donderdag 11 november 2010

Hypotheek afsluiten wordt moeilijker voor starters

Het wordt voor starters die een huis willen kopen volgend jaar nog moeilijker een hypotheek af te sluiten. De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kondigde woensdag aan dat het maximale bedrag dat starters kunnen lenen naar beneden wordt bijgesteld. Daarnaast worden de criteria om voor NHG in aanmerking te komen verscherpt.


Eén op de drie woningbezitters in Nederland maakt gebruik van de NHG. Het Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzoekt jaarlijks in opdracht van de NHG welke bedragen consumenten verantwoord aan hun woning kunnen besteden. Het Nibud concludeert dat dit bedrag voor 2011 flink lager ligt dan het jaar ervoor. Dit komt mede door toenemende kosten voor zorg en pensioen.


Hierdoor ziet de NHG geen andere uitweg dat het maximale leenbedrag naar beneden bij te stellen. Dit geldt voor alle starters met een inkomen van tot de 350 duizend euro. Mensen met een modaal inkomen zullen zelfs vijf procent minder kunnen lenen voor hun hypotheek. Een klein lichtpuntje bij de betaalbaarheid van een huis voor starters kan de lage hypotheekrente van dit moment zijn.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten