AMSTERDAM - Wilt u op vakantie of heeft u een nieuwe auto nodig? Leen geld en u kunt het direct uitgeven. Maar geld lenen heeft ook nadelen. We zetten de voors en tegens voor u op een rij.
Als u geld leent, kunt u meteen meer kopen. Maar al snel komt het nadeel: u moet rente betalen en de lening aflossen.
Zorg dat de voorwaarden en het rentetarief gunstig zijn en vergelijk vooraf verschillende kredietgevers. Elke geldverstrekker hanteert namelijk, binnen de wettelijk toegestane regels, zijn eigen tarieven en voorwaarden. Lenen via klantenkaarten of postorderbedrijven gaat vaak tegen de hoogst toelaatbare rente, zo'n 20% per jaar. Banken hanteren gunstiger tarieven, maar daar kun je vaak geen kleine bedragen lenen. Gemeentelijke Kredietbanken kunnen een gunstig alternatief zijn: zij lenen kleine bedragen tegen een redelijke rente.
De aflossing van de lening is een vaste last. Je kunt er niet onderuit, elke maand moet je betalen. Een lening moet binnen een bepaalde periode worden afgelost en hoe korter die periode, hoe hoger de aflossing is. Spreidt u de aflossing over een langere periode dan betaalt u weliswaar per maand minder, per saldo bent u meer kwijt. U moet immers langer rente betalen. Bereken goed hoeveel u per maand kwijt bent voordat u een lening aangaat. Een lening is verantwoord als je de maandelijkse aflossing kunt opbrengen en daarnaast nog voldoende geld opzij kunt leggen voor andere grote uitgaven, zodat u niet nogmaals hoeft te lenen.
Komt u erachter dat u per maand te weinig geld overhoudt om van te leven, probeer dan een andere oplossing te zoeken. Kunt u de aankoop uitstellen? Of iets laten repareren in plaats van een heel nieuw apparaat te kopen? Is er geen andere oplossing, dan zult u moeten bezuinigen of de inkomsten moeten vergroten. Neem een bijbaantje, verhuur een kamer of bezuinig op boodschappen, vakanties of uitjes.
Een reden om toch te lenen, is als er hogere kosten zouden ontstaan als je een uitgave niet doet. Denk daarbij aan een reparatie van uw auto of huis: als u daar te lang mee wacht kan de schade steeds groter worden. Dan is het wellicht verstandig u toch even in de schulden te steken.
Let op de levensduur van je aankoop, want die wordt soms overstegen door de looptijd van een lening. Het is erg frustrerend als je een lening moet aflossen voor een aankoop die niet meer in je bezit is.
Hou rekening met uw toekomstverwachtingen. Uw inkomen kan door allerlei oorzaken dalen, zoals pensionering, werkloosheid of afbeidsongeschiktheid. U kunt meer uitgaven krijgen door de geboorte van een kind of door ziekte. Hierdoor zou u niet meer in staat kunnen zijn om de lening af te lossen. Voorziet u dat, sluit dan hooguit een korstondige lening af.
Als u geld leent, wordt dat geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Dit geldt voor leningen vanaf ongeveer €450. Bij een aantal kredietvormen, zoals klantenkaarten, wordt niet het daadwerkelijk opgenomen krediet geregistreerd, maar het bedrag dat je op kunt nemen. Dit betekent dat u, zelfs al heeft u niets geleend, tóch al een deel van uw kredietruimte hebt gebruikt. Hierdoor kunt u in de problemen komen als je een nieuwe lening wil sluiten, zoals een hypotheek.
De registratie beperkt zich tot leningen waar eenvoudig een krediet uit kan voortvloeien, zoals creditcards en winkelpassen. Huurschuld of studieschuld worden (nog) niet geregistreerd, net zo min als een hypotheekschuld. Wanneer je echter een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen hebt bij je hypotheekverstrekker, meldt hij dat wel bij BKR.
U kunt uw registratie bij BKR inzien. Dat kan bij praktisch elke bank, maar dat kost €4,50. Neem wel een legitimatiebewijs mee.
Bron: telegraaf.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten