

Dit betekent, dat je als klant simpelweg een rekening gaat krijgen voor het hypotheekadvies. Hypotheekshoppen is er dan niet meer bij, want er zullen niet veel hypotheekadviseurs meer zijn die een gratis advies gaan geven. Op dit moment verrkenen ze de kosten van adviezen die niet tot inkomsten leiden nog met de relatief hoge inkomsten uit de hypotheken die ze wel werkelijk afsluiten. Die tijd is straks voorbij.

De afsluitprovisie die je aan de bank moet betalen is dan ook wel weg natuurlijk, want die kunnen geen provisie meer betalen aan de tussenpersoon. Maar of je aan het bedrag van die afsluitprovisie voldoende hebt voor het betalen van de rekening van de adviseur? Bij grote hypotheken zeker wel, maar bij kleintjes valt dat nog maar te bezien. Het werk dat komt kijken bij een kleine verhoging van een hypotheek is nagenoeg net zoveel als voor een nieuwe hypotheek. Maar de kosten zullen vele malen hoger zijn dan nu.

De Consumentenbond en het Nibud zijn een beetje bang dat dit systeem ten koste gaat van de 'kleine man'. Ook die moet immers de rekening voor het financieel advies zelf gaan betalen. Buiten de vraag of de consument dat eigenlijk wel wil, zal het juist voor de mensen met lagere inkomens relatief duur worden om zich goed te laten adviseren.

Ook voor de wereld van de financieel adviseurs zal dit een enorme omslag zijn. Wij zijn heel benieuwd wat er in die wereld gaat gebeuren als gevolg van dit provisieverbod.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
Bron: hypotheek-weetjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten