Het kan makkelijk zo uitpakken dat de hypotheekrente, op het moment dat jij je rentevastperiode moet verlengen, een stuk hoger ligt dan waartegen je de lening jaren geleden hebt afgesloten. De meeste mensen kiezen wel voor de zekerheid van een langere rentevastperiode, ook gestimuleerd door de beoordelingsregels, maar ook die periode komt een keer aan zijn eind. En dan? Betaalde je 4%, wordt het opeens 6%. Dat betekent wel een toename van 50% van het bedrag dat je aan hypotheekrente moet betalen!
Als je dat soort stijgingen moeiteloos kunt dragen, is er niets aan de hand. Maar dat geldt niet voor iedereen. Daarom is het verstandig om de renteontwikkeling wel in de gaten te houden. Bij een stijgende rente zou je zeggen: ik laat mijn lage rente lekker ongemoeid. Toch kan het juist dan verstandig zijn om die rente open te breken.
Met rentemiddeling, de naam zegt het al, kun je de lastenstijging veel minder heftig maken. Heb je nog een paar jaar recht op een lage rente, is de rente nu wat hoger, kun je een rente er tussenin afspreken voor een nieuwe rentevastperiode. De rente wordt gemiddeld. Jouw recht op de lager rente voor de resterende jaren wordt meegenomen, en de huidige rente voor de nieuwe rentevastperiode. Daarmee heb je dan weer voor een behoorlijke periode de zekerheid van vaste maandlasten. Helemaal geen gek idee toch?
Het voelt misschien wat gek, om vrijwillig te kiezen voor hogere maandlasten dan je op dit moment betaalt. Je gaat toch in de winkel ook niet spontaan meer betalen voor je boodschappen, omdat de prijzen misschien wel gaan stijgen in de toekomst? Dat is natuurlijk waar, maar op de kosten van je boodschappen heb je een stuk meer invloed. Die invloed heb je nauwelijks op je hypotheeklast, terwijl daaraan een erg groot deel van je maandelijks te besteden euro's opgaan. Het is dus zaak om heel zorgvuldig om te gaan met die maandlast van je hypotheek. Vooral als je niet erg ruim in je financiƫn zit.
Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
Bron: hypotheek-weetjes.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten