donderdag 14 januari 2010

Een groene lening

Groene leningen: een welgekomen ruggesteun

Een groene lening heeft als doel om energiebesparende investeringen in uw woning aan te moedigen.

De interesten op een lening voor dergelijke investeringen worden verminderd met 1,5 %. Die bonus is voor rekening van de Staat. Op een lening (een consumentenkrediet of een hypothecair krediet) van bv. 6 % zal de lener dus slechts 4,5 % interest betalen.

Daarenboven krijgt u, als u belastingen betaalt, via uw aangifte 40 % van de betaalde interesten terug. In dit geval betekent dat dus een bijkomende vermindering met 1,8 %. Voor de mensen die het iets minder breed hebben is dit niet zo aantrekkelijk, omdat het ongeveer 18 maanden wachten is op de terugbetaling.



Enkel voor energiebesparende maatregelen
Om van deze voordelen te kunnen genieten moet de lening worden afgesloten met het oog op uitgaven die een lager energieverbruik als gevolg hebben en die recht geven tot een belastingvermindering: de vervanging van een oude verwarmingsketel, de plaatsing van zonnepanelen, dubbele beglazing, dak-, muur- of vloerisolatie of thermostatische kranen, een energie-audit,...

Voor de financiering van grote renovatiewerken moet u beroep doen op twee financieringen. Bovendien kunt u, voor eenzelfde lening, de korting van 1,5% cumuleren met de belastingaftrek van een hypothecaire lening voor de enige woning (woonbonus) of de aftrek van interesten. Maar voor de betaalde interesten moet u kiezen tussen enerzijds de vermindering van 40% voor de groene lening en anderzijds de woonbonus of de aftrek van interesten.

De lening moet afgesloten zijn voor eind 2011; ze moet gaan van minimaal € 1 250 tot maximaal € 15 000 per persoon en per woning. Voor gehuwden en wettelijk samenwonenden stijgt het bedrag tot een maximum van € 30 000 per woning, onafhankelijk van het feit of de woning de eigendom is van één van de partners of van beiden.


Hoe gaat het in zijn werk?
Voor de voordelen van deze lening kunt u terecht bij uw kredietverlener (bank of kredietinstelling). Die zal u de bonus rechtstreeks toekennen om hem later bij de Federale Staat terug te vorderen.

Voor de leningen afgesloten sinds januari 2009 zijn er mogelijkheden tot regularisatie. Ook voor vragen hieromtrent neemt u best contact op met uw kredietinstelling.


Is een groene lening altijd interessant?
Als u over onvoldoende liquide middelen beschikt, maken de voordelen van de groene lening er een goedkoop krediet van. Maar wat is het interessantst als u de keuze hebt tussen een hypothecair krediet en een lening op afbetaling? Dat hangt af van uw persoonlijke situatie, maar toch zijn er enkele algemene richtlijnen:


Is uw huis uw enige woning en hebt u geen lopende hypothecaire lening, noch een levensverzekering? Kies dan voor een hypothecair krediet van 10 jaar met belastingaftrek voor de enige woning (woonbonus), en daarbovenop zult u van de korting van 1,5% genieten.


Hebt u een hypothecair krediet met een belastingvermindering voor het terugbetaalde kapitaal of brengt u premies voor uw levensverzekering in vermindering? Dan kunt u kiezen voor een wederopname van kapitaal binnen het bestaande hypothecaire krediet of voor een lening op afbetaling.
Weet wel dat op dit moment slechts enkele banken (o.a. KBC, Axa Bank) de voordelen van een groene lening aanbieden bij hypothecaire leningen. Meestal moet de geleende som dan minstens € 12 500 bedragen en moeten dossierkosten worden betaald. Als u klant bent bij één van deze banken, maak dan een vergelijking van de mensualiteiten en de kosten (met inbegrip van de eventuele schuldsaldoverzekering) voor de wederopname binnen uw hypothecair krediet enerzijds en een lening op afbetaling anderzijds.


Als u niet kunt genieten van de voordelen van een groene lening met een wederopname van kapitaal binnen uw hypothecair krediet, dan zal een groene lening op afbetaling bij een kredietverlener normaalgezien het interessantst zijn. De rentevoeten kunnen wel sterk verschillen tussen de banken onderling.

Bron: www.test-aankoop.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten