dinsdag 9 november 2010

Te hoge verlengingsrente aangepakt

Een tweesporig (duaal) rentebeleid, noemen we dat in vaktermen. Verschillende rentes voor bestaande en voor nieuwe klanten, twee sporen dus. Leuk een prachtig lage hypotheekrente vragen voor de eerste jaren, en daarna dubbel en dwars verdienen omdat de 'prolongatierente' gewoon veel hoger ligt. Maar dan weer net niet hoog genoeg om het rendabel te maken de hypotheek over te sluiten naar een andere geldverstrekker.

Een loyaliteitstoeslag, wordt het ook wel genoemd. Is het niet van de zotte? Loyaliteit moet beloond worden, niet bestraft met een hogere te betalen hypotheekrente!

Het waren voorheen vooral de grootbanken, die zich schuldig maakten aan deze strategie met de verschillende rentetarieven. ING, voormalig Postbank, Fortis Bank, ABN Amro. Die doen het inmiddels niet meer, zo zeggen ze in ieder geval zelf. Maar ze zijn er nog steeds hoor, de geldverstrekkers die het wel volhouden. MoneyView noemt Allianz MNF, Hypodomus, Reaal Combi Voordeel en het Philips Pensioenfonds.

De AFM is geen voorstander van deze methode. Als je de klantbelang voorop stelt, zoals dat hoort, doe je dat niet. Volgens de heer Van Beusekom van de AFM zijn ze dan ook van plan een einde te maken aan deze prolongatie-opslagen.

Maar zelfs als deze formele verschillende rentelijsten er niet meer zouden zijn, kan het probleem onverminderd blijven spelen. Het werken met kortingen geeft immers hetzelfde effect. Veel aanbieders hebben speciale nieuwbouwkoritngen - alleen voor de eerste rentevastperiode. Ook zijn er speciale hypotheekvormen, waarbij het rentetarief bepaald wordt door een aantal opties (modulaire rente). Sommige van de kortingen die daaruit voortkomen, gelden ook alleen voor de eerste termijn. Dat hoeft natuurlijk niet erg te zijn, als de klant het vervallen van de korting maar wel overduidelijk in beeld heeft.

Eén heldere lijst met hypotheekrentes per bank, dat zou wel het duidelijkst zijn. Tegelijk hebben de banken dan ook geen ruimte meer voor commerciële acties, met speciale rentekortingen. Of voor differentatie van het aanbod, afhankelijk van wat de klant nodig heeft.

Zelfs met één enkele rentelijst, is het niet zo dat de klant dan weet dat hij ook bij renteverlenging een voordelig aanbod krijgt. Het kan immers makkelijk zo zijn dat de betreffende geldverstrekker tegen die tijd niet meer concurrerend wil zijn, om welke reden dan ook. En de klant dan toch opzadelt met een veel hogere hypotheekrente, dan op dat moment gebruikelijk in de markt.

Auteur: Anneke Ranzato-Versloot
De copyright van dit nieuwsbericht ligt bij Hypotheek Weetjes.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten