door Manno van den Berg AMSTERDAM - Het Utrechtse Geldmuseum heeft de nieuwe tentoonstelling 'Klein geluk' geopendDeze foto-expositie van fotojournalist Raymond Rutting portretteert ondernemers uit Senegal, Ethiopië en Rwanda die met microkrediet een eigen bedrijf wisten op te zetten of uit te breiden. Het geld is veelal afkomstig van beleggers uit het Westen die genoegen nemen met een bescheiden rendement.
Alles in het Utrechtse Geldmuseum draait om geld, om de historie ervan, maar ook om wat mensen doen met geld. En wellicht belangrijker nog ’Wat doet geld met mensen?’ In ontwikkelingslanden heeft een betrekkelijk laag bedrag al grote gevolgen voor mensen die een onderneming willen opzetten. Dit is het uitgangspunt van microkredietfondsen die via een lokale partner leningen aan mensen verstrekken.
Indringende portretten
De indringende portretten tonen zelfstandige ondernemers die met een bescheiden lening een bestaan hebben weten op te bouwen voor zichzelf én voor hun gezin. Leuk voor beleggers in microkredietfondsen die willen zien hoe hun geld maatschappelijk rendeert.
De kleine effectieve leningen bieden individuen een toekomst en dragen bij aan de economische ontwikkeling van een land.
Een microkrediet is een bescheiden lening die wordt gebruikt door mensen die elders voor hun plannen veelal geen lening kunnen krijgen. Een ’gewone bank’ verstrekt doorgaans geen lening zonder onderpand. De plaatselijke microkredietbank, ofwel MFI (Microfinance Institute), geeft mensen die mogelijkheid wel. Het kapitaal van deze banken is uiteindelijk meestal afkomstig van microkredietfondsen die hun geld weer bij beleggers ophalen.
Opdrachtgever van de fotoexpositie is Terrafina Microfinance, een Nederlandse organisatie die sinds 2005 financiele diensten zoals microkrediet op het Afrikaanse platteland stimuleert. Terrafina Microfinance is een samenwerking van ontwikkelingsorganisatie ICCO, Oikocredit International en de Rabobank Foundation.
Bron: telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten