donderdag 14 januari 2010

De groene lening

Energiebesparend investeren wordt nog interessanter.
De Economische Herstelwet van maart 2009 voorziet in overheidssteun voor energiebesparende werken die particulieren in of aan hun woning laten uitvoeren door een geregistreerd aannemer.
De voornaamste maatregel is een rentekorting van 1,5% op leningen uitsluitend aangegaan voor de financiering van energiebesparende uitgaven, de zogenaamde ‘groene lening’.
Daarnaast is er een belastingvermindering van 40% op de betaalde intresten van een groene lening en een uitbreiding van de belastingvermindering van 40% op de factuur van energiebesparende maatregelen.

Rentekorting van 1,5% voor een ‘groene lening’

Als particulier kunt u een korting van 1,5% genieten indien u een lening aangaat voor uitsluitend ‘groene investeringen’.

Per belastingplichtige en per woning mag u zo tot 15.000 euro per jaar lenen. In het geval van de woning van een koppel mag dus elke partner een krediet aangaan van 15.000 euro per jaar (totaal ontleend bedrag = 30.000 euro) op voorwaarde dat dit uitsluitend voor groene verbouwingen bedoeld is.

AXA biedt u hiervoor de mogelijkheid om binnen haar gamma leningen op afbetaling een ‘groene lening’ aan te vragen. Als uw factuurbedrag het toegelaten bedrag overschrijdt, dan kunt u de rest van uw investering verder voordelig financieren met een aparte lening op afbetaling energy@home.

Buiten de gebruikelijke bewijsstukken, moet een factuur worden voorgelegd die beantwoordt aan de wettelijke voorschriften en bewijst dat de werken in aanmerking komen voor een groene lening, alsook een ingevuld aanvraagformulier tot bonificatie.

AXA Bank biedt de groene lening eveneens aan onder de vorm van een woonkrediet met vaste rentevoet waarop dan ook een korting van 1,5% wordt aangeboden.


Belastingvermindering voor betaalde intresten.
Gaat u een ‘groene lening’ aan, dan kunt u een belastingvermindering krijgen van 40% op de werkelijk betaalde intresten.


Uitbreiding van de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen.
Als particulier kunt u 40% van uw uitgaven voor energiebesparende maatregelen van uw belastingen aftrekken, met een maximum van 2.770 euro voor het inkomstenjaar 2009. Voor de installatie van waterverwarming op zonne-energie en de plaatsing van zonnecelpanelen bedraagt dit bedrag zelfs maximum 3.600 euro.

Nieuw:
1. De isolatie van muren en vloeren komt voortaan ook in aanmerking voor de belastingvermindering van 2.770 euro.
2. Als het aftrekbaar bedrag overschreden wordt, kunt u het saldo overdragen naar de 3 belastbare tijdperken volgend op dat waarin de uitgaven werkelijk werden gedaan (de woning moet op het moment van de werken wel minstens 5 jaar in gebruik zijn).

Bron: www.axa.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten