zondag 28 november 2010

Premie NHG moet omhoog

De premie die huizenkopers betalen voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) moet omhoog. De premie voor de regeling die huizenkopers beschermt tegen een forse restschuld bij gedwongen verkoop is niet kostendekkend, stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Hierdoor loopt de overheid een te groot risico waar onvoldoende buffers tegenover staan om dit op te vangen, stelt DNB.


DNB-directielid Lex Hoogduin zei dat het een verkeerd signaal is dat de NHG-premies niet kostendekkend zijn. “De risico's liggen te veel bij de overheid.” Dit zei het directielid dinsdag tijdens de halfjaarlijkse presentatie van het rapport over risico's die de financiĆ«le stabiliteit bedreigen. Volgens hem is het risico dat de overheid loopt, toegenomen als gevolg van de verhoging van de garantiegrens van 265 naar 350 duizend euro.

Hoogduin concludeert dat de eenmalige premie voor NHG die nu 0,55 procent van de hypotheeksom bedraagt, omhoog moet. Hoeveel de premie precies omhoog moet, kon hij nog niet zeggen. Hij verwacht echter wel een forse verhoging.

Garantiefonds
De NHG is een garantiefonds. Als een huizenbezitter een NHG-hypotheek heeft betekent dit dat wanneer hij of zij buiten eigen schuld de woning met verlies moeten verkopen, blijven dat niet met een restschuld achter. Het Waarborgfonds Eigen Woning betaalt deze restschuld aan de bank. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of overlijden partner.
Omdat er met een NHG-hypotheek een grotere zekerheid is voor de bank dat het geld bij gedwongen verkoop wordt terugbetaald, geven banken klanten met zo'n garantie korting op de hypotheekrente. In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens een hypotheek met NHG-garantie. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat het huis gedwongen moest verkopen een beroep moet doen op de NHG van 80 procent tot 985.

Bron: mistermoney.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten