zondag 28 november 2010

Flitskredieten verdwijnen vanzelf

Aanbieders van flitskredieten verdwijnen binnenkort vanzelf van de markt. Die verwachting sprak staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gisteren uit bij de behandeling van het wetsvoorstel over minileningen. De minilening moet straks aan dezelfde eisen voldoen als een gewoon krediet. Aanbieders van minileningen mogen dan minder rente en kosten voor dit soort leningen berekenen. Dat maakt het minikrediet minder winstgevend, zo vermoedt Teeven.

Flitsleningen hoeven nu niet aan dezelfde eisen te voldoen als 'gewone' kredieten. Vanwege de korte looptijd mogen de aanbieders zelf bepalen hoeveel rente en kosten ze doorberekenen aan de klant. De kosten van het krediet kunnen behoorlijk oplopen. Sommige aanbieders van minileningen houden 20% van het geleende bedrag aan kosten in. Daarnaast betaalt de geldlener nog rente over de lening.

De nieuwe regels hebben niet alleen gevolgen voor de hoogte van de leenrente. De aanbieders moeten ook heldere informatie geven over het krediet. De nieuwe regels voor flitskredieten zouden eigenlijk al eerder ingaan. Mogelijk heeft de val van het kabinet roet in het eten gegooid. Het is nog niet bekend wanneer de minileningen aan dezelfde voorwaarden moeten voldoen als de gebruikelijke kredieten.

Bron: fx.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten