dinsdag 9 november 2010

Rabobank op het matje

Welnee! In zoverre: de Rabobank heeft zich niet veel anders opgesteld in de markt dan de meeste andere partijen. De AFM kan flink cashen als ze iedere adviseur en geldverstrekker gaat beboeten, die weleens hypotheken heeft verstrekt die volgens de mening van vandaag te hoog was. Dan kan iedereen in de financiƫle wereld boetes gaan verwachten.

Het probleem is dat AFM nogal achter de feiten aanloopt. En dat de regels rondom hypotheekverstrekking niet hard geformuleerd zijn. Er is immers zoiets als de 'explain' regeling. Die houdt in dat banken een hogere hypotheek mogen verstrekken dan standaard volgens de Gedragscode toegestaan, als ze daarvoor een goede onderbouwing hebben.

In de zaken van de Rabobank die zijn beboet, was die onderbouwing er wel - maar werd die achteraf door de AFM afgekeurd. Tja. Dat is natuurlijk lastig: als je van te voren niet goed weet wat er wel en niet mag, hoe kun je dan de regels goed volgen? Ja, door altijd binnen de grenzen van de Gedragscode te blijven. Dan kun je net zo goed die explain-ruimte afschaffen.

Dat gebeurt natuurlijk ook in de aanscherping van de regels, zoals de AFM die voor ogen heeft met het nieuwe Toetskader Hypothecaire Financieringen. Daarin staat veel duidelijker beschreven in welke gevallen er van de Gedragscode mag worden afgeweken. Het aantal situaties waarin mensen een hogere hypotheek kunnen krijgen dan 'standaard' neemt daarmee sterk af.

De Rabobank is het niet eens met de boete, maar gaat er niet tegen in beroep. Het is immers lastig om te gaan discussiƫren over de interpretatie van de vage regels. Het ging trouwens om hypotheekaanvragen van hoogopgeleide starters op de arbeids- en woningmarkt. Vanuit het uitgangspunt dat het salaris van een pas afgestudeerde HBO-er of doctorandus in de eerste jaren heel snel stijgt, heeft de Rabobank dergelijke starters meer hypotheek verstrekt dan volgens de standaard berekening met hun huidige inkomen. Klinkt logisch, zou je zeggen. Maar de AFM vond dus van niet.



Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
Bron: hypotheek-weetjes.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten