In 2005 werden meer dan drie maal zoveel hypotheken overgesloten als in 2009 en inmiddels is het aantal hypotheken bijna gehalveerd. De grootste oorzaak daarvan is de destijds historisch lage hypotheekrente. Veel rentes zijn toen expres 6 jaar vastgezet en lopen dus in 2011 af. Het is daarom verstandig daar eens goed bij stil te staan, want een huizenbezitter kan zich lelijk in de vingers snijden, als hij niet tijdig actie onderneemt.
2005
Een maximaal te verstrekken hypotheek is onder andere afhankelijk van de hoogte van de rente. In 2005 moest er gerekend worden met een vaste rente van 6 procent. Vanaf 6 jaar vast mocht echter gerekend worden met de werkelijke – veel lagere rente; bijvoorbeeld 3,6%. De hoogste hypotheek was dus verkrijgbaar met een rente van 6 jaar vast. Dit wil dus ook zeggen, dat zo de duurste woning kon worden gekocht.
Voor mensen met een bestaande hypotheek was het ook erg interessant om de bestaande hypotheek over te sluiten. Hun rente was immers rond de 7 procent en 3,6 procent is uiteraard veel lager. De onverantwoorde boete en kosten werden vaak voor lief genomen; uiteraard versterkt door de banken met hun ongecontroleerde en onverantwoorde kredietverstrekking met enorme beloningen aan tussenpersonen.
2011
Geldverstrekkers raken jou niet graag kwijt als klant en informeren je slechts 6 tot 4 weken voor het einde met een nieuw rente voorstel. Indien je niet reageert, wordt de nieuwe rentevastperiode automatisch verlengd met dezelfde periode. Deze informatie-termijn is vaak veel te kort is om een goede beslissing in praktijk te brengen.
Daarnaast is het aangeboden rentetarief in de meeste gevallen ronduit onaantrekkelijk. Er worden vaak voor bestaande klanten andere, hogere, tarieven gehanteerd dan voor nieuwe klanten. Veel rentes uit 2005 waren ook door de toenmalige concurrentie zeer scherp en zijn nu door de crisis zeer hoog. Tevens kan een bank nooit jouw huidige positie inschatten en wordt je in een te hoge renteschaal geplaatst.
Daarnaast kunnen veel mensen in betalingsproblemen komen, omdat de rente inmiddels is gestegen.
Wat te doen?
Het is erg zinvol zijn om na het rentevoorstel, meteen de rente tijdelijk op variabel of 1 jaar vast te zetten en zo de beslissing uit te stellen tot het juiste moment. Beter is nog om jezelf drie maanden voor het einde te verdiepen in de mogelijkheden.
Het is belangrijk om een goede keuze te maken voor de volgende periode. Wellicht past de destijds gekozen, dure, hypotheekvorm- of periode niet meer bij de huidige situatie of is er inmiddels sprake van overwaarde. Geef jezelf daarom de tijd om een goede keuze te maken bij de huidig of eventueel nieuwe geldverstrekker.
Het kan zelfs aantrekkelijk zijn om voortijdig over te sluiten en de eventuele boete voor lief te nemen om ongewenste rentes en frustraties te voorkomen bij een stijgende rente-markt. Je bent nooit verplicht om de rentvastperiode uit te zitten.
Bron: mistermoney.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten